Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Zdravstveno zavarovanje

Osnovna lastnost zdravstvenega zavarovanja je, da so pravice vsakega posameznika ali od njega odvisnih družinskih članov vezane na prijavo v zavarovanje in na plačilo ustreznega prispevka v obveznem zdravstvenem zavarovanju (to krije le nujne in osnovne zdravstvene storitve) in premije v prostovoljnem zdravstvenem zavarovanju (dopolnilna zavarovanja, nadstandardna zavarovanja, turistična zavarovanja ...).

Kritje stroškov iz obveznega zdravstvenega zavarovanja zagotavlja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), medtem ko ostala kritja zagotavljajo zdravstvena zavarovanja, ki jih sklenete pri komercialnih zavarovalnicah. Prostovoljno zdravstveno zavarovanje izvajajo komercialne zavarovalnice, ki jih je v Sloveniji kar nekaj: 

S pričetkom delovnega razmerja ste praviloma prijavljeni le v obvezno zdravstveno zavarovanje, zato si morate dopolnilno zavarovanje urediti sami! Prijava v obvezno zdravstveno zavarovanje je za vse zaposlene obveznost delodajalca, in sicer mora delodajalec prijavo v zavarovanje opraviti v osmih dneh po nastanku delovnega razmerja. 

Informacijo o svojem obveznem in dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju lahko preverite na spletni strani ZZZS ali z SMS-sporočilom. Poslano SMS-sporočilo plačate po veljavnem ceniku svojega mobilnega operaterja. V sporočilo zapišete črki ZZ in devetmestno številko svoje zdravstvene kartice ter ga pošljete na telefonsko številko 031 771 009. Samodejni odgovor boste dobili takoj.

Poglejte več informacij.
 

Kontakti:

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije
naslov: Miklošičeva cesta 24, Ljubljana
telefon: 01/ 30 77 200
splet: www.zzzs.si
 

Ne prezrite!

Če niste vključeni v osnovno zdravstveno zavarovanje v Republiki Sloveniji, imate pravico do nujnih oziroma potrebnih zdravstvenih storitev.

Ambulanta s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega zavarovanja Pro Bono je brezplačna ambulanta s posvetovalnico. Namenjena je vsem občanom Ljubljane brez stalnega prebivališča in osnovnega zdravstvenega zavarovanja ter tistim, ki sicer imate osnovno zdravstveno zavarovanje, nimate pa kot tujci, begunci oziroma prosilci za azil pravice do dodatnega zdravstvenega zavarovanja, a potrebujete še druge oblike pomoči. 

Naslov: Mislejeva 3, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 437 20 10

Ambulanta za osebe brez zdravstvenega zavarovanja s pripadajočo svetovalnico
Naslov: Strossmayerjeva 12, Maribor

Če si ne morete urediti statusa zavarovane osebe v obveznem zavarovanju, se pri zdravstvenih zavarovalnicah pozanimajte o morebitnih dodatnih programih zdravstvenega zavarovanja.

ncips

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

eures

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

FB     LinkedIn    You Tube

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube