Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

V prihodnosti še več poudarka dolgotrajno brezposelnim

26. novembra so se na 2. letošnji redni seji zbrali člani Sveta Zavoda. Mavricija Batič, generalna direktorica Zavoda RS za zaposlovanje, je uvodoma spregovorila o strokovnih izhodiščih Zavoda za prihodnje leto, predstavila zadovoljstvo uporabnikov storitev Zavoda, ob koncu sestanka pa sta bili imenovani še novi članici Strokovnega sveta Zavoda.

Ob izpostavljanju strokovnih izhodišč za leto 2020 je Mavricija Batič poudarila pomembnost sodelovanja z vsemi drugimi deležniki na trgu dela. Napovedi kažejo na relativno visoko gospodarsko rast, kar bo nedvomno vplivalo na trg dela in zaposlenost. Dejstvo je, da se delež aktivnega prebivalstva veča, medtem ko registrirana brezposelnost upada. A pri Zavodu ostaja precej prijavljenih oseb, ki so težje zaposljive, zato jim bomo v prihodnosti posvetili še več pozornosti. Še posebej za dolgotrajno brezposelne bo treba poiskati načine, s katerimi jih bomo motivirali in spodbudili k proaktivnemu iskanju zaposlitve.

Glavni izzivi, s katerimi se bo Zavod soočal v naslednjem letu, so, med drugim, iz vseh potencialnih virov zagotoviti kadre za potrebe gospodarstva in javnega sektorja ter se osredotočiti na starejše in dolgotrajno brezposelne. Precejšnje številko kandidatov v evidenci Zavoda sooča s socialnimi ali zdravstvenimi omejitvami, kar zahteva poglobljeno obravnavo in nove oblike prilagoditve. Prav tako je eden izmed ciljev okrepiti digitalno pismenost naših uporabnikov, da bodo lažje iskali in se prijavljali na prosta delovna mesta. 

V razpravi so člani poudarili, da bi bilo smotrno opraviti poglobljene analize glede tega, kakšna znanja, kompetence, spretnosti delodajalci pričakujejo od kandidatov, saj bi s tem podatkom tudi dolgotrajno brezposelne lažje usmerili in usposobili, da bi hitreje našli zaposlitev. Kratkoročne napovedi, kaj bodo zaposlovalci iskali pri svojih novo zaposlenih pri Zavodu so že zbrane v pripravljenem dokumentu Napovednik zaposlovanja. Tudi na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se že odvijajo aktivnosti, s pomočjo katerih se obeta napovedovanje kompetenc za naslednjih 5 let.  

V nadaljevanju so bili članom predstavljeni rezultati zadovoljstva uporabnikov storitev Zavoda – tako brezposelnih kot delodajalcev. Splošna ugotovitev letošnje raziskave je, da so ocene, ki jih delodajalci namenjajo Zavodu visoke in bistveno višje kot v prejšnjih obdobjih. K skupni oceni največ prispevajo svetovalci v pisarnah za delodajalce, saj imajo s slednjimi največ neposrednih povezav. Anketiranje naključno izbranih brezposelnih, ki so bili vsaj tri mesece prijavljeni pri Zavodu je pokazalo, da so storitev in delo Zavoda ocenili z višjo oceno kot lani (3,81, lani 3.73). Tudi v tej anketi so ocene svetovalcem med najvišjimi. 

Člani so potrdili dve novi članici na Strokovnem svetu Zavoda, in sicer  mag. Katjo Dovžak in dr. Emilijo Stojmenovo Duh, ki sta zamenjali Jožeta Glazerja in Mirana Kalčiča. 
 

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestiloV prihodnosti še več poudarka dolgotrajno brezposelnim

ncips

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

eures

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

FB     LinkedIn    You Tube

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube