Skoči do osrednje vsebine

Tujci z dovoljenjem za prebivanje

Tujci z dovoljenjem za začasno prebivanje, ki ni izdano zaradi zaposlitve, samozaposlitve ali dela, pač pa na primer zaradi združitve družine, študija ali drugih razlogov, se lahko zaposlite na podlagi pridobljenega informativnega lista.

Informativni list izdamo na območni službi Zavoda v skladu Zakonom o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev (ZZSDT, 33. člen).

Kakšen je postopek zaposlitve?

1. Če prebivate v Sloveniji na podlagi dovoljenja za prebivanje za družinskega člana tujca ali na podlagi študija in se želite zaposliti, je prvi korak, da si poiščete delodajalca.

Poglejte objave prostih delovnih mest ...  
 

2. Delodajalec pri našem pristojnem uradu za delo razpiše prosto delovno mesto na obrazcu PDM-KTD in označi točko b) nova zaposlitev tujca z dovoljenjem za prebivanje, ki ni izdano zaradi zaposlitve ali dela. 

3. Na Zavodu preverimo trg dela.

4. Če v evidenci brezposelnih ni ustreznih kandidatov, v 5 delovnih dneh posredujemo pisno obvestilo in informativni list delodajalcu, upravni enoti in inšpektoratu. Na informativnem listu so navedeni vsi elementi in pogoji zaposlitve.

Na podlagi informativnega lista vam bo upravna enota izdala novo kartico dovoljenja za prebivanje, na kateri bo pripisana pravica do dostopa na trg dela. Hkrati boste prejeli še pri upravni enoti potrjen informativni list.

Delodajalec vas mora zaposliti in prijaviti v zdravstveno in socialno zavarovanje v 30 dneh od vročitve nove izkaznice dovoljenja za prebivanje in informativnega lista, ki ga je potrdila upravna enota.  

5. Če želite zamenjati delodajalca, mora novi delodajalec ponoviti isti opisani postopek. 

6. Pri podaljšanju dovoljenja za prebivanje ni potrebna pridobitev novega informativnega lista, kadar gre za neprekinjeno zaposlitevpri istem delodajalcu in na istem delovnem mestu.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava

Hvala za vaš odziv.

Ste našli informacije, ki ste jih iskali? DA NE