Skoči do osrednje vsebine

Delovni preizkus

S pomočjo programa lahko preizkusite svoja znanja, veščine in spretnosti na konkretnem delovnem mestu. Tako se vključite v delovno okolje, spoznate delodajalca in si povečate možnosti za zaposlitev.

 

Kdo se lahko vključi?

V delovni preizkus se lahko vključite:

 • prijavljeni brezposelni v naši evidenci (ne glede na starost in trajanje brezposelnosti).

Kako se vključite?

O možnosti vključitve se pogovorite z osebnim svetovalcem pri uradu za delo. Vključitev poteka po predpisanem postopku vključevanja v programe.

Zaposlitev skoraj 85 %

Po zaključku programa se zaposli več kot 8 od 10 udeležencev.

Izkaznica programa

Kdo se lahko vključi?

Brezposelni, ki ste prijavljeni v naši evidenci.

Trajanje delovnega preizkusa

Najmanj 100 ur do največ 1 meseca. Osebe z odločbo za delo s krajšim delovnim časom od polnega se lahko vključite za več kot 1 mesec. 

Kaj pridobite?

Preizkus svojih znanj, veščin in spretnosti na konkretnem delovnem mestu pri delodajalcu. Spoznavanje delovnih postopkov in opravil pod vodstvom mentorja. Boljše zaposlitvene možnosti.

Kritje stroškov

Udeležencem izplačamo dodatka za aktivnost in prevoz. Izvajalcem povrnemo standardni strošek izvedbe delovnega preizkusa.

Odgovori na vprašanja o delovnem preizkusu

 • Preizkusite svoja znanja, veščine in spretnosti na konkretnem delovnem mestu pri delodajalcu.
   
 • Spoznate delovne postopke, naloge in opravila, kar pripomore k izboljšanju vaših možnosti za zaposlitev pri istem ali drugem delodajalcu.
   
 • Vključite se v delovno okolje in spoznate nove ljudi, odprejo se vam nove priložnosti.
   

Mesečno za pretekli mesec vam lahko izplačamo:

 • Dodatek za prevoz – potne stroške za vsak dan vaše dejanske udeležbe (0,23 EUR za vsak kilometer od kraja bivanja do kraja preizkusa in nazaj, pri enosmerni razdalji med krajema najmanj 1 km). 
   
 • Dodatek za aktivnost – 4,00 EUR za vsako uro vaše dejanske udeležbe. 
  Če prejemate nadomestilo za brezposelnost, ste v tem času upravičeni do 2,00 EUR za vsako uro vaše dejanske udeležbe na delovnem preizkusu.
   

1. Na podlagi naše presoje, da je vaša vključitev v delovni preizkus smiselna, z osebnim svetovalcem pripravita in podpišeta zaposlitveni načrt. Pred vključitvijo z nami podpišete tudi pogodbo o vključitvi v program.

2. Delodajalci sodelujejo v programu na podlagi javnega povabila, ki je odprto do razdelitve razpoložljivih sredstev, najdlje do skrajnega roka za predložitev ponudb.

3. Delodajalec vas napoti na zdravniški pregled potem, ko je z nami podpisal pogodbo o izvedbi delovnega preizkusa. Na podlagi pogodbe jim za vas povrnemo upravičene stroške delovnega preizkusa.

4. Za vsak koledarski mesec, v katerem poteka delovni preizkus, vas mora delodajalec zavarovati za invalidnost in smrt, ki je posledica poškodbe pri delu. Urediti mora tudi morebitna druga obvezna zavarovanja v skladu z veljavno zakonodajo.

5. Delovni preizkus traja od najmanj 100 ur do največ 1 meseca. Izjema so invalidi ali osebe z odločbo za delo s krajšim delovnim časom od polnega, pri katerih lahko traja vključitev več kot 1 mesec. Trajanje programa predlaga delodajalec.

Poteka pod strokovnim vodstvom mentorja, ki ga zagotovi delodajalec. Mentorstvo mora biti opravljeno kakovostno in v predpisanem obsegu (najmanj 20 ur). 

Delovni preizkus poteka največ 5 dni na teden, praviloma 8 ur na dan. Ne sme potekati ob nedeljah in praznikih.

6. V času delovnega preizkusa vas vodimo v naši evidenci udeležencev programov aktivne politike zaposlovanja, kar pomeni, da program poteka brez sklenjenega delovnega razmerja.
 

Dodatne informacije o programu


Kontaktni center

080 20 55

Vaš klic je brezplačen!

Preglejte več programov ...

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava

Hvala za vaš odziv.

Ste našli informacije, ki ste jih iskali? DA NE