Skoči do osrednje vsebine

Življenje in delo v Avstriji

Iskanje dela v Avstriji

V Avstriji lahko zaposlitev iščete s pomočjo avstrijskega javnega zavoda za zaposlovanje Arbeitsmarktservice, preko zaposlitvenih agencij, tiskanih ali spletnih medijev (npr. Kurier, Wiener Zeitung, Kronen Zeitung, Der Standard, Die Presse, Kleine Zeitung) in preko družbenih omrežij. 

Povezave za iskanje zaposlitve v Avstriji:

Evropski portal za zaposlitveno mobilnost

Evropski (spletni) zaposlitveni dnevi 

Avstrijski zavod za zaposlovanje - AMS

Portala za iskanje zaposlitve Metajob in Karriere

Zaposlitveni portali in agencije - uradni seznam

Prijava na delovno mesto v Avstriji

Na delovno mesto se prijavite pisno z življenjepisom in motivacijskim pismom. Prijavite se lahko tudi neposredno preko spletne strani delodajalca, v kolikor je ta možnost na voljo. Prijava naj bo v nemškem jeziku, razen, če je v objavi delovnega mesta navedeno drugače. Za večino delovnih mest je zahtevano znanje nemškega jezika, raven znanja je odvisna od vrste zaposlitve.

Življenjepis (lahko tudi v Europass obliki) naj ne bo daljši od dveh strani, motivacijsko pismo pa naj obsega eno stran.

► Več nasvetov za pripravo mednarodnega življenjepisa in spremenega pisma ter priprave na zaposlitveni razgovor v tujem jeziku.

Selitev v Avstrijo zaradi zaposlitve

► Preverite, kaj je potrebno storiti v Sloveniji pred selitvijo zaradi zaposlitve.

Svoj prihod v Avstrijo v roku treh dni, z veljavnim osebnim dokumentom, registrirajte na krajevno pristojnem občinskem uradu, v kolikor ne prebivate v turističnih nastanitvah.
Po treh mesecih se registrirajte pri pristojnem lokalnem organu. Pogoj je, da imate dovolj sredstev za preživljanje in urejeno zdravstveno zavarovanje. 

 

Kako vam lahko pomagamo?

Dekorativna slika z žensko, ki izvaja delavnico

Delavnice EURES

Udeležite se delavnic na teme dela v Evropi, mednarodnega življenjepisa, virov iskanja zaposlitve in priprave na selitev zaradi zaposlitve.

Koledar dogodkov

Dekorativna slika moškega in ženske, ki si za pisarniško mizo sežet v roke

Pregled mednarodnega življenjepisa

Pošljite nam vaš življenjepis za tujega delodajalca in se o morebitnih izboljšavah pogovorite s svetovalcem EURES. 

Prijava prek spleta 

Dekorativna slika spletnega pogovora med moškim in žensko.

Trening zaposlitvenega razgovora

Bodite pripravljeni na razgovor s tujim delodajalcem s simulacijo razgovora v angleškem ali nemškem jeziku.

Prijava prek spleta

Dekorativna slika svetovalnega pogovora med dvema ženskama

Individualno svetovanje za mednarodno kariero

Pogovorite se o možnosti in priložnostih za vaš karierni razvoj v Evropi z izkušenim svetovalcem EURES.

Prijava prek spleta

Pogosta vprašanja in posebnosti dela v Avstriji

Pogodba o zaposlitvi je lahko v ustni ali pisni obliki (pisna pogodba je obvezna le za vajeništvo).

V Avstriji ni zakonsko določene minimalne plače. Plače so določene v sektorskih kolektivnih pogodbah. Delodajalec mora delavcu zajamčiti plačo v tarifnem razredu delovnega mesta v skladu s kolektivno pogodbo. Lahko pa delavcu izplača tudi višjo plačo. Delodajalec delavcu zagotavlja 14 plač letno (dodatni plači v juniju in decembru).

Delodajalec delavcu ne plačuje potnih stroškov in malice. Delno povračilo potnih stroškov lahko uveljavljate preko Finančnega urada Avstrije na predpisanem obrazcu

Če imate v Sloveniji status davčnega rezidenta, morate dohodke, pridobljene v tujini, prijaviti na Finančni upravi RS. Tam vam bodo odmerili dohodnino za preteklo leto, ob tem bodo upoštevali tudi višino akontacije dohodnine, ki jo je za vas odvajal avstrijski delodajalec. Svetujemo, da kontaktirate krajevno pristojen urad FURS, takoj ko prejmete podatke o višini plače. 

Če ste zaposleni v Avstriji in se v Slovenijo vračate vsaj enkrat tedensko, imate status obmejnega delavca, za katere veljajo nekatera posebna pravila.

Malo delo (de. Geringfügige Beschäftigung) je oblika dela brez delovnega razmerja. Zaslužek je omejen na znesek, ki se določi za vsako koledarsko leto. Za leto 2022 je ta znesek 485,58 EUR. 

Osebe, ki imajo sklenjeno tako pogodbo so zavarovane samo za primer nesreče pri delu, niso pa zavarovane zdravstveno in pokojninsko. Obstaja možnost vključitve v prostovoljno zavarovanje. 

Kadar mesečni zaslužek preseže za tekoče leto določen znesek, ste zavezani za plačilo prispevka za zdravstveno in pokojnisko zavarovanja. Niste pa zavarovani za primer brezposelnosti. 

Več informacij je dostopnih na spletni strani Avstrijske delavske zbornice

Prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje, o prejemu dohodka iz dela obvestite vašega svetovalca.

Pogoje glede obdavčitve preverite pri Finančni upravi Republike Slovenije. 

 

 

JOB
JOB

Prosta delovna mesta

Poglejte preverjena prosta delovna mesta v drugih evropskih državah, kjer pri naboru kandidatov sodelujemo svetovalci mreže EURES.

Poiščite aktualne objave

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava

Hvala za vaš odziv.

Ste našli informacije, ki ste jih iskali? DA NE