Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Vaja dela mojstra

Kaja Dizdarević, mlada, nadarjena likovna umetnica, je rada risala že v ranem otroštvu. A po drugem letniku je opustila šolanje na srednji oblikovni šoli in se prijavila pri zavodu za zaposlovanje. Z nami je pripravljena deliti svojo pripoved, kako ji je na njeni karierni poti pomagal program PUM-O: Projektno učenje mlajših odraslih.

Kaja je z leti le še nadgrajevala in izpopolnjevala svoje risarske sposobnosti. Po osnovni šoli se je vpisala v Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, a je sčasoma ugotovila, da njena izbira ni bila najboljša. Po prijavi med brezposelne jo je osebna svetovalka usmerila v program PUM-O in devetnajstletna Kaja se je pridružila skupini drugih udeležencev.

Sprva je bila nekoliko zadržana, se spominja, saj ni vedela, kaj lahko pričakuje. A kmalu je spoznala, da je skupinsko druženje, medsebojno sodelovanje, odkrivanje svojih ciljev in pridobivanje spodbud kot magnet, ki jo vedno znova vleče v skupino, k ustvarjanju in razvijanju novih veščin.

Program Projektno učenje mlajših odraslih (PUM-O) daje mladim priložnost, da odkrijejo svoj talent, razvijejo ročne spretnosti, spoznajo raznovrstne tehnike za ustvarjanje in učenje, prisluhnejo predstavitvam poklicev, osvojijo številne veščine na različnih interesnih področjih in s pomočjo mentorja pridobijo motivacijo za nadaljevanje študija ali iskanje zaposlitve.

»Kljub temu, da je bila skupina velika, smo se vsi med seboj odlično razumeli. Pripravljali smo si tedenski plan, se dogovarjali, kaj bomo delali, včasih smo bili udeleženci postavljeni v vlogo predavateljev in smo sami vodili uro,« z nasmehom pojasni sogovornica, ki je sodelovala v programu deset mesecev, vsak dan po pet, šest ur.

»Pohvalim lahko tudi mentorje, ki so prepoznali moj talent, mi povrnili samozavest in me spodbudili celo do take mere, da sem svoja dela predstavila na likovni razstavi Čisto druga zgodba, v prostorih Razvojnega in izobraževalnega centra Novo mesto. Lepo je bilo videti uokvirjene slike na stenah in šele takrat sem občutila, da se je ves trud resnično izplačal in da sem na pravi poti.«

Kaja iskreno priznava, da se pred vključitvijo v PUM-O ni zavedala, kaj vse program lahko ponudi in koliko novih stvari bo izvedela, se naučila ... »Obiskali smo elektrarno, čebelarje, umetnike, gledali smo filme, kuhali in se o pogovarjali o vsem, kar smo doživeli. Med predstavitvami poklicev je marsikdo našel tistega, ki ga je pritegnil, čeprav o njem v preteklosti ni nikoli razmišljal.« 

Črnomeljčanka razloži, da je v skupino vstopila kot zadržano, zaprto, sramežljivo in dokaj nekomunikativno dekle. Pogovor z njo je razkril, da se je precej spremenila, saj je postala je odprta, dostopna. O svojem delu dandanes govori z iskrico v očeh in z nasmehom na ustnicah. Pred sabo ima jasno začrtan cilj – predstaviti svoje umetnine širši javnosti in prek spletnih strani za odkup ilustracij prodreti tudi v tujino.

»Oče me pri tem zelo podpira in me bodri, za kar sem mu neizmerno hvaležna. Brez njegove podpore ne bi razvila svojih potencialov. Ves čas je verjel vame in me razumel tudi takrat, ko sem mu razložila, da me šola in šolsko okolje spravljata v depresijo. Zaupal mi je in mi prisluhnil, še danes me spodbuja k risanju, čeprav ve, da osebam s statusom umetnika danes ni najbolj lahko.«

Tudi Kaja se zaveda, da brez truda ni rezultatov. A je pripravljena vložiti čas in energijo v to, da bo sledila svojim sanjam in poklicu, ki si ga je izbrala, ne opušča pa niti možnosti, da bi se kdaj vrnila v šolo.

Zdaj se bo osredotočila na risanje slik z akrilom, barvnimi tuši in vodenimi barvami ter stripov, ki nastajajo s pomočjo črnega tuša in markerjev. Posveča se mangi – japonskemu stripu, v katerem je poudarek na detajlih, pri junakih so močno izražena čustva, kot so jeza, žalost, sram. Včasih se bere od desne proti levi, zato je treba temu prilagoditi tudi način risanja, kar Kaji ne predstavlja težav.

»Še se bom učila in vadila, vadila. Vaja dela mojstra, to drži tudi pri umetnosti. Včasih si nekaj na hitro skiciram, potem pa naredim več zaporednih slikic, da končno pridem do tistega, kar sem želela in s čimer sem zadovoljna.«

Zaveda se, da ji je s programom PUM-O uspelo pregnati negotovost in dobiti potrditev za to, kar počne. »Tudi drugi sodelujoči v programu iz moje skupine so bili zadovoljni z izvedbo, nekateri so dobili zaposlitev, nekateri so se vrnili v šolske klopi. Predvsem je potrebno dovoliti mentorjem, da ti pomagajo, jim prisluhniti in potem je vse odvisno od nas samih. Individualni pogovori marsikdaj pomagajo na poti do napredka,« je prepričana Kaja, ki sedaj suvereno ustvarja in išče nove poslovne priložnosti na umetniškem področju, ki ga obvladuje in ki ga je že zdavnaj vzljubila.

Skip Navigation LinksDomovZa medijeUspešne zgodbeVaja dela mojstra

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube