Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Usposabljanje za nove podjetnice dosega odlične rezultate

Pravnica Astrid Prašnikar je odkrita, da se za samozaposlitev verjetno ne bi odločila, če ne bi postala brezposelna. Dvomesečno podjetniško usposabljanje jo je spodbudilo za samostojno pot.

Lani sta v sodelovanju med Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, javno agencijo SPIRIT Slovenija, GZS – Zbornico osrednjeslovenske regije ter našim Zavodom potekala dva niza podjetniškega usposabljanja, namenjenega višje- in visoko izobraženim ženskam, ki so se želele podati na samostojno poslovno ali poklicno pot.

Prvo je potekalo spomladi, drugo jeseni, certifikat o zaključenem podjetniškem usposabljanju v obeh sklopih je prejelo skupaj 425 žensk, med njimi jih je januarja 2017 več kot 240 že samozaposlenih.

Med  brezposelnimi ženskami, ki so obiskovale omenjeno jesensko usposabljanje, je bila tudi Astrid Prašnikar.

»V življenju se ti lahko zgodijo stvari, na katere še dan prej ne bi niti pomislil. Tako nekako se je tudi meni, praktično čez noč, zgodilo to, da sem postala brezposelna,« je začela svojo pripoved Astrid.

»Uspešna vodilna delavka v javnem sektorju, na različnih funkcijah in položajih, sem se bila primorana dan pred božičem leta 2015 prijaviti pri zavodu za zaposlovanje, na območni službi Koper. Čeprav sem za seboj imela vsakovrstne izkušnje pri delu in sem doživela že marsikatero stresno in neprijetno situacijo, ni bilo lahko sprejeti, da sem na Zavodu. Zato sem zelo hvaležna Katjuši Cvetrežnik iz Zavoda, ki me je sprejela, ko sem se prišla prijavit. Z menoj je komunicirala na korekten način, pa vendar je bilo čutiti toplino, empatijo za stisko posameznika, ki se pojavi za okencem. Gospa Katjuša se je namreč zavedala, kako pomemben je prvi stik, ko vstopiš v to institucijo, ko se počutiš obupano, na tleh. Ta občutek, da nisi sam, se mi je v letu dni, ko sem bila prijavljena pri Uradu za delo Koper, ponovil še večkrat. Pri tem bi se še posebej rada zahvalila Stelli Agni Kržišnik, ki je bila moja osebna svetovalka in mi je veliko pomagala ob različnih težavah.« 

Astrid Prašnikar je takoj ob izgubi zaposlitve začela razmišljati o novih izzivih, tudi o možnostih, da se poda na samostojno pot. Kot sama priznava, se za samozaposlitev verjetno ne bi odločila, če se ne bi znašla v takem položaju. Prav zato je z veseljem sprejela povabilo naše svetovalke in se pridružila usposabljanju za nove podjetnice, ki je bilo organizirano v Novi Gorici.

»Lani jeseni sem se udeležila usposabljanja pred samozaposlitvijo, za katerega lahko rečem, da je doseglo in celo preseglo moja pričakovanja. Izvedba usposabljanja je bila zelo dobra, podane informacije in nova znanja s področja podjetništva pa so nam bila pomembna spodbuda pri nadaljnji odločitvi za samostojno poklicno pot. Menim, da je bilo usposabljanje zelo koristno, pa ne le zaradi novih znanj, še pomembneje je, da mi je to usposabljanje tako osebno kot poklicno prineslo veliko novih povezav. Z udeleženkami usposabljanja smo se odlično razumele in tako še danes ohranjamo stike ter si medsebojno pomagamo in svetujemo. Načrtujemo, da bomo v kratkem ustanovile društvo Mreža podjetnih Primork, ki naj bi bilo predvsem v funkciji mreženja in medsebojne pomoči podjetnicam. Že konec minulega leta smo v ta namen organizirale nekaj seminarjev – od joge, do umetnosti, ekonomskih in pravnih znanj. Tovrstne aktivnosti, ki nas povezujejo in krepijo, želimo nadaljevati tudi v prihodnje.« 

Leto dni za tem, ko je Astrid Prašnikar postala brezposelna, je registrirala lastno podjetje in se samozaposlila, sedaj nudi pravno in poslovno svetovanje fizičnim in pravnim osebam na Obali in v širšem slovenskem prostoru. Danes ocenjuje, da ji je ta, zanjo težka in neprijetna preizkušnja kljub vsemu prinesla nekaj dobrega, saj je v tem letu brezposelnosti srečala in spoznala veliko novih ljudi ter dobila mnogo znanja, ki ga kot pravnica v javnem sektorju morda ne bi nikoli.

»Ne obupati, pač pa iskati rešitve. Zavod za zaposlovanje je lahko pri tem v pomoč. Moja izkušnja s tamkajšnjimi zaposlenimi je zelo dobra in mi potrjuje, da se tudi v javnem sektorju dogajajo pozitivne zgodbe, pa če se to sliši še tako nenavadno. Več kot pozitivno razumem tudi dejstvo, da se je v Sloveniji po zaključenem podjetniškem usposabljanju v lanskem letu samozaposlila (do začetka januarja 2017) že več kot polovica udeleženk – žensk s terciarno izobrazbo,« še pravi Astrid, ki na koncu zaključuje z mislijo: »Upam in želim si, da bi zavedanje, da se na »drugi strani okenca« zavoda za zaposlovanje lahko  v vsakem trenutku znajde kdorkoli, tudi v prihodnje prispevalo k vaši profesionalni, a hkrati spoštljivi in prijazni odzivnosti.«

Ne obupati, pač pa iskati rešitve. Zavod za zaposlovanje je lahko pri tem v pomoč. Moja izkušnja s tamkajšnjimi zaposlenimi je zelo dobra in mi potrjuje, da se tudi v javnem sektorju dogajajo pozitivne zgodbe, pravi Astrid Prašnikar.

Skip Navigation LinksDomovZa medijeUspešne zgodbeUsposabljanje za nove podjetnice dosega odlične rezultate

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube