Skoči do osrednje vsebine

Ukrepi za ohranitev zaposlitev

Novela Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F), ki je začela veljati 11. avgusta, omogoča povračilo nadomestila plače zaposlenih zaradi višje sile in začasnega čakanja na delo v povezavi s posledicami poplav. Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov (ZIUOPZP) pa omogoča povračilo izplačanih plač zaposlenih, ki so pri delodajalcih odstranjevali posledice poplav.

Vsi roki za oddajo vlog so zaključeni. Zahtevke za izplačilo sredstev lahko, na podlagi pozitivno rešenih vlog, oddate še do konca junija 2024.

Prejemniki sredstev ZOPNN-F in ZIUOPZP

Poglejte sezname podjetij, ki so prejela sredstva za povračilo nadomestila plače zaradi višje sile in čakanja na delo ter povračilo izplačanih plač zaradi odstranjevanja posledic poplav pri delodajalcu. 
 

Seznami prejemnikov sredstev

Oddaja zahtevkov za izplačilo

Od 14.9.2023 lahko na našem Portalu za delodajalce predložite zahtevke za:

  • povračilo nadomestila plače (višja sila, čakanje na delo) in
  • povračilo izplačane plače (odprava posledic poplav pri delodajalcu).

Predložitev je možna do konca junija 2024.
 

Oddajte zahtevek!    

Izpolnitev REK-obrazcev

Na obrazcu REK-O poročate o izplačilu nadomestila plače zaradi višje sile ali začasnega čakanja na delo v povezavi s posledicami poplav ter o izplačilu plače zaradi odprave posledic poplav pri delodajalcu.

Obrazec predložite davčnemu organu na dan izplačila. Pri tem upoštevajte navodila za izpolnjevanje REK-obrazcev za izplačila povračil po interventni zakonodaji. 

Navodila za izpolnitev obrazca

Več informacij pri FURS-u ...

Podrobneje o ukrepih

Dekorativna slika: puščica kot grafični znak za strelo

Višja sila

Uveljavljanje povračila nadomestila plače zaposlenih zaradi višje sile v povezavi z odstranjevanjem posledic poplav iz avgusta 2023.

Dekorativna slika: grafični znak za urno številčnico

Čakanje na delo

Uveljavljanje povračila nadomestila plače zaposlenih zaradi začasnega čakanja na delo v povezavi z odstranjevanjem posledic poplav iz avgusta 2023.

Dekorativna slika: čoveška silhueta z lopato v rokah

Odstranitev posledic poplav

Uveljavljanje povračila izplačanih plač zaposlenih, ki ste jim odredili opravljanje drugega dela zaradi odstranitve posledic poplav in plazov. 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava

Hvala za vaš odziv.

Ste našli informacije, ki ste jih iskali? DA NE