Skoči do osrednje vsebine

Januarja spet sezonsko povečanje brezposelnosti

Ob povečanem številu brezposelnih, ki so se pri Zavodu prijavljali predvsem zaradi iztekov zaposlitev za določen čas, se je brezposelnost povečala tudi januarja. Ob koncu januarja je bilo brezposelnih 51.610 oseb, kar je 6,7 % več kot decembra in 6,8 % manj kot lanskega januarja.

Brezposelnost se je v primerjavi s predhodnim mesecem povečala v vseh območnih službah Zavoda.

Na novo se je januarja prijavilo 9.266 brezposelnih, 78,6 % več kot decembra in 12,5 % več kot pred letom. Največ brezposelnih, 4.881 oseb, se je prijavilo zaradi izteka zaposlitev za določen čas in 2.044 oseb kot presežni delavci.

Med na novo prijavljenimi prevladujejo brezposelni s področja gradbeništva, predelovalnih dejavnosti, trgovine ter zdravstva in socialnega varstva.

»Večinoma gre za kader, ki je že dalj časa deficitaren. Prav zato jih bomo prednostno napotili k delodajalcem iz že omenjenih dejavnosti. Zavedati se je namreč treba, da je kadre dandanes težko pridobiti, tudi v tujini ni neomejenih možnosti. Zato delodajalce pozivamo, naj zaposlene čim dlje ohranijo v zaposlitvi,« poudarja Greta Metka Barbo Škerbinc, v. d. generalne direktorice Zavoda.

Januarja se je zaposlilo 3.936 brezposelnih, 2,4 % več kot v lanskem januarju.

Med novozaposlenimi je bilo največ delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, tajnikov, prodajalcev, skladiščnikov, uradnikov za nabavo in prodajo, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah, komercialnih zastopnikov za prodajo, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev predšolskih otrok, zidarjev, natakarjev, voznikov osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, sestavljavcev električne in elektronske opreme, tesarjev in kuhinjskih pomočnikov.

Delodajalci so Zavodu sporočili 14.442 prostih delovnih mest, 4,1 % manj kot v januarju 2023. 

Poglejte podrobnejše podatke v Sporočilu za januar 2024.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava

Hvala za vaš odziv.

Ste našli informacije, ki ste jih iskali? DA NE