Skoči do osrednje vsebine

Poklicni barometer

Kateri poklici bodo v primanjkljaju, presežku ali ravnovesju naslednje leto?

Oglejte si rezultate zadnje izvedbe raziskave Poklicni barometer. 

Rezultati raziskave Poklicni barometer 2022 v prihodnjem letu napovedujejo primanjkljaj kadra za vrsto poklicev na področjih zdravstvene oskrbe, informacijskih tehnologij, šolstva, gradbeništva, prometa in gostinstva.

V letošnjem Poklicnem barometru smo ocenjevali 182 poklicev, za katere na ravni Slovenije predvidevamo:

 • 99 poklicev – primanjkljaj kadra, saj bodo potrebe delodajalcev presegle ponudbo na trgu dela,
 • 46 poklicev – ravnovesje med potrebami delodajalcev in ponudbo na trgu dela,
 • 37 poklicev – presežek kadra glede na oceno potreb trga dela.

 

NEKAJ GLAVNIH POUDARKOV IZ RAZISKAVE:

 

 • Letos imamo med primanjkljaji 9 poklicev manj kot v lanskem letu, v kategoriji ravnovesja 5 poklicev manj, kategorija presežka pa je letos večja za 19 poklicnih skupin.
   
 • Med ocenjevanimi poklici se najbolj opazna sprememba v primerjavi z lanskoletnimi napovedmi nanaša na obravnavane poklice s področja posredovanja informacij v klicnih centrih, prodaje po telefonu ter s področja dostave. Za vse omenjene poklice so lanskoletne napovedi predvidevale primanjkljaj, medtem ko letošnje napovedi kažejo na to, da bodo poklici v presežku. 
   
 • Prav tako zadnja izvedba Poklicnega barometra kaže na predviden presežek nabavnih referentov, posrednikov za zaposlovanje, telefonistov, uradnikov v statistiki, financah in zavarovalništvu, blagajnikov in prodajalcev vstopnic ter delavcev za ročno pakiranje in preprosta prekladalna dela (lani v kategoriji ravnovesje).
   
 • Za prihodnje leto (2023) se še vedno predvideva primanjkljaj različnih skupin učiteljev v osnovnih šolah, srednjih šolah, svetovalnih delavcev, pa tudi vzgojiteljev v vrtcih. 
   
 • Prav tako se predvideva primanjkljaj različnih skupin strokovnjakov – finančnih analitikov, analitikov poslovnih procesov, sistemskih analitikov, odvetnikov, tožilcev in pravobranilcev (pretekle napovedi so pri omenjenih poklicih predvidevale ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem).
   
 • Predvideva se, da bodo iz primanjkljaja v ravnovesje prešli strokovnjaki za razvoj kadrov in karierno svetovanje, prometni odpravniki in referenti za promet, obdelovalci lesa in delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih.

Skupna napoved: primanjkljaji, ravnovesja, presežki

Poklicni barometer 2022 - Slovenija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava

Hvala za vaš odziv.

Ste našli informacije, ki ste jih iskali? DA NE