Skoči do osrednje vsebine

Davčna olajšava za zaposlovanje

Delodajalci lahko uveljavljate davčno olajšavo za zaposlitev mlajših od 29 let ali starejših od 55 let. Ravno tako za zaposlitev mlajših od 25 let, ki se zaposlujejo prvič, ali za zaposlitev v poklicih, za katere na trgu dela primanjkuje kandidatov. 

Kdo lahko uveljavlja davčno olajšavo?

Kdo lahko uveljavlja olajšavo?

Davčno olajšavo za zaposlovanje lahko uveljavljate zavezanci po Zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2) oziroma po Zakonu o dohodnini (ZDoh-2), ki na novo zaposlite osebe iz opredeljenih skupin, na podlagi pogodbe o zaposlitvi po Zakonu o delovnih razmerjih.
 

Za koga lahko uveljavljate olajšavo?

Davčno olajšavo lahko uveljavljate za zaposlitev:

 • mlajših od 29 let,
 • starejših od 55 let,
 • oseb, ki se želijo zaposliti v poklicu, za katerega na trgu dela primanjkuje kandidatov, poklic pa je naveden na seznamu poklicev iz pravilnika, ki ga določi minister za delo, 
 • mlajših od 25 let, ki se zaposlujejo prvič.

Pri tistih, ki se ne zaposlujejo prvič: pomembno je, da oseba, ki jo zaposlite, v zadnjih 24 mesecih ni bila že zaposlena pri vas ali pri vaši povezani osebi.
 

Kolikšna je olajšava?

Olajšavo lahko uveljavljate kot znižanje davčne osnove:

 • v višini 45 % plače zaposlene osebe, vendar največ v višini davčne osnove, in sicer:
  • za mlajše od 29 let,
  • za starejše od 55 let ali
  • za osebe v poklicu, za katerega na trgu dela primanjkuje kandidatov,
    
 • v višini 55 % plače zaposlene osebe, vendar največ v višini davčne osnove, in sicer:
  • za osebe, mlajše od 25 let, ki se zaposlujejo prvič.

Olajšavo lahko uveljavljate za prvih 24 mesecev zaposlitve osebe v davčnem letu zaposlitve in v naslednjih davčnih letih do poteka 24 mesecev.

Davčno olajšavo lahko uveljavljate le, če povečate skupno število zaposlenih v davčnem letu oziroma davčnem obdobju, v katerem na novo zaposlite osebo, za katero uveljavljate olajšavo.

Povečanje števila zaposlenih pomeni, da je število vaših zaposlenih na zadnji dan davčnega leta oziroma obdobja višje, kot je povprečje 12 mesecev v tem davčnem letu oziroma obdobju.

Pri ugotavljanju povečanja števila zaposlenih se zaposleni za krajši delovni čas upoštevajo sorazmerno, zaposleni za določen čas pa se ne upoštevajo.

Ne prezrite!

 • Davčna olajšava za zaposlitev mlajših od 29 let in starejših od 55 let se izključuje z olajšavo za zaposlitev oseb v poklicu, za katerega na trgu dela primanjkuje kandidatov. 
   
 • Davčna olajšava za zaposlitev mlajših od 25 let, ki se zaposlujejo prvič, se izključuje z olajšavo za zaposlitev mlajših od 29 let in za zaposlitev oseb v poklicu, za katerega na trgu dela primanjkuje kandidatov.
   
 • Davčna olajšava za zaposlitev navedenih oseb (ZDDPO-2, člen 55. b oz. ZDoh-2, člen 61. a) se izključuje z olajšavo za zaposlitev invalidov (ZDDPO-2, 56. člen oz. ZDoh-2, 62. člen).

Od kdaj velja olajšava?

Zavezanci po Zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb oz. po Zakonu o dohodnini lahko uveljavljate olajšavo v davčnem obračunu davka od leta 2022.  

Kje in kako uveljavljate olajšavo?

Finančna uprava Republike Slovenije – FURS

Delodajalci uveljavljate davčno olajšavo pri FURS-u.

Poiščite najbližji finančni urad

Pravne podlage za olajšavo

Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb s spremembami (ZDDPO-2)

Zakon o dohodnini s spremembam (ZDoh-2)

Pravilnik o olajšavi za zaposlitev osebe v poklicu, za katerega na trgu dela primanjkuje iskalcev zaposlitve

Novice in dobre prakse

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava

Hvala za vaš odziv.

Ste našli informacije, ki ste jih iskali? DA NE