Skoči do osrednje vsebine

Zaključen drugi zaposlitveni dogodek v Črni gori

Danes, 21. februarja, smo v Nikšiću organizirali še drugi zaposlitveni dogodek v Črni gori z naslovom Življenje in delo v Sloveniji. Sodelujoče delodajalce je v povprečju obiskalo 20 iskalcev zaposlitve.

Doslej smo organizirali skupaj že 11 zaposlitvenih dogodkov z namenom:

  • predstavitve aktualnih potreb dobrih slovenskih delodajalcev, ki se soočajo s precejšnjim kadrovskim primanjkljajem, kot tudi
  • predstavitve potreb v poklicih, ki so nujni za izvedbo sanacijskih del po lanskih katastrofalnih avgustovskih poplavah ter plazovih v Sloveniji in v katerih se lahko zaposlujejo tuji delavci po hitrejšem postopku.

Prav tako je eden izmed ključnih namenov na teh dogodkih zagotoviti verodostojne in čim bolj celovite informacije o življenjskih in delovnih pogojih v Sloveniji s ciljem, da v čim večji možni meri zagotovimo ustrezno zaščitodelavcev v delovnih migracijah.
 
Približno 250 obiskovalcev, ki so prišli na dogodek v Nikšiću, je pokazalo izjemno motiviranost za zaposlitev predvsem v zdravstvu in socialnem varstvu, prometu, logistiki, gostinstvu, informatiki, predelovalni dejavnosti, gradbeništvu itd. Nad velikim interesom kandidatov so bili tudi v Nikšiću prijetno presenečeni sodelujoči delodajalci, tako da pričakujemo skorajšnje nove zaposlitve na področju zdravstva, transporta, proizvodnje itd.

Vsakega sodelujočega delodajalca je obiskalo v povprečju 20 iskalcev zaposlitve. Prav tako smo zabeležili podatke iskalcev zaposlitve, ki so se zanimali za zaposlitev na področjih, na katerih slovenski delodajalci v Črni gori niso bili prisotni, da jih bomo posredovali na aktualna prosta delovna mesta v Sloveniji. 

Tudi po obeh organiziranih zaposlitvenih dogodkih v Črni gori lahko ugotovimo, da je predstavitev našega gospodarstva in države v tujini pomembna za gospodarsko rast Slovenije. Zavod s svojimi proaktivnimi aktivnostmi na trgu dela pri tem odigrava ključno vlogo in pomembno pomaga slovenskim delodajalcem pri zagotovitvi potrebnega kadra, saj se, kot je znano, več kot polovica naših delodajalcev sooča z resnim kadrovskim primanjkljajem.
 

Kaj so povedali delodajalci o udeležbi na dogodku? 

 

Kristjan Prinčič, Eurotek, d. o. o.:

»Do sedaj smo sodelovali na osmih zaposlitvenih dogodkih zavoda za zaposlovanje, ki se mu iskreno zahvaljujemo za organizacijo tovrstnih dogodkov, ki so zelo pomembni za nas delodajalce z velikim kadrovskim primanjkljajem na področju transporta. Na podlagi teh dogodkov smo že zaposlili nekaj voznikov tovornjakov iz Bosne in Hercegovine ter Makedonije, nekateri postopki za zaposlitev pa še potekajo. Tudi v prihodnje se bomo udeleževali tovrstnih dobro organiziranih dogodkov Zavoda.«

 

Greta Močnik, Dom upokojencev Idrija:

»Iz Doma upokojencev Idrija smo se udeležili dogodkov v Makedoniji, Bosni in Hercegovini ter sedaj v Črni gori, saj delavcev za potrebe doma za starejše na našem trgu dela praktično ni več mogoče dobiti. Prijetno se je v živo srečati s potencialnimi kandidati, jih spoznati in se pogovoriti z njimi. Veseli nas, če jim lahko ponudimo zaposlitev in karierni razvoj v našem domu. Ob razgovorih jim nudimo informacije o dejanskih razmerah in pogojih za zaposlitev in življenje pri nas.

Pri tem smo bili v tem času kar uspešni, saj smo v letu 2023 in januarju 2024 zaposlili kar 13 delavk iz držav nekdanje Jugoslavije. Vsem smo uredili dokumentacijo za pridobitev dovoljenj za prebivanje in delo v Sloveniji, omogočamo pa jim tudi učenje slovenskega jezika in tistim, ki to potrebujejo, tudi verifikacijo njihove izobrazbe v Sloveniji, tako da lahko čim prej začnejo z delom, za katerega so se izučili. Hvaležni smo za organizacijo takšnih  dogodkov, kjer se lahko srečamo in pogovorimo s potencialnimi kandidati, ki jih zanima zaposlitev v Sloveniji.«ž

 

Izr. prof. ddr. Helena Blažun Vošner, Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor:

»Naš zdravstveni dom se je udeležil vseh dogodkov, ki jih je do sedaj organiziral Zavod RS za zaposlovanje v državah Bosne in Hercegovine, Makedonije in nazadnje v Črni gori. Ob tej priliki se iskreno zahvaljujemo za organizacijo dogodkov, ki so uspešni ne samo po številu obiskov iskalcev zaposlitev ter povpraševanja po delu v Sloveniji, ampak tudi po številu dejansko izvedenih zaposlitev, ki sledijo po zaključku organizacije tovrstnih dogodkov.

Če sem konkretna, imamo v našem Zavodu ta trenutek 15 oseb, ki so v postopku za pridobitev nostrifikacije ali dodiplomske izobrazbe na področju medicine ali pa nostrifikacije različnih specializacij tako na področju pediatrije, ginekologije, družinske medicine.

V okviru teh dogodkov smo spoznali in pridobili zelo kakovostne mlade zdravnike, kakor tudi izkušene specialiste, ki se bodo s podporo Zavoda in Zdravstvenega doma Maribor lažje in predvsem hitreje vključili v klinično okolje, kar pa je naši državi nujno potrebno.«

Poglejte nekaj fotoutrinkov z današnjega dogodka v Nikšiću ...

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava

Hvala za vaš odziv.

Ste našli informacije, ki ste jih iskali? DA NE