Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Dobra odskočna deska do zaposlitve ali samozaposlitve za mlade diplomante

»Pozdravljam in spodbujam dejavnosti podjetij, ki želijo pripomoči k izboljšanju razmer in mladim v okviru svojih dejavnosti povečujejo možnosti za vstop na trg dela. Eden takšnih programov je vsekakor BTC Campus,« začenja svojo pripoved Teja Setničar, ki je po koncu omenjenega programa postala del ekipe sodelavcev družbe BTC.

Kakšni so rezultati?

Teja je ena izmed trideseterice mladih diplomantov, ki so maja 2015 že tretje leto zapored uspešno zaključili trimesečno podjetniško izobraževanje v okviru inovativnega programa BTC Campus. Udeleženci programa, ki ga družba BTC organizira v sodelovanju s Centrom poslovne odličnosti Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in Zavodom za zaposlovanje, so od marca do maja 2015 obiskali 12 modulov predavanj v prostorih Logističnega centra v BTC City Ljubljana. Z izobraževanjem so znanje, pridobljeno v času visokošolskega študija, nadgradili s temeljnimi podjetniškimi veščinami in tako izboljšali svoje karierne možnosti.

V treh letih je v programu sodelovalo 90 mladih diplomantov, ki jim je bilo tako zagotovljeno dodatno podjetniško izobraževanje, to pa jim je olajšalo zaposlitev oziroma jih podprlo pri razvijanju lastne podjetniške zamisli. Med njimi se jih je doslej zaposlilo oziroma samozaposlilo že 73, kar je več kot 80 % vseh udeležencev. 

Izobraženi in motivirani kandidati

»Sama sem med študijem Mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede ves čas tudi delala. Že res, da se je študij zaradi tega nekoliko zavlekel, a ob koncu študija sem imela zato poleg diplome pridobljenih tudi kar nekaj delovnih izkušenj. Navkljub temu sem se tudi sama znašla v položaju, ko sem bila čez noč prisiljena iskati novo delo. Ni bilo lahko. V množici diplomantov na trgu dela se moraš zavedati svojega potenciala. Le z vztrajnostjo in zaupanjem v samega sebe ti lahko uspe,« poudarja Teja Setničar.

V nadaljevanju pove: »Za program BTC Campus sem izvedela na Zavodu za zaposlovanje. Z radovednostjo sem se udeležila predstavitve programa in brez oklevanja oddala prijavo. Vsi prijavljeni smo izpolnili podroben vprašalnik in imeli intervjuje s kadrovniki Zavoda. Sledilo je nestrpno čakanje in po nekaj tednih so izbrani trideseterici kandidatov sporočili, da smo v program BTC Campus sprejeti. Menim, da smo bili izbrani tisti posamezniki, ki smo bili izobraženi, motivirani in smo imeli veliko željo dokazati svoje sposobnosti.«

Ključ je v sodelovanju

»Veseli nas, da že od vsega začetka aktivno sodelujemo pri projektu, katerega rdeča nit je povezovanje mladih iskalcev zaposlitve s strokovnjaki iz delovnega okolja, menedžerji in strokovnimi predavatelji. Na Zavodu verjamemo, da sta prav povezovanje in sodelovanje ključ do uspeha. Trimesečni program, na katerem udeleženci pridobijo dodatna znanja, nasvete, napotke in usmeritve, je brez dvoma dobra odskočna deska v svet zaposlitve, v katerem se lahko brezposelne osebe izkažejo in dokažejo,« je prepričana Barbara Vrtačnik, vodja področja zaposlovanja na Zavodu za zaposlovanje. 

Več kot običajno izobraževanje

Ali, kot svoje izkušnje opisuje Teja Setničar: »BTC Campus gotovo ni navadno izobraževanje, na katerem skupina ljudi sedi in posluša predavanja. Je veliko več. Je kreativno-stimulativna delavnica, na kateri predavatelji nova znanja slušateljem predajajo prek lastnih spoznanj in izkušenj. Udeleženci BTC Campusa nismo le poslušali predavanj, ampak smo soustvarjali vsebino programa. Iz tedna v teden smo dobivali izzive in naloge, ki smo jih izpolnjevali bodisi individualno bodisi skupinsko. Snovali smo nove ideje, jih razvijali, analizirali in raziskovali. Tako smo si vsi skupaj in hkrati drug drugemu pomagali do novih spoznanj. Zato menim, da BTC Campus ni le izobraževanje za brezposelne, ampak je program, ki krepi zmogljivosti posameznika in mu omogoča, da obogati svoje znanje in ga tudi nadgradi.«


Preberite si celotno zgodbo, iz katere so vzeti citati:
Tretji BTC Campus – hram mladih s podjetniško radovednostjo
(Moj BTC, glasilo BTC, d. d., decemer 2015, stran 45).

Skip Navigation LinksDomovZa medijeUspešne zgodbeDobra odskočna deska do zaposlitve ali samozaposlitve za mlade diplomante

ncips

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

eures

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

FB     LinkedIn    You Tube

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube