Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni življenjepis

Delodajalci želijo iz vašega življenjepisa izvedeti več o vas, vašem življenju, izkušnjah in znanjih, ki so pomembna za izpolnjevanje delovnih nalog in vključitev v kulturo podjetja. 

Vsebino življenjepisa dobro premislite in prilagodite oglasom za želeno delovno mesto – ne pošiljajte enakih življenjepisov za prijavo na različna delovna mesta. Zelo pomembno je, da se pred pisanjem mednarodnega življenjepisa seznanite z običaji in poslovno kulturo v državi oz. skupnosti, kamor se prijavljate. Več o tem si lahko preberete pri opisih iskanja zaposlitve v posameznih državah ali na portalu EURES

Pisanje življenjepisa je zahteven proces in dobro si je prebrati nekaj osnovnih nasvetov, da bo življenjepis dosegel želeni rezultat.

Dekorativna slika z žensko, ki izvaja delavnico

Delavnica za dober mednarodni CV

Spoznajte oblike in rubrike življenjepisa, pomen spremnega pisma, posebnosti po državah ter možnosti portalov EURES in Europass.

Koledar dogodkov

Dekorativna slika moškega in ženske, ki si za pisarniško mizo sežet v roke

Pregled mednarodnega življenjepisa

Pošljite nam vaš življenjepis za tujega delodajalca in se o ustreznosti in morebitnih izboljšavah pogovorite s svetovalcem EURES. 

Prijava prek spleta

Dekorativna slika

Europass

Europass je standardizirano spletno orodje za pripravo življenjepisa in spremenega pisma v vseh evropskih jezikih.

 

Ustvari Europass CV

Dekorativna slika

Življenjepis na portalu EURES

Objavite življenjepis na portalu EURES in se predstavite delodajalcem širom Evrope.

 

Obišči portal EURES

Nasveti za pisanje mednarodnega življenjepisa

1. Življenjepis naj bo kratek in jedrnat (1-2 strani A4).

2. Pazite na preglednost: izberite lahko berljivo pisavo (font) in njeno velikost, določite ustrezne robove, izberite primerne barve in jasno oblikovanje.

3. Izberite ustrezen format (.doc ali .pdf).

4. Pazite na jezikovno pravilnost, tudi v primeru pisanja v tujem jeziku. Življenjepis večkrat preberite, uporabljajte funkcijo kot je npr. »spell-checker«, dajte ga v branje drugi osebi, ki bo lažje opazila morebitne napake.

5. Podajte točne kontaktne podatke: ime in priimek, kontaktni naslov (lahko tudi samo e-naslov), telefonsko številko (pazite na klicno številko države: +386), opcijsko tudi povezave do profilov na socialnih omrežjih.

6.Osebne podatke kot so na primer spol, starost, zakonski stan, otroci in nacionalnost navedite zgolj v primeru, ko ocenite, da bodo podane informacije pozitivno vplivale na izbiro. Pozanimajte se tudi glede pričakovanj delodajalcev v državi, kjer iščete zaposlitev.

7. Fotografija je v nekaterih državah in sektorjih zaželena, drugod ne. Če se za fotografijo odločite, naj bo primerna za poslovno okolje.

8. Osebna izjava je kratek opis ključnih poudarkov, ki so za delodajalca pomembni. Postavite jo na začetek, v njej opišite kaj prinašate v podjetje, ključne izkušnje kompetence in vizijo za prihodnost.

9. Delovne izkušnje naj bodo jasne in podprte s primeri. Navedite sektor, kjer je podjetje delovalo, velikost podjetja in podajte ustrezen prevod naziva. Izogibajte se uporabi kratic pri nazivu delodajalca (npr. UKC Ljubljana). Seznam izkušenj začnite z zadnjo (najbolj nedavno) izkušnjo in navedite čas opravljanja določenega dela. Dodajte opis ključnih delovnih nalog in vaše dosežke na delovnem mestu.

10. Navedite le relevantno izobrazbo, začnite z zadnjo pridobljeno izobrazbo. Ustrezno prevedite naziv in ustanovo, raven izobrazbe, ki naj bo prilagojena evropskemu ogrodju kvalifikacij EOK. Ne pozabite napisati obdobja izobraževanja.

11. Navedite relevantna neformalna izobraževanja, tečaje in certifikate, ki ste jih pridobili. Tudi tu pazite na prevode.

12. Jezikovne kompetence: navedite jezike, ki jih govorite in kako tekoči ste v govorjenju in razumevanju jezikov. V pomoč vam je lahko evropska ocenjevalna lestvica.

13. Računalniške kompetence: navedite programe, ki jih obvladate in nivo znanja. Preverite svoja digitalna znanja in spretnosti z interaktivnim vprašalnikom.

14. Navedite vaše ključne kompetence, s katerimi lahko delo dobro opravljate in jih podkrepite z razlago.

15. Dodate lahko tudi informacije o vaših zasebnih interesih in hobijih. Premislite, če bo informacija uporabna za delodajalca.

Kontakt

Imate vprašanje ali vas zanima več o naših storitvah? Pišite nam ali pokličite najbližjega svetovalca EURES.

Stopite v stik z nami

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava

Hvala za vaš odziv.

Ste našli informacije, ki ste jih iskali? DA NE