Skoči do osrednje vsebine

Selitev zaradi zaposlitve

Državljani Republike Slovenije imate pravico bivati in delati v drugi državi članici EU, Lihtenštajnu, na Norveškem, Islandiji ali Švici na podlagi načela prostega gibanja državljanov EU. Zato ne potrebujete npr. delovnega dovoljenja ali vizuma. Kljub temu pa je v primeru selitve potrebno urediti nekaj formalnosti. 

Pred odhodom iz Slovenije

Pred selitvijo v tujino poskrbite, da s seboj vzamete vse potrebne dokumente, obiščete potrebne ustanove, izpolnite vse potrebne obrazce in uredite podrobnosti iz svojega življenja, da bo vaše bivanje v tujini brezskrbno.

Pred odhodom pripravite potni list oz. osebno izkaznico, rojstni list, vozniško dovoljenje, bančne kartice oz. račune, dokumente o zavarovanjih ter dokazila o izobraževanju in delovni dobi, ki jih dokazujete s prenosnim dokumentom U1 (več o pravicah iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti). V primeru selitve z družino pripravite tudi poročni list, rojstne liste in potrdila o izobraževanju otrok. Po presoji dokumente kopirajte, ustrezno shranite in preverite datum veljavnosti. Bodite previdni pri pošiljanju kopij osebnih dokumentov po elektronski pošti!

V primeru selitve v tujino zaradi zaposlitve se prepričajte, da še pred odhodom prejmete pogodbo o zaposlitvi (oz. ustrezno podpisano pismo o nameri zaposlitve). Več o različnih pogodbah o zaposlitvi v različnih državah si preberite na portalu EURES.

Naročite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja in jo vzemite s seboj (obiščite spletišče Zavoda za zdravstveno zavarovanje)

Pri oddelku za mednarodno obdavčevanje pri Finančnem uradu RS se pozanimajte o obdavčevanju v vašem specifičnem primeru.

Pri pristojnem centru za socialno delo se pozanimajte o možnostih prenosa pravic prispevkov iz naslova socialne varnosti (npr. za porodniški dopust, otroške dodatke ipd.) v drugo državo.

Pri lokalnem uradu za delo Zavoda RS za zaposlovanje se v primeru brezposelnosti in iskanja zaposlitve v drugi državi pozanimajte glede možnosti prenosa denarnega nadomestila za brezposelnost v drugo državo s prenosnim dokumentom U2 (več o prenosu nadomestila za brezposelnost) in svojo svetovalko obvestite o iskanju zaposlitve oziroma o zaposlitvi v tujini.

Pred odhodom se pozanimajte o možnosti začasne in stalne nastanitve v državi, kamor se selite in razmislite o predvidenih stroških. Informacije o spletnih straneh z nastanitvenimi oglasi dobite na portalu EURES, na katerem preverite tudi posebnosti najema stanovanj v posamezni državi (npr. opremljenost, pogoji za najem ipd.).

Vaši družinski člani vas lahko spremljajo in imajo pravico do dela in izobraževanja v novi državi stalnega bivanja. Na spletnih straneh pristojnih izobraževalnih organov, na veleposlaništvih ali pri svetovalcih EURES se pozanimajte o možnosti vključitve in o izobraževalnem sistemu v novi državi. Preverite tudi postopke selitve hišnih ljubljenčkov.

Po potrebi izpilite ali pridobite znanje jezika države v katero se selite. Vsaj osnove jezika države, kamor se selite, je dobro poznati tudi zaradi urejanja administrativnih postopkov. Preverite možnost brezplačnih jezikovnih tečajev in finančnih podpor za jezikovne tečaje, ki jih nudi mreža EURES.

Selitev je zelo velik korak v življenju, zato je dobro, da pred odhodom premislite tako o sebi kot tudi o kulturnih razlikah, ki vas čakajo v novi državi (npr. delovni čas, medčloveški odnosi, različne vtičnice, davki na versko pripadnost …).

Pri svetovalcih EURES ali na naši spletni strani se informirajte o možnosti finančnih podpor za mednarodno mobilnost.

O svojem odhodu obvestite pristojno upravno enoto in CSD, Finančno upravo, Zavod za zdravstveno zavarovanje ter v primeru brezposelnosti Zavod za zaposlovanje.

Spremenite poštni naslov oziroma uredite preusmeritev pošte in za prevzem pošte pooblastite osebo, ki ji zaupate. Več si preberite na spletni strani Pošte Slovenije

Odjavite naročniška razmerja za telefon, internet, TV, vodo, plin, časopis ipd.

Po prihodu v drugo državo

Po prihodu v drugo evropsko državo vas čaka še nekaj postopkov in opravil.

  • Prijavite prihod pri pristojnih organih (npr. pri policiji), v kolikor niste nastanjeni v turističnem objektu (tj. ne plačujete turistične takse).
  • Uredite prijavo prebivanja pri pristojnem uradu (npr. pri lokalnem občinskem uradu).
  • Uredite prijavo v davčni sistem in sistem socialne varnosti. V večini primerov bo za vašo vključitev v sisteme poskrbel vaš novi delodajalec, kljub temu pa sami preverite, ali ste bili prijavljeni in kaj to za vas pomeni.
  • Odprite bančni račun pri izbrani banki, na katerega boste prejemali plačo.
  • Uredite avtomobilsko zavarovanje in po potrebi ponovno registrirajte svoj avtomobil. Več informacij glede vašega avtomobila in vozniškega dovoljenja v posamezni državi najdete na portalu EURES.

Svoj čas namenite tudi vključitvi v lokalno okolje. Povežite se s Slovenci, živečimi v tujini, vključite se v jezikovni tečaj lokalnega jezika ipd.

Dekorativna slika z žensko, ki izvaja delavnico

Delavnica EURES

Prijavite se na delavnico Kaj moram vedeti pred odhodom v tujino zaradi zaposlitve

Koledar dogodkov

Dekorativna slika na kateri je zemljevid Evrope.

V katero državo se selite?

Več nasvetov glede selitve v države, ki Slovence najpogosteje zanimajo.

Informacije po državah

Dekorativna slika svetovalnega pogovora med dvema ženskama

Individualno svetovanje za mednarodno kariero

Pogovorite se o vaši specifični situaciji glede selitve z izkušenim svetovalcem EURES.

Prijava prek spleta

Dekorativna slika

Pogoji življenja in dela

Poiščite podrobnejše informacije o postopkih v primeru selitve ter življenju in delu v državi v katero se selite.

Portal EURES

Pomembno!

Nasveti mreže EURES veljajo za selitev državljanov članic EU, Norveške, Lihtenštajna, Islandije in Švice znotraj navedenih držav. V primeru selitve v državo, ki ni članica EU/EGP ali Švico, se na Ministrstvu RS za zunanje zadeve ali na uradih za priseljevanje (en. Immigration office) izbrane države pozanimajte o pogojih in možnosti življenja in dela v tej državi. V primeru, da niste državljan (ali družinski član državljana) Slovenije ali ene od držav članic EU/EGP ali Švice, informacije in pravne zahteve glede selitve in dela v drugi državi poiščite pri vašem zunanjem ministrstvu ali na veleposlaništvu.

Kontakt

Imate vprašanje ali vas zanima več o naših storitvah? Pišite nam ali pokličite najbližjega svetovalca EURES.

Stopite v stik z nami

Pomagajte nam izboljšati naše storitve. Vaše mnenje je pomembno! 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava

Hvala za vaš odziv.

Ste našli informacije, ki ste jih iskali? DA NE