Skoči do osrednje vsebine

Klasifikacijska orodja in sistemi

KLASIUS je klasifikacija, ki se uporablja za razvrščanje javno veljavne izobrazbe, NPK in drugih nazivov, ki so izkazljivi z javnimi listinami. SKP-08 je orodje za razvrščanje podatkov o delu, delovnem mestu, poklicu v klasifikacijski sistem poklicev.

Klasifikacijski sistem izobraževanja in usposabljanja (KLASIUS)

KLASIUS na Zavodu RS za zaposlovanje uporabljamo kot klasifikacijsko orodje za evidentiranje izobrazbe brezposelnih oseb in iskalcev zaposlitve ter za evidentiranje izobrazbe v sporočilih o prostih delovnih mestih.

Na spletni strani Statističnega urada RS je objavljen eIskalnik KLASIUS.

Standardna klasifikacija poklicev 2008 (SKP-08)

Na Zavodu RS za zaposlovanje je SKP-08 temeljno orodje za razvrščanje poklicev. Skupaj s KLASIUS-om, s katerim evidentiramo izobrazbo, je SKP-08 pogoj za učinkovito izvajanje posredovanja zaposlitev.

S pomočjo SKP-08 kodiramo podatek o poklicu, ki ga je brezposelna oseba oziroma iskalec zaposlitve opravljal pred nastopom brezposelnosti, ter njegove zaposlitvene cilje oziroma poklice, v katerih bo iskal zaposlitev. V sporočilu o prostem delovnem mestu, ki nam ga posredujejo delodajalci, pa se s pomočjo SKP-08 iz opisa del in nalog prostega delovnega mesta kodira poklic, ki ga delodajalec išče.

Na spletni strani Statističnega urada RS je za lažjo in enotnejšo uporabo Standardne klasifikacije poklicev 2008 objavljen eIskalnik SKP-08.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava

Hvala za vaš odziv.

Ste našli informacije, ki ste jih iskali? DA NE