Preskoči do navigacije

Preskoči do vsebine

Omejimo širjenje okužbe


Vlogo za začasno denarno nadomestilo lahko oddate najkasneje do 31. maja

Ste izgubili zaposlitev zaradi posledic epidemije koronavirusa?

Posebej poudarjamo, da vlogo za začasno denarno nadomestilo plače na podlagi sprememb interventnega zakona lahko oddate najkasneje do 31. 5. 2020, če niste upravičeni do denarnega nadomestila za brezposelnost po zakonu o urejanju trga dela.

Preberite več ...
 


V petek nova izplačila po interventnih zakonih

Do sedaj sta bili izvedeni dve izplačili povračila nadomestil plače v skupni vrednosti 35 milijonov EUR 21.900 delodajalcem za 94.500 zaposlenih, medtem ko je tretje majsko izplačilo predvideno ta petek, 29. 5. 2020. Nova aplikacija na portalu za delodajalce omogoča preverjanje prejetih sredstev.

Na območnih službah in Centralni službi na področju zaposlovanja tujcev je po predhodni napovedi in uskladitvi termina obiska znova možno osebno urejanje določenih zadev.

Poglejte si več ...
 


Preverjanje višine prejetih povračil nadomestila plače

Na našem Portalu za delodajalce vam je od začetka tega tedna na voljo nova aplikacija. Omogoča vam preverjanje, koliko sredstev ste prejeli pri izplačilu povračil nadomestila plače po Zakonu o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije in omilitev njenih posledic (ZIUZEOP).

Prosimo vas, da preverite pravilnost svojih podatkov, ki ste jih navedli v vlogi, in jih primerjate z istimi podatki na oddanih Obrazcih iRek 1004. Če ste se pri tem zmotili, prosimo, da podatke ustrezno popravite.

Preberite več ...
 


Novosti, usmeritve in napotki glede izvajanja programov 

Sproščanje ukrepov za zajezitev širjenja okužbe prinaša nekatere spremembe tudi na področje izvajanja programov aktivne politike zaposlovanja.

Preberite več ...
 


Kako nas obveščate o napotitvi zaposlenih nazaj na delo?

Če zaposlene, napotene na začasno čakanje, v tem obdobju pokličete nazaj na delo, nas morate o tem predhodno obvestiti po elektronski pošti.

Nova vloga ni potrebna pri ponovnem vpoklicu zaposlenega na delo, ki traja več kot 7 dni v mesecu, če sodi v časovni okvir, ki ste ga za tega zaposlenega navedli kot obdobje začasnega čakanja na delo. 

Preberite več ...
 


Spletni pripomočki in storitve za pripravo na iskanje zaposlitve po izteku epidemije

Zaradi omejevanja širjenja okužbe v času epidemije vam ne moremo zagotavljati osebnega informiranja in svetovanja. Tako v okviru pomoči pri iskanju zaposlitve ni možno izvajati kariernega svetovanja pri svetovalcih ter učenja veščin vodenja kariere in osebnega svetovanja v kariernih središčih.

Prav zato vas vabimo, da se v tem obdobju bolj posvetite spletnim storitvam in pripomočkom za samostojno vodenje kariere.

Preberite več ...
 


Izvajanje začasnih ukrepov pri izdaji delovnih dovoljenj in soglasij k enotnim dovoljenjem

Zaradi obvladovanja širjenja okužbe se izvajajo začasni ukrepi v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami tudi na področju zaposlovanja in dela tujcev v postopkih izdaje delovnih dovoljenj in soglasij k enotnim dovoljenjem.

Preberite več ...
 


Spremenjen način poslovanja z vami v času epidemije

Na zavodu za zaposlovanje smo zaradi epidemije koronavirusa spremenili naš način dela. To pomeni, da smo naše komuniciranje in poslovanje z vami do nadaljnjega omejili na telefon, elektronsko pošto, navadno pošto in po spletnih portalih.

Oglejte si video ...
 


Prijava v evidenco in uveljavljanje denarnega nadomestila

V obdobju začasnih ukrepov za obvladovanje širjenja okužbe ne tečejo roki za oddajo vlog za prijavo v evidenco brezposelnih, evidenco iskalcev zaposlitve, uveljavljanje pravice do denarnega nadomestila in stroškov za iskanje zaposlitve.

Kljub temu vam predlagamo, da vlogo za prijavo v evidenco brezposelnih in uveljavljanje pravice do denarnega nadomestila oddate čim prej po izgubi zaposlitve. Denarnega nadomestila ne morete uveljavljati pred prijavo v evidenco brezposelnih.

Po novem lahko vloge v obdobju začasnih ukrepov oddate tudi brez kvalificiranega digitalnega potrdila na portalu PoiščiDelo.si in skenirane po elektronski pošti.

Preberite več ...
 


Ureditev zdravstvenega zavarovanja za brezposelne v času epidemije

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je z osmih na trideset dni podaljšal rok za uveljavljanje pravice do zdravstvenih storitev za tiste, ki nimate urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja. 

To pomeni, da kljub neurejenemu zavarovanju lahko zdravstvene storitve uporabljate še 30 dni po prenehanju zdravstvenega zavarovanja. 

Ali veste, kako si uredite obvezno zdravstveno zavarovanje, če ste prijavljeni med brezposelnimi oziroma prejemate denarno nadomestilo ali vlagate zahtevek zanj?

Preberite več ...
 


Ravnanje delodajalca, ki delavcu odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga

Če delavcu odpoveste pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali razloga nesposobnosti in mu ne ponudite nove pogodbe o zaposlitvi, na podlagi Zakona o delovnih razmerjih obvestite Zavod o začetku odpovednega roka. 

Preberite več ...
 


Pravice državljanov EU in slovenskih državljanov, ki ste izgubili zaposlitev v drugi državi članici

Državljani Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora in Švice, ki stalno prebivate v eni in delate v drugi državi članici, ob izgubi zaposlitve uveljavljate denarno nadomestilo za brezposelnost v državi članici stalnega prebivališča.

To velja na primer za državljane Hrvaške, ki izgubite zaposlitev v Sloveniji. Ravno tako velja za slovenske državljane, ki izgubite zaposlitev v Avstriji ali Italiji, če vam delovno razmerje ni prenehalo po vaši volji ali krivdi. 

Preberite več ...
 


Brezplačna možnost pravnega preverjanja odpovedi pogodbe o zaposlitvi v Italiji

Uredba Cura Italia, ki jo je 17. 3. 2020 izdala italijanska vlada, govori tudi o začasni ustavitvi postopkov za odpuščanje zaposlenih iz poslovnih razlogov.

Če imate stalno prebivališče v Sloveniji in ste v obdobju širjenja epidemije koronavirusa izgubili zaposlitev v Italiji iz poslovnih razlogov oziroma so vam tam predčasno prekinili delovno razmerje, lahko uporabite brezplačno možnost pravnega preverjanja odpovedi svoje pogodbe o zaposlitvi.

Preberite več ...
 


Uveljavljanje pravice do denarnega nadomestila za samozaposlene 

Samostojnim podjetnikim, ki ste prenehali opravljati dejavnost zaradi pandemije, se lahko prizna pravica do denarnega nadomestila, vendar le ob pogoju, da imate vsaj 9 mesecev v zadnjih 24 mesecih plačane prispevke za obvezno socialno varnost.

Preberite več ...
 


Objava prostih delovnih mest v času epidemije

Zaradi zmanjševanja tveganj, povezanih s širjenjem okužbe s koronavirusom, smo prilagodili tudi način objave prostih delovnih mest.

Preberite več ...
 


Do nadaljnjega odpovedane svetovalne obravnave, obveznosti javljanja in poročanja

Brezposelne in iskalce zaposlitve obveščamo, da so vsi dogovorjeni termini do nadaljnjega odpovedani. O novih terminih boste obveščeni po izteku začasnih ukrepov.

Do nadaljnjega vam mirujejo tudi obveznosti javljanja in poročanja o aktivnostih iskanja zaposlitve.

Preberite več ...
 


Vse obrazce dobite na spletu in nam jih posredujete elektronsko ali po pošti

Znova želimo opozoriti, da so vsi obrazci za brezposelne, iskalce zaposlitve in delodajalce dostopni na našem spletu. Posredujete nam jih lahko na portalih, elektronsko, po navadni pošti ali jih oddate v naš poštni nabiralnik.

Preberite več ...
 


Komunikacija s svetovalci EURES za zajezitev širjenja okužbe

Zaradi omejevanja širjenja okužbe s koronavirusom za komunikacijo s svetovalci EURES uporabite komunikacijske kanale: telefon, elektronsko pošto ali spletni klepet.

Preberite več ...

Skip Navigation LinksDomovOmejimo širjenje okužbe

ncips

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

eures

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

FB     LinkedIn    You Tube

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube