Skoči do osrednje vsebine

Obmejno delo

Če prebivate v Sloveniji in delate v drugi državi Evropskega gospodarskega prostora in se vsak dan ali vsaj enkrat tedensko z dela vračate v Slovenijo, ste po zakonodaji EU obmejni delavec.

Posebnosti pri obmejnem delu

V primeru obmejnega dela ste lahko upravičeni do zdravstvenih storitev v obeh državah: v državi, kjer delate in v Sloveniji. Če želite pravice iz zdravstvenega varstva uveljavljati tudi v Sloveniji, na zavodu za zdravstveno zavarovanje v državi, v kateri delate, pridobite obrazec S1, ki ga nato vsako leto dostavite na ZZZS. Za več informacij se obrnite na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

V primeru brezposelnosti lahko uveljavljate dajatve za brezposelnost na Zavodu RS za zaposlovanje (torej v državi prebivanja). Ob oddaji vloge za denarno nadomestilo v Sloveniji ustrezno označite ali ste se dnevno ali najmanj enkrat na teden vozili na delo v katero od držav članic EU, EGP ali Švico. 

Nekaj uporabnih nasvetov za uveljavljanje denarnega nadomestila za obmejne delavce.

Trajanje in višina denarnega nadomestila:

Če ste v drugi državi državi dopolnili najmanj 10 mesecev zavarovalne dobe v zadnjih 24 mesecih, se vam za prve 3 mesece upravičenosti prizna denarno nadomestilo v višini največ 1.785 EUR.

Če pa ste v drugi državi državi dopolnili najmanj 12 mesecev zavarovalne dobe v zadnjih 24 mesecih in imate pravico do denarnega nadomestila priznano za 6 mesecev ali več, se vam prizna denarno nadomestilo v višini največ 1.785 EUR za prvih 5 mesecev upravičenosti.

Po izteku omenjenega 5-mesečnega obdobja najvišji znesek denarnega nadomestila ne sme presegati 892,50 EUR.

Preberite več informacij o denarnem nadomestilu.

Za več informacij o plačilu davkov in v izogib dvojnemu obdavčevanju se obrnite na oddelek za mednarodno obdavčevanje FURS.

Kontakt

Imate vprašanje ali vas zanima več o naših storitvah? Pišite nam ali pokličite najbližjega svetovalca EURES.

Stopite v stik z nami

Tvoja Evropa

Preverite podrobnejše informacije in praktične primere o obmejnem delu na spletišču Tvoja Evropa.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava

Hvala za vaš odziv.

Ste našli informacije, ki ste jih iskali? DA NE