Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Z znanjem računalništva lažje do zaposlitve

Na podlagi partnerskega sodelovanja zaživel izobraževalni program, posebej prilagojen potrebam brezposelnih, ki se težko zaposlijo. Krepi znanje, samozavest in odpira nove priložnosti na trgu dela.

S pomočjo programa računalniškega opismenjevanja oseb s posebnimi potrebami, ki ga v sodelovanju z Zavodom za zaposlovanje izvaja Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica, financira pa Evropski socialni sklad, so v dobrega pol leta računalniško izobrazili okrog 20 invalidnih oseb, prijavljenih pri Uradih za delo Idrija in Nova Gorica. 

Do konca letošnjega junija potekajo izobraževanja v Novi Gorici in Ajdovščini, vanje pa je vključenih 20 oseb. Na novogoriškem zavodu za zaposlovanje je prijavljenih nekaj več kot 700 invalidov, od tega bo dobrih 40 invalidnih oseb z udeležbo na prilagojenem računalniškem tečaju pridobilo ali izpopolnilo svoja računalniška znanja.

V teh dneh se v Novi Gorici računalniško izobražuje osem invalidnih oseb, dvanajst pa v Ajdovščini. Izobraževanje poteka po programu, ki je prilagojen posebej za invalide. To pomeni, da se tečaji izvajajo v manjših skupinah, v katerih je do pet oseb. Predavatelj se tako lahko popolnoma posveti in prilagodi posamezniku, njegovemu znanju, načinu dela in potrebam.

Glede na to so izobraževanja izvajali tudi individualno, torej v domačem okolju udeleženca in na opremi, s katero kandidat razpolaga. Pri slepih in slabovidnih osebah prilagoditev seveda vključuje tudi namestitev ustrezne programske opreme, konkretno lupe ali bralnika zaslona, ki osebam z okvaro vida olajša delo z računalnikom.

Program izobraževanja je sicer namenjen začetnikom, vendar se vanj vključujejo tudi osebe, ki si želijo znanje računalništva osvežiti ali poglobiti. V tridesetih urah se udeleženci tako seznanijo z operacijskim sistemom, urejevalnikom besedila, elektronskimi preglednicami, svetovnim spletom in elektronsko pošto, kar se šteje za osnovno računalniško pismenost. S pridobljenim znanjem si lahko izboljšajo svoje možnosti na trgu dela.

Med tečajniki sta tudi Maja Tušar iz Tolmina in Vida Bratina iz Ajdovščine.

»Kot mlada iskalka zaposlitve, z okvaro vida, prijavljena pri Zavodu, in kot članica Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica, sem v okviru programa institucionalnega usposabljanja dejavno vključena v računalniško opismenjevanje oseb s posebnimi potrebami. To se je pričelo v začetku maja in se bo zaključilo predvidoma do konca junija 2015. Tako se trikrat na teden skupaj z drugimi udeleženci usposabljanja srečujemo na sedežu Medobčinskega društva Nova Gorica, kjer se celotne aktivnosti izvajajo,« pripoveduje Maja Tušar in dodaja:

»Priznati moram, da gre za dobro zasnovano modularno zgradbo programa, ki nam, udeležencem omogoča celosten vpogled v temeljna računalniška področja. Pomembno pa je, da se lahko tudi praktično preizkusimo in je tako delo v majhnih skupinah prilagojeno vsakemu izmed nas. Udeleženci programa imamo tako veliko možnosti, da dodatno obnovimo, ponovimo oziroma poglobimo in izmenjamo svoja dosedanja računalniška znanja, nekateri pa celo na novo pridobijo in izurijo svojo računalniško pismenost. Vse to nam bo v prihodnje pomagalo pri vključevanju v nove oblike dela, pomembno pa je tudi za izpopolnitev osebnostno-zaposlitvenega profila.«

Podobno razmišlja tudi Vida Bratina: «Tečaj je namenjen osebam s posebnimi potrebami, to pomeni, da poteka v manjših skupinah in tako udeležencem zagotavlja dokaj individualno obravnavo. Nekaj računalniškega predznanja sem imela, a sem se sedaj naučila še marsikaj novega in uporabnega. Pohvaliti moram tudi predavatelja, ki nam z veliko mero potrpežljivosti posreduje svoje znanje. Njegovi nasveti in spodbude so nadvse dragoceni. Čeprav je včasih prav naporno, je udeležba na tečaju vsekakor dobrodošla in koristna izkušnja, saj nam odpira nove priložnosti.«

Skip Navigation LinksDomovZa medijeUspešne zgodbeZ znanjem računalništva lažje do zaposlitve

ncips

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

eures

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

FB     LinkedIn    You Tube

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube