Skoči do osrednje vsebine

Integracija tujega delavca

Pri zaposlitvi delavca iz druge evropske države imejte v mislih, da zaposleni izhaja iz drugačnega kulturnega, socialnega in delovnega okolja.

Novo okolje pomeni spoznavanje in sprejemanje novih navad in načinov dela. Z upoštevanjem spodnjih nasvetov lahko tujcu olajšate ta prehod tako, da načrtujete njegovo integracijo v delovno in družbeno okolje. 

Sedem nasvetov za vključitev tujega delavca v delovno in družbeno okolje

Paket dobrodošlice lahko delavcu olajša prve tedne zaposlitve. Pripravite mu nekaj splošnih informacij o okolici, predstavite mu lokalni promet, najkrajšo pot do podjetja in lokacijo najbližjih javnih institucij kot so upravna enota, zdravstveni dom, knjižnica in podobno. 

Pomagajte delavcu pridobiti EMŠO, davčno številko, stanovanje, prijaviti prebivanje, izbrati osebnega zdravnika

Upoštevajte, da se delavec verjetno vključuje v drugačno delovno okolje, kot ga je bil vajen. S sabo prinaša drug jezik, navade pa tudi drugo kulturno ozadje. 

Pomembno je, da ga seznanite s svojimi cilji, pričakovanji ter s pravili delovanja podjetja, navadami na delovnem mestu ter mu omogočite čim širše usposabljanje za boljšo integracijo v podjetje in okolico. Razmislite, ali bi delavcu koristila vključitev v tečaj slovenskega jezika

Mentor naj bo na razpolago delavcu za boljšo in hitrejšo integracijo v podjetje pa tudi, ko naleti na morebitne jezikovne, administrativne ali kulturne ovire.

Delavec s sabo prinaša kompetence, znanja in usposobljenost za opravljanje delovnih nalog. Glede na specifiko vaše panoge prilagodite usposabljanje novemu sodelavcu, upoštevajte delovni jezik podajanja vsebine ter razmislite, ali bi potreboval tudi zunanja izobraževanja. 

Na prihod delavca pripravite celotno ekipo. V podjetju se dogovorite glede jezika komuniciranja, predstavite sodelavcem glavne prednosti zaposlitve tujega delavca za vaš tim. Proces integracije delavca običajno traja od treh do šestih mesecev. V tem času bodite še posebej pozorni, da delavec razume vsa pravila, navade in se pravilno integrira v podjetje in okolico. 

V kolikor ima delavec družino, mu lahko zelo pomagate, če mu pripravite informacije glede šolanja otrok, seznam osnovnih šol v bližini, informacije glede potencialnih delovnih mest za zakonca ali športnih klubov, kulturnih ustanov itd. Lahko organizirate tudi družinska druženja zaposlenih ali skupni izlet, na katerem bodo spoznavali Slovenijo. 

Prednosti aktivne integracije

Premišljen zaposlitveni postopek in skrbno načrtovana integracija delavca prispevata k hitrejši vključitvi v kulturo podjetja, pospešita sodelovanje v timu in povečata zadovoljstvo zaposlenega.

Kontakt

Imate vprašanje ali vas zanima več o naših storitvah? Pišite nam ali pokličite svetovalce pisarne za delodajalce EURES.

Stopite v stik z nami

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava

Hvala za vaš odziv.

Ste našli informacije, ki ste jih iskali? DA NE