Skoči do osrednje vsebine

Zaposlitveni razgovor v tujem jeziku

Preglejte svojo prijavo, spoznajte podjetje, vadite pogovor v tujem jeziku in prepričajte delodajalce na zaposlitvenem razgovoru.

Delodajalci želijo z zaposlitvenim razgovorom izbrati najustreznejšega kandidata tako z vidika kompetenc kot z vidika osebnosti in kulturnega ujemanja s podjetjem.

Zaposlitveni razgovor je odlična priložnost, da predstavite svojo osebnost, motivacijo za delo pri podjetju, komunikacijske kompetence, znanje jezika in ostale mehke veščine.

Hkrati pa lahko na razgovoru bolje spoznate delodajalca, vaše možnosti razvoja v podjetju in pridobite neformalne informacije glede načina in obsega dela na razpisanem delonem mestu.

Na razgovor se dobro pripravite, ne pozabite na kulturne razlike v mednarodnem okolju.

Preberite 10 nasvetov za uspešen razgovor

Nasveti za uspešen zaposlitveni razgovor v drugi evropski državi

1. Podrobno preglejte oglas za delo in pridobite čim več informacij o podjetju (vrednote, kultura, delovno okolje).

2. Preglejte svojo prijavo in ponovno razmislite zakaj ste se prijavili na to delovno mesto, kaj vas povezuje s podjetjem, zakaj bi delo radi opravljali in kakšna je vaša dodana vrednost za podjetje.

3. Postavite se v čevlje delodajalca: kaj bi vas zanimalo na njihovem mestu, katera vprašanja bi si zastavili? Nato razmislite o odgovorih in se nanje pripravite. 

4. Pomislite, katere osebnostne lastnosti, kompetence in izkušnje bi delodajalca zanimale in jih podprite s konkretnimi primeri in zgodbami iz vaše kariere in življenja. Bodite pripravljeni, da se predstavite.

5. Prihajate iz druge države. Delodajalca bo gotovo zanimalo, kaj za vas pomeni delo v mednarodnem okolju, kaj za vas pomeni selitev  v drugo državo, kako je z jezikom, morda tudi kako je s papirologijo glede dela v drugi državi. Zelo verjetno vas bo delodajalec povprašal tudi po primerljivosti vaše izobrazbe in znanj z njihovim nacionalnim sistemom. 

6. Na razgovoru vas lahko delodajalec preseneti tudi z nekaterimi neobičajnimi vprašanji. V nekaterih državah lahko pričakujete tudi vprašanja osebne narave, ki jih v Sloveniji redko zastavljajo, npr. o vašem družinskem statusu, otrocih, zasebnem življenju. Ostanite mirni, vzemite si čas za razmislek in nato odgovorite. 

7. Različne kulture pomenijo tudi različne navade pri zaposlitvenih razgovorih. Ponekod je vzdušje bolj formalno, drugod manj, morda so izpraševalci bolj zgovorni, morda manj, razlike najdemo v poslovnem bontonu in medčloveškimi odnosi. Priporočamo, da si pred razgovorom ogledate tudi značilnosti posamičnih kultur. 

8. Plača. Pogovori o plači se med različnimi kulturami nekoliko razlikujejo, zato si preberite, kakšne običaje imajo v državi, kjer se nameravate zaposliti. Prej ali slej pa pride vprašanje glede pričakovane plače na dan in svetujemo, da si odgovor v naprej pripravite.

9. Vzemite si čas za jezikovno pripravo, v kolikor gre za razgovor v tujem jeziku. Pripravite se na pozdrav in sam začetek pogovora, preglejte nekaj ključnih fraz, s katerimi boste začeli z opisovanjem svojih izkušenj in kompetenc, zapišite si prevode strokovnih terminov. Vaja pa je najpomembnejša. Trening lahko izvedete sami ali s svetovalci EURES.

10. Verjemite vase, ostanite zvesti sebi in svojim vrednotam, bodite iskreni in (še kulturni nasvet) ne bojte se pohvaliti svojih sposobnosti in dosežkov.  

Dekorativna slika spletnega pogovora med moškim in žensko.

Trening zaposlitvenega razgovora v tujem jeziku

Bodite pripravljeni na razgovor s tujim delodajalcem s simulacijo razgovora v angleškem ali nemškem jeziku.

Prijava prek spleta

Logotip finančnih podpor TMS za iskalce zaposlitve

Finančne podpore za mednarodno mobilnost

Preverite možnosti finančnih podpor TMS EURES za pot na zaposlitveni razgovor v drugo državo EU, na Norveško ali Islandijo.

Preberite več

Dekorativna slika

Dokumenti na zaposlitvenem razgovoru

Katere dokumente vzeti s seboj na zaposlitveni razgovor v tujino?

Preberite več 

Dekorativna slika

Vas čaka spletni zaposlitveni razgovor?

Vse več zaposlitvenih razgovorov v mednarodnem okolju poteka prek spleta. Naj tehnologija ne bo ovira.

Preberite več

Katere dokumente vzeti na zaposlitveni razgovor?

Na razgovoru vas bodo morda povprašali za dodatno kopijo ali prevod v drug relevanten jezik.

S seboj imejte tudi potrdila o formalni in neformalni izobrazbi, jezikovnih in drugih tečajih ter njihove kopije. V nekaterih primerih, npr. za delovna mesta v javnem sektorju, bo morda potreben tudi sodno overjen prevod ali mnenje o vrednotenju izobraževanja pristojnega ENIC-NARIC centra

Prinesite potni list ali osebno izkaznico, po možnosti tudi kopijo rojstnega lista.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja vam lahko v tujini prihrani marsikatero nevšečnost. Naročite jo pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije

Priporočila predhodnih delodajalcev, mentorjev ali učiteljev vas lahko ločijo o drugih kandidatov in razgovor je dobra priložnost, da jih pokažete delodajalcu. Poskrbite za ustrezno jezikovno različico priporočila in ustrezne kontaktne podatke piscev priporočil. 

Spletni zaposlitveni razgovor

Vse več zaposlitvenih razgovorov v mednarodnem okolju poteka prek spleta, še posebej v primeru prvega kroga razgovorov.

Naj vam zaposlitveni razgovor preko spletnih aplikacij ne predstavlja ovire pri komuniciranju z delodajalci. Vašo osebnost, motiviranost, mehke veščine in komunikacijske kompetence lahko delodajalcu uspešno predstavite tudi s pomočjo tehnologije.

Za zaposlitveni razgovor prek spleta se pripravite kakor za običajen zaposlitveni razgovor, tako z vidika vsebine, ki jo boste predstavili, kot z vidika osebne urejenosti.

1. Poskrbite za ustrezno ureditev prostora. Poiščite miren, tih in dobro osvetljen prostor za pogovor. Utišajte telefon in zagotovite dobro internetno povezavo. Zaprite tudi vse nepotrebne programe na vaši napravi.

2. Spoznajte spletno aplikacijo na kateri bo potekal razgovor in jo stestirajte. Na aplikaciji si nastavite pravo ime, preverite delovanje zvoka na vaši napravi in preizkusite, kako deluje kamera in kako izgledate na aplikaciji. 

3. Pri pogovoru prek spleta se lahko hitro zgodi, da pozabimo na očesni stik. Poskusite vzpostaviti očesni stik tako, da gledate v kamero vaše naprave in ne v vašo sliko na zaslonu. Pazite tudi, da se ne pretirano premikate.

4. Nivo naše pozornosti je med pogovor prek spleta nižji kakor v živo, zato bodite pozorni, da vam pogled ne odtava na drugo aplikacijo ali napravo, da ostanete osredotočeni, dobro poslušate sogovorca in zbrano predstavite svoje misli.

5. Na zaposlitveni razgovor prek spleta se dobro pripravite s pomočjo svetovalcev EURES in treninga spletnega zaposlitvenega razgovora v tujem jeziku.

Kontakt

Imate vprašanje ali vas zanima več o naših storitvah? Pišite nam ali pokličite najbližjega svetovalca EURES.

Stopite v stik z nami

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava

Hvala za vaš odziv.

Ste našli informacije, ki ste jih iskali? DA NE