Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Zbornik o javnih delih ob 25-letnici izvajanja programov

»Najlepše plačilo za moje delo sta bila zadovoljstvo in nasmeh na obrazih ljudi, ko smo skupaj osvojili osnovna znanja uporabe računalnika. Še danes srečujem te ljudi, ki mi z veseljem razlagajo, kako jim je to znanje olajšalo vsakdanje življenje,« pripoveduje Mojca Malnarič, ena od udeleženk javnih del.

Dobre prakse na področju javnih del

Javna dela v Sloveniji izvajamo že 25 let. Ob tej priložnosti smo izdali zbornik, v katerem najdete skoraj 40 zanimivih zgodb o programih, ki so bili prepoznani kot dobre prakse javnih del v različnih slovenskih regijah. Vabimo vas, da pobrskate po zborniku.

Zbornik Javna dela v Sloveniji

Pri tem se znova zahvaljujemo vsem izvajalcem, ki so s svojimi prispevki omogočili nastanek zbornika. Izjave udeležencev, izvajalcev in naročnikov javnih del kažejo, kako pomembni so ti programi pri zmanjševanju brezposelnosti, razvoju novih storitev, skrbi za njihove uporabnike in ustvarjanju novih delovnih mest na lokalni ravni.

Ali, kot pravi tehnični sodelavec Notranjskega regijskega parka, Alojz Tomšič: »Brez zaposlenih v programu javnih del nam sanacija žledoloma ne bi uspela.«

Začetki javnih del segajo v leto 1990. Od tedaj je bilo v javna dela vključenih več kot 140.000 brezposelnih, po zaključku programov pa se jih je redno zaposlilo dobrih 21 %. V tem obdobju so se javna dela razširila na področja kmetijstva, vzgoje, izobraževanja in športa, naravovarstva in komunale, kulture, socialnega varstva, turizma, razvoja podjetništva ter na področje pomoči društvom in drugim nevladnim organizacijam pri izvajanju dejavnosti.

»Kot dolgotrajno brezposelni osebi so mi omogočili začasno vključitev v delo, socialno varnost in dodatno strokovno usposabljanje. Delo opravljam z največjim veseljem. Počutim se zelo koristno, saj lahko pomagam ljudem v socialnih stiskah,« poudarja ena od udeleženk javnega dela, Tanja Alič.

»Nisem več imela dvomov, ali sem prava ali ne,« se spominja Zdenka Česnik, še ena udeleženka javnih del: »Vsak pogovor me je bogatil, spodbujal in mi dal vedeti, da sem nekoga potolažila, ga ohrabrila, mu pomagala odvrniti misel na samomor. Vedela sem, da sem na pravi poti in da sem našla svoje mesto, kjer bom nekaj pozitivnega naredila za celotno družbo.« 

Javna dela bomo nadaljevali tudi v prihodnje, ko predvidevamo večjo usmerjenost na področja trajnostnega upravljanja virov in nekatere druge novosti. 

Zbornik Javna dela v Sloveniji je nastal ob 25-letnici izvajanja teh programov. Prinaša skoraj 40 zanimivih zgodb o programih iz različnih delov Slovenije, ki so bili prepoznani kot dobre prakse na tem področju. Kliknite na zbornik in pobrskajte po njem.

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestiloZbornik o javnih delih ob 25-letnici izvajanja programov

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke. 

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Preizkusite spletni pripomoček pri iskanju zaposlitve in razvoju kariere.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.  Tvoja Evropa

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost in spletno mesto Tvoja Evropa.

EURESTvoja Evropa

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube