Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Starejši še nismo za odpis

Obiskali smo velenjsko podjetje, ki se ukvarja z zavarovalniškimi posli. Pogovorili smo se z vodjo Mojco Pogladič in Josipom Lamešićem, ki se je na novo zaposlil pri njih s pomočjo programa Zaposli.me. Kljub temu, da je starejši od petdeset let, so ga z odprtimi rokami sprejeli v ekipo.

Že na prvem razgovoru so prepoznali njegove kvalitete, znanje in izkušnje, njegova prijetna osebnost in pozitivna naravnanost pa sta predstavljali le še piko na i pri odločitvi za njegovo zaposlitev.

Mojca iskreno pripomni, da ji je Josip vzor, saj je zelo pozitivna oseba, ki mlajšim od sebe dokazuje, da starost pri delu ne predstavlja nobene omejitve. »Nekateri delodajalci se zaposlovanju starejših kadrov nekoliko izogibajo, a pri nas ni tako,« pove in nadaljuje: »Običajno so takšni bolj izkušeni, saj imajo za sabo veliko kilometrine. Če se združita oba svetova – tako svet mlajših kot nekoliko starejših – je uspeh povečini zagotovljen.«

Vsaj tako se je izkazalo pri njih, zato so se brez oklevanja odločili, da bodo Josipa sprejeli v svoj kolektiv in ga v okviru programa Zaposli.me zaposlili za nedoločen čas.

Delovne izkušnje so prednost

Josip je delodajalca prepričal že na zaposlitvenem razgovoru. »Ko sem ga spoznala, mi je bilo zelo všeč, ker je bil miren in zelo realen človek. Nekateri v našem poslu pretiravajo, si zadajo previsoke cilje, ki niso uresničljivi. Josip pa je objektivno ocenil, koliko lahko prispeva, in ni obljubljal nekaj, kar ne bo mogel izpolniti.« Josip je že v preteklosti delal na področju zavarovalništva, kar je pomenilo zanj prednost, saj so bile delovne izkušnje zaželene za zasedbo delovnega mesta, na katerega se je prijavil.

»Vsakega začetnika moramo uvajati minimalno tri leta, zato je seveda dobrodošlo, če ima nekdo licenco ter se že spozna na osnove zavarovalništva,« pove sogovornica. »Sicer pa tovrstno delo ni zgolj prodaja, temveč je agent tudi psiholog in stranki predstavlja nekakšnega osebnega zdravnika. Z njo ni zgolj takrat, ko sklepa posel, temveč ji pomaga tudi, ko gre kaj narobe. Če nekomu stojiš ob strani tudi ob težkih trenutkih, ti ostaja zvest, in to je nekaj, česar si želimo – zveste in zadovoljne stranke.« 

Nočem biti tisti, ki ostaja

Oba sogovornika zatrdita, da imajo določene prednosti tako mladi kot starejši. Starejši imajo poleg izkušenj običajno še bolj trdo kožo, neuspeh, ki se včasih pojavi, ne jemljejo tako zelo osebno, se hitreje poberejo in gredo dalje, medtem ko imajo mladi nemalokrat precej kreativne energije, razmišljajo nekoliko drugače, so odprti in še bi lahko naštevali.

»Ne predstavljam si, da bi bil dolgo časa brezposeln. Četudi so socialni transferji visoki in bi ob koncu meseca šlo za sto, dvesto evrov razlike, si želim delati. Gre za občutek minimalne pomembnosti, socialno vključenost … Ob sedmih, ko se večina odpravlja v službo, nočem biti tisti, ki ostaja doma. Brez službe se počutim stigmatiziranega,« prizna. Delodajalcem polaga na srce, naj ne postavljajo starostnih omejitev pri iskanju kadra. »Meni se zdi, da se samo numerološko staram,« z nasmehom pripomni Josip in doda: »Starejši še nismo za odpis. Pomembna je osebnost, pripravljenost za delo, učenje...«.
  
Josip že samostojno dela v pisarni, a sodelavci so mu v pomoč, če to potrebuje. »Zelo sem zadovoljen. Ne morem reči, da ne bi moglo biti še bolje, vendar lahko iskreno povem, da sem hvaležen za program Zaposli.me, priložnost in službo, ki mi predstavlja ne le finančno, socialno varnost, temveč tudi osebno rast. Čeprav sem starejši od petdeset let, se še vedno trudim, saj sem učeč se človek, ki se rad sooča z novimi izzivi.« Veselje, ki ga je doživel ob zaposlitvi, se zdaj zrcali v zadovoljstvu pri njegovem delu, ambicijah ter rezultatih. 

Skip Navigation LinksDomovZa medijeUspešne zgodbeStarejši še nismo za odpis

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube