Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Pravice delavcev

Z izdanim delovnim dovoljenjem po sporazumu in soglasjem k enotnemu dovoljenju je določeno, kakšno delo in na kakšen način lahko opravljate tuji delavci. Zato preverite delovno dovoljenje oziroma soglasje (čas trajanja, vrsta ipd.), saj delo v nasprotju z delovnim dovoljenjem oziroma soglasjem ni dovoljeno. Predpisani sta denarna kazen in tudi prepoved zaposlitve za naslednji dve leti.

Z delodajalcem lahko sklenete delovno razmerje za določen ali nedoločen delovni čas, vendar je pogodba vezana tudi na veljavno dovoljenje za prebivanje. Ker pa se dovoljenje za zaposlitev lahko izda največ za eno leto, je v primeru, da se dovoljenje za zaposlitev ne podaljša, to avtomatični razlog za prekinitev pogodbe o zaposlitvi.

Če vam delodajalec oddaja nastanitev, vam mora zagotoviti minimalne bivanjske in higienske standarde. Več o tem si lahko preberete v Pravilniku o določitvi minimalnih standardov za nastanitev tujcev

Zavedanje o svojih pravicah je pomembno pri opravljanju kateregakoli dela, saj vas zakon ščiti pred izkoriščanjem. Če menite, da vaš delodajalec krši zakon, imate pravico ukrepati. Obrnete se lahko na različne vladne ustanove, predvsem na:

kot tudi na:

Dodatne informacije o svojih pravicah si preberite v rubrikah:  

Skip Navigation LinksDomovTujciDelo v SlovenijiPravice delavcev

ncips

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

eures

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

FB     LinkedIn    You Tube

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube