Skoči do osrednje vsebine

Karierna orientacija šolske mladine

Nenehne spremembe v družbi, izobraževanju in na trgu dela zahtevajo od otrok in mladostnikov, ki se nahajajo pred kariernimi odločitvami, da dobro poznajo sami sebe, svoje interese in sposobnosti. Kot tudi, da so se sposobni prilagoditi potrebam in zahtevam okolja.

Vse to je del vseživljenjske karierne orientacije (VKO).

Karierna orientacija

Dejavnost, ki mladostnikom pomaga do samostojne odločitve o nadaljnjem izobraževanju in nasploh o izbiri karierne poti.

Karierno odločanje

Proces, v katerem sprejmemo odločitev o izbiri nadaljnje karierne poti – pa naj gre za nadaljevanje ali spremembo šolanja ali za prehod iz izobraževanja v zaposlitev oziroma na trg dela. 

Z namenom, da bi mladostniki lahko sprejeli odločitev, ki bi bila zanje optimalna, naj podrobneje raziščejo sami sebe: spoznajo naj svoje sposobnosti, talente, interese in druge lastnosti.

Ravno tako naj raziščejo in spoznajo izobraževalne programe, ki vodijo do poklicev, njihove značilnosti in zahteve, kot tudi trende na trgu dela. 

Za čimbolj tehtno in premišljeno odločanje so jim na voljo številni pripomočki in spletne strani. 

Informacije za mlade

Veliko informacij lahko poiščete na spletu ali se oglasite v katerem od kariernih središč zavoda za zaposlovanje. Na karierno svetovanje se lahko odpravite k šolskim svetovalnim delavcem, v karierne centre univerz ali k drugim izvajalcem karierne orientacije. 

Preverite ponudbo kariernega svetovanja! 

Sprotne informacije o nadaljevanju izobraževanja dobite na informativnih dnevih ali kariernih sejmih, ki lahko potekajo po spletu ali v živo.

Tistim, ki se odločate med nadaljnjim izobraževanjem ali zaposlitvijo, bodo v pomoč informacije, zbrane v brošuri: Zaposlitev ali nadaljnje izobraževanje.

Želite preveriti, kateri poklici so primerni za vas? Ali bi radi spoznali poklice, ki jih še ne poznate? Vse to vam omogoča računalniški program: Kam in kako.

Več informacij o različnih poklicih in šolah najdete tudi na spletni strani: Mojaizbira.si.

Ali vas zanima, kateri poklici bodo v bližnji prihodnosti najbolj iskani? Pobrskajte po Poklicnem barometru.  Ogledate si lahko tudi Seznam deficitarnih poklicev​​​​​​​.

Za več informacij o možnostih pridobitve različnih štipendij obiščite vladno spletno stran in spletno stran javnega štipendijskega sklada.

Informacije za strokovnjake

Strokovnjake, ki izvajate karierno orientacijo, vabimo, da obiščete spletno mesto za vseživljenjsko karierno orientacijo: VKO-točka.

Poiščite pripomočke in orodja za izvajanje karierne orientacije ter vsa druga strokovna gradiva.

Na voljo so vam tudi informacije o strokovnih izobraževanjih ter ostalih dogodkih in novostih.
 

Obiščite spletno mesto VKO!

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava

Hvala za vaš odziv.

Ste našli informacije, ki ste jih iskali? DA NE