Skoči do osrednje vsebine

Omogočena elektronska oddaja vlog za oba ukrepa za omilitev posledic energetske krize

Kot pravočasne bomo šteli vloge, ki jih delodajalci oddajo v 15 dneh od možnosti oddaje na portalu.

Z začetkom leta se je začel uporabljati Zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize (ZPGOPEK), ki med drugim omogoča delno povračilo nadomestila plače: 

  • zaradi skrajšanja polnega delovnega časa in
  • za delavce na začasnem čakanju na delo.  

Delodajalci lahko od 26.1.2023 elektronsko oddajo vlogi za oba ukrepa na Portalu za delodajalce

Delodajalci morajo v 15 dneh od odreditve dela s skrajšanim delovnim časom oziroma od napotitve delavca na začasno čakanje na delo elektronsko oddati vlogo pri zavodu za zaposlovanje. 

Tistim, ki bi morali vlogo oddati že v preteklih dneh, pa zaradi nedelovanja portala tega niso mogli storiti, bomo kot pravočasne šteli vloge, ki bodo oddane v 15 dneh od možnosti oddaje vlog na Portalu za delodajalce. 

Če delodajalci ob oddaji vloge ne bodo imeli na voljo vseh dokazil, ki so potrebna za uveljavljanje obeh ukrepov (predvsem dokazilo o izračunu pristojnega organa SPIRIT o višini pomoči za gospodarstvo ), predlagamo, da vlogo kljub temu oddajo pravočasno. Ob obravnavi njihove vloge jih bomo nakladno pozvali k njeni dopolnitvi.

Delo s skrajšanim delovnim časom se lahko odredi za obdobje od 1.1.2023 do 31.3.2023, medtem ko se delavca na začasno čakanje na delo lahko napoti od 1.1.2023 do 30.6.2023, za največ 30 delovnih dni.

Če se delavec na zahtevo delodajalca vrne s čakanja nazaj na delo do 7 delovnih dni v tekočem mesecu, nas mora delodajalec o tem predhodno obvestiti. Obvestilo pošlje po  elektronski pošti na naslov: gpzrsz@ess.gov.si.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava

Hvala za vaš odziv.

Ste našli informacije, ki ste jih iskali? DA NE