Skoči do osrednje vsebine

Življenje in delo v Nemčiji

Iskanje dela v Nemčiji

Informacije o nemškem trgu dela najdete na spletni strani nemškega javnega zavoda za zaposlovanje Arbeitsagentur. Njihov portal Jobbörse je največji portal prostih delovnih mest v Nemčiji.

Oglasi, kjer so prijave iskalcev zaposlitve iz tujine zelo zaželene, so objavljeni na spletni strani Make it in Germany.

Za informacije o prostih delovnih mestih spremljajte tudi zasebne zaposlitvene portale in zaposlitvene agencije ter objave v (spletih) časopisih. V Nemčiji je ogromno zaposlitvenih portalov in agencij za posredovanje začasne delovne sile. Iskanje si boste olajšali, če že veste v kateri zvezni deželi bi želeli iskati karierne priložnosti.

Raziščite tudi podjetja, ki se ukvarjajo z dejavnostjo v kateri bi se želeli zaposliti, in preverite njihove spletne strani ter družbena omrežja. Pošiljanje ponudb v podjetja (samoiniciativna prijava) je pogost način iskanja zaposlitve v Nemčiji.

Povezave za iskanje zaposlitve v Nemčiji:

Evropski portal za zaposlitveno mobilnost

Evropski (spletni) zaposlitveni dnevi 

Randstadt, Manpower, Stepstone

Prijava na delovno mesto v Nemčiji

Pri sestavljanju prijavne dokumentacije upoštevajte želje delodajalca. Običajno prijava vključuje življenjepis, spremno pismo in morebitne priloge, ki naj bodo napisani v jeziku, ki ga delodajalec razume.

Življenjepis s sliko, ki naj bo jasno strukturiran, brez tipkarskih napak, ne daljši kot dve A4 strani.

  • Vključite osebne podatke, izobrazbo, izkušnje.
  • Izpostavite kompetence, znanja, veščine, ki jih delodajalec išče.
  • Predstavite digitalne veščine, jezikovna znanja in mehke veščine.
  • Življenjepis podpišite z imenom in priimkom. 

Spremno pismo naj ne bo daljše od ene A4 strani. V njem napišite kje ste izvedeli za delovno mesto, vaše razloge za prijavo in zakaj ste prava oseba za delovno mesto in kakšne so vaše poklicne veščine. 

► Več nasvetov za pripravo mednarodnega življenjepisa in spremenega pisma ter priprave na zaposlitveni razgovor v tujem jeziku.

Priložite le priloge, ki jih delodajalec pričakuje in so relevantne za delovno mesto.

V motivacijskem pismu, za razliko od spremnega pisma, izpostavite vaše osebne razloge za kandidiranje na razpis in kaj vas je pritegnilo pri delovnem mestu in delodajalcu. 

Selitev v Nemčijo zaradi zaposlitve

► Preverite, kaj je potrebno storiti v Sloveniji pred selitvijo zaradi zaposlitve.

V roku 14 dni po prihodu se morate registrirati (de. Meldepflicht). Registracijo uredite v pisarni za prijavo prebivanja (de. Einwohnermeldeamt ali Bürgeramt). S seboj imejte osebno izkaznico ali potni list, v primeru, da ste stanovanje najeli imejte s seboj tudi dokument v katerem lastnik stanovanja potrjuje kdaj in kam ste se vselili (de. Wohnungsnehmerbescheinigung). Obrazce in naslove pisarn najdete na spletnih straneh mesta v katerega se selite.

Če boste v Nemčiji ostali več kot tri mesece, morate urediti prijavo prebivanja.

Kako vam lahko pomagamo?

Dekorativna slika z žensko, ki izvaja delavnico

Delavnice EURES

Udeležite se delavnic na teme dela v Evropi, mednarodnega življenjepisa, virov iskanja zaposlitve in priprave na selitev zaradi zaposlitve.

Koledar dogodkov

Dekorativna slika moškega in ženske, ki si za pisarniško mizo sežet v roke

Pregled mednarodnega življenjepisa

Pošljite nam vaš življenjepis za tujega delodajalca in se o morebitnih izboljšavah pogovorite s svetovalcem EURES. 

Prijava prek spleta 

Dekorativna slika spletnega pogovora med moškim in žensko.

Trening zaposlitvenega razgovora

Bodite pripravljeni na razgovor s tujim delodajalcem s simulacijo razgovora v angleškem ali nemškem jeziku.

Prijava prek spleta

Dekorativna slika svetovalnega pogovora med dvema ženskama

Individualno svetovanje za mednarodno kariero

Pogovorite se o možnosti in priložnostih za vaš karierni razvoj v Evropi z izkušenim svetovalcem EURES.

Prijava prek spleta

Pogosta vprašanja in posebnosti dela v Nemčiji

Večina zaposlenih v Nemčiji ima pogodbo za nedoločen čas, za polni delovni čas od 38-40 ur tedensko. 

Pogodba se lahko sklene pisno ali ustno. Kadar sklenete pogodbo za določen čas ustno, mora biti datum prenehanja delovnega razmerja zapisan. Tudi pri ustni sklenitvi delavnega razmerja vam je delodajalec dolžan vročiti podpisan dokument v katerem so določeni glavni pogoji zaposlitve najkasneje v roku enega meseca po sklenitvi pogodbe

Mini-job ali malo delo ima lahko dve obliki

  1. delo, ki ne presega s strani zvezne vlade določenega zneska,
  2. kratkotrajno malo delo - časovno omejeno.

V primeru mini-joba preverite glede vključitve v obvezna socialna zavarovanja (bolezen, nega in brezposelnost, pokojninsko zavarovanje). Več informacij o mini-jobu.

Večina delodajalcev pričakuje znanje nemškega jezika. Raven zahtevanega znanja pa se razlikuje od poklica do poklica.

Za nekatere poklice (predvsem za regulirane) je lahko predpisana raven znanja nemškega jezika, npr. za poklice v zdravstvenem sektorju je zahtevano znanje od B1 navzgor (odvisno od zvezne dežele).

Za poklice, kjer je v postopku priznavanje poklicnih kvalifikacij potrebno dokazovati znanje nemškega jezika, običajno zahtevajo certifikat priznanega jezikovnega centra kot je Göthe Institut ali TELC certificirane šole.

V Nemčiji so 1. 1. 2015 uvedli minimalno plačo, ki velja skoraj za vse zaposlene. Preverite znesek minimalne plače, ki se usklajuje vsakih šest mesecev. Poleg splošne minimalne plače, v Nemčiji veljajo tudi minimalne plače vezane na dejavnost (de. Branchenmindestlohn) – te minimalne plače so določene v pogajanjih med sindikati in delodajalci in veljajo za zaposlene v teh dejavnostih.

Če ste pripradnik verske skupnosti, ki je v Nemčiji priznana kot organizacija javnopravnega značaja in prebivate v Nemčiji, ste zavezani k plačilu cerkvenega davka. Več o cerkvenem davku

JOB
JOB

Prosta delovna mesta

Poglejte preverjena prosta delovna mesta v drugih evropskih državah, kjer pri naboru kandidatov sodelujemo svetovalci mreže EURES.

Poiščite aktualne objave

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava

Hvala za vaš odziv.

Ste našli informacije, ki ste jih iskali? DA NE