Skoči do osrednje vsebine

Visoko motivirani iskalci zaposlitve za delo v Sloveniji

Zaradi velikega povpraševanja delodajalcev in potreb slovenskega trga dela smo v sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Podgorici danes, 20. februarja, organizirali prvi zaposlitveni dogodek v Črni gori z naslovom Življenje in delo v Sloveniji.

Jutri, 21. 2. 2024, bo dogodek v Nikšiću, oba dogodka pa sta že enajsta zapored: v letu 2023 smo namreč izvedli skupaj devet dogodkov, ki so potekali v Severni Makedoniji ter Bosni in Hercegovini.
 

Kakšen je namen dogodkov?

Tokratna zaposlitvena dogodka sta namenjena predvsem predstavitvi aktualnih potreb solidnih slovenskih delodajalcev, ki se soočajo s precejšnjim kadrovskim primanjkljajem, kot tudi predstavitvi potreb v poklicih, ki so nujni za izvedbo sanacijskih del po lanskih katastrofalnih poplavah v Sloveniji in v katerih se lahko po hitrejšem postopku zaposlujejo tuji delavci. 

Prav tako je namen dogodkov zagotovitev verodostojnih informacij o življenjskih in delovnih pogojih v Sloveniji s ciljem, da v čim večji možni meri omogočimo ustrezno zaščito delavcev v delovnih migracijah. 

Obiskovalci v Podgorici so se tako lahko podrobneje seznanili z značilnostmi trga dela v Sloveniji, saj smo na Zavodu vsem iskalcem zaposlitve omogočili individualno karierno svetovanje. Organizirali pa smo tudi posebne predstavitve o življenju in delu v Sloveniji, na katerih je bilo mogoče dobiti odgovore na vprašanja, povezana s šolskim sistemom, priznavanjem poklicnih kvalifikacij, urejanjem bivalnih razmer ipd.
 

Predstavljajo se solidni delodajalci

Na dogodku v Podgorici je sodelovalo 20 uglednih slovenskih delodajalcev iz vse Slovenije, ki ponujajo dobre in spodbudne pogoje za delo in življenje ter skupaj zaposlujejo skoraj 14.000 delavcev. Največ jih je bilo iz dejavnosti zdravstva in socialnega varstva ter prometa in skladiščenja, prav tako so bili navzoči tudi delodajalci iz gostinstva, predelovalnih dejavnosti, gradbeništva, trgovine, oskrbe z vodo, ravnanja z odplakami in odpadki itn.

Delodajalci so se povezali predvsem z iskalci zaposlitve v zdravstvu, negi in socialni oskrbi, iskali pa so tudi voznike tovornjakov in avtobusov, skladiščnike, kuharje, natakarje in druge delavce za delo v gostinstvu in turizmu, proizvodne delavce, različne gradbene profile delavcev, serviserje, vzdrževalce, mesarje ipd.
 

Boljši obisk od pričakovanega

Dogodek je obiskalo približno 500 zelo zainteresiranih in motiviranih iskalcev zaposlitve, kar je več, kot smo pričakovali glede na napovedi, da je ta kadrovski bazen popolnoma izpraznjen. Nad izjemno motiviranostjo kandidatov so bili prijetno presenečeni tudi sodelujoči delodajalci. 

Zanimanje iskalcev zaposlitve je rezultat učinkovite promocijske kampanje, ki smo jo izvedli predhodno, tudi na samem dogodku je bila pomembna prisotnost medijev, ki so množično poročali o naših aktivnostih v Črni gori. 

Kot je bilo večkrat poudarjeno, je glavni namen dogodkov predvsem zagotoviti iskalcem zaposlitve čim bolj verodostojne in celovite informacije ne samo o delu, temveč tudi o življenju v naši državi, ter ob tem ozaveščati delodajalce, da v čim večji možni meri pomagajo zainteresiranim iskalcem pri vseh korakih mobilnosti.

Delodajalci so poudarili, da pozdravljajo dogodke, ki jih organizira naš Zavod v tujini in si želijo podobnih aktivnostih tudi v drugih državah, tako na Balkanu kot širše. Ob tem se zavedajo, da je njihova navzočnost na tovrstnih dogodkih nujna, saj tako krepijo svojo prepoznavnost v tuji državi.      
 

Dobro sodelovanje med obema zavodoma

Po besedah v. d. direktorja Zavoda za zaposlovanje Črna gora Gzima Hajdinaga, današnji dogodek potrjuje, da slovenski in črnogorski zavod odlično sodelujeta.

»Mi se zares trudimo, da naša delovna sila ostane v Črni gori, vendar smo odprti tudi za mednarodno sodelovanje, saj je trg dela odprt in  verjamemo, da se bo dobro sodelovanje nadaljevalo tudi v prihodnje. S tem namenom smo na delovni obisk povabili tudi IT-strokovnjaka iz slovenskega zavoda za zaposlovanje, da bi se naši sodelavci čim bolj spoznali s standardi in načinom dela, ki ga razvija za svoje uporabnike Zavod RS za zaposlovanje.«  

Kot je poudarila Anka Rode, glavna koordinatorica zaposlitvenih dogodkov v tujini, smo zelo veseli, da nas je v naših aktivnostih podprl tudi črnogorski zavod za zaposlovanje, saj s tem podpirajo našo državo Slovenijo, ki organizira tovrstne dogodke tudi zaradi zagotovitve delavcev, nujno potrebnih za obnovo po poplavah. 

Poglejte fotoutrinke z dogodka v Podgorici ...

Videoutrinek iz televizijskega intervjuja v oddaji Dobro jutro

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava

Hvala za vaš odziv.

Ste našli informacije, ki ste jih iskali? DA NE