Skoči do osrednje vsebine

Življenje in delo v Španiji

Iskanje dela v Španiji

Odlično izhodišče za iskanje je spletni portal španskega zavoda za zaposlovanje Empleate, na katerem lahko najdete objave številnih prostih delovnih mest za celotno Španijo.

Priporočljivo je tudi iskanje s pomočjo zaposlitvenih agencij, katerih storitve so za iskalce zaposlitve brezplačne. Preverite: 

 • seznam zaposlitvenih agencij, ki izbirajo kader za španska podjetja in
 • seznam t.i. ETT agencij (es. Empresa de trabajo temporal), ki vas zaposlijo in napotijo na delo k delodajalcu. Zaposlitev pri takšnih agencijah je, kakor v Sloveniji, pogosta praksa v primeru krajših (sezonskih) del ali pred prvo zaposlitvijo pri delodajalcu.

Prosta delovna mesta podjetja običajno objavijo tudi na svojih spletnih straneh, pod zavihki ‘Recursos Humanos’, ‘Empleo’, ‘Trabaja para nosotros’.

Poleg tega priporočamo tudi iskanje zaposlitve preko družbenih omrežij ter lokalnih in nacionalnih medijev (npr.: oddaja RTVE ‘Aquí hay trabajo’).

Če že prebivate v Španiji, se lahko prijavite na španski javni zavod za zaposlovanje (Servicio Público de Empleo Estatal - SEPE), ki vam lahko še dodatno pomaga pri iskanju zaposlitve.

Prijava na delovno mesto v Španiji

Navadno se na delovno mesto prijavite z življenjepisom in motivacijskim pismom v španskem jeziku (razen, če je v oglasu navedeno drugače). Napisana naj bosta v elektronski obliki, formata A4, prilagojena razpisu oz. delodajalcu. 

Motivacijsko pismo naj v glavi zgoraj levo vsebuje:

 • vaše ime in priimek, naslov in telefonsko številko (s klicno številko +386);
 • ime podjetja in kontaktne osebe podjetja; 
 • kraj, datum in referenco oglasa.

Pismo začnite s pozdravom ‘Estimado Sr./Sra.’ (še bolje je, da izpostavite dejanskega naslovnika), nadaljujte z razlago zakaj ste se prijavili in zakaj ste prav vi ustrezen kandidat. 

Življenjepis naj vsebuje:

 • osebne in kontaktne podatke: ime in priimek, državljanstvo, naslov, telefonsko številko (klicna št. +386), elektronski naslov;
 • izobrazbo: formalno izobrazbo in druga znanja relevantna za delovno mesto;
 • delovne izkušnje: lahko jih navedete kronološko (od zadnje do prve) ali po področjih dela (npr. prodaja, računovodstvo …). Vključite naziv delodajalca, trajanje zaposlitve in vaše delovne naloge; 
 • kompetence: relevantne za delovno mesto, jezikovne in digitalne kompetence;
 • lahko dodate še druge informacije, ki so pomembne za zasedbo delovnega mesta (npr., da ste pripravljeni na službena potovanja);
 • referenc navadno ne podajate, lahko pa dopišete, da ste jih pripravljeni priskrbeti.

► Več nasvetov za pripravo mednarodnega življenjepisa in spremenega pisma ter priprave na zaposlitveni razgovor v tujem jeziku.

Selitev v Španijo zaradi zaposlitve

► Preverite, kaj je potrebno storiti v Sloveniji pred selitvijo zaradi zaposlitve.

Ob prihodu v Španijo v roku 3 mesecev javite svoj prihod na policiji ali uradu za tujce (es. Oficina de Extranjeros). Ko se registrirate v Registro Central de Extranjeros, vam bodo dodelili osebno številko NIE (es. Número de Identificación de Extranjeros).

Na občini, kjer prebivate, prijavite prebivališče s pogodbo o najemu stanovanja ali drugače (npr. položnice za elektriko na vaše ime).

Ob prvi zaposlitvi v Španiji je potrebno pridobiti številko in kartico socialne varnosti (es. Tarjeta de la Seguridad Social). Lahko jo pridobite sami ali jo za vas pridobi delodajalec pri pristojni instituciji - Oficina de la Seguridad Social. Za pridobitev boste potrebovali osebni dokument in TA-1 obrazec.

S kartico socialne varnosti boste na lokalnem zavodu za zdravstveno zavarovanje prejeli zdravstveno kartico (es. Tarjeta Sanitaria). Dodeljen vam bo tudi osebni zdravnik.

Kako vam lahko pomagamo?

Dekorativna slika z žensko, ki izvaja delavnico

Delavnice EURES

Udeležite se delavnic na teme dela v Evropi, mednarodnega življenjepisa, virov iskanja zaposlitve in priprave na selitev zaradi zaposlitve.

Koledar dogodkov

Dekorativna slika moškega in ženske, ki si za pisarniško mizo sežet v roke

Pregled mednarodnega življenjepisa

Pošljite nam vaš življenjepis za tujega delodajalca in se o morebitnih izboljšavah pogovorite s svetovalcem EURES. 

Prijava prek spleta 

Dekorativna slika spletnega pogovora med moškim in žensko.

Trening zaposlitvenega razgovora

Bodite pripravljeni na razgovor s tujim delodajalcem s simulacijo razgovora v angleškem ali nemškem jeziku.

Prijava prek spleta

Dekorativna slika svetovalnega pogovora med dvema ženskama

Individualno svetovanje za mednarodno kariero

Pogovorite se o možnosti in priložnostih za vaš karierni razvoj v Evropi z izkušenim svetovalcem EURES.

Prijava prek spleta

Pogosta vprašanja in posebnosti dela v Španiji

Letni dopust je določen v kolektivnih oz. individualnih pogodbah in ne more biti krajši od 30 koledarskih dni.

Odmor za kosilo navadno traja vsaj 1 uro in ni všetet v delovni čas. 

Španski javni zavod za zaposlovanje opozarja, da za zaposlitev v Španiji potrebujete znanje španščine. Za zaposlitev v nekaterih sektorjih (npr. turizmu) lahko zadostuje tudi znanje angleščine, vendar je znanje španščine zelo priporočljivo za življenje v Španiji in urejanje administrativnih zadev.

JOB
JOB

Prosta delovna mesta

Poglejte preverjena prosta delovna mesta v drugih evropskih državah, kjer pri naboru kandidatov sodelujemo svetovalci mreže EURES.

Poiščite aktualne objave

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava

Hvala za vaš odziv.

Ste našli informacije, ki ste jih iskali? DA NE