Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Uspešno smo izvedli prvi Dan za dvojnika v Sloveniji

Ravno na svetovni dan dostojnega dela, 7. oktobra, in dan kasneje, 8. oktobra, smo izvedli prvi Dan za dvojnika v Sloveniji. S tem smo odprli vrata v svet novih priložnosti za brezposelne in delodajalce.

Koncept Dneva za dvojnika smo lahko v preteklosti sicer že spoznali v drugih državah po svetu, a vendar gre za prvi tovrstni dogodek pri nas.

Dan za dvojnika je potekal pod okriljem projekta Dostojno delo za vse, ki širšo javnost ozavešča o standardih dostojnega dela in predstavlja odlično priložnost tako za brezposelne kot za delodajalce.

Vodilni partner projekta je naš Zavod, ki projekt vodi v sodelovanju z:

  • OZS – Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije,
  • IRDO – Inštitutom za razvoj družbene odgovornosti in
  • NAV – norveškim zavodom za zaposlovanje.

Projekt sofinancira Norveška (82,1 %) – Innovation Norway v okviru Norway Grants 2014–2020, program Socialni dialog – Dostojno delo. 


Danijel Lamperger, direktor Obrtno-podjetniške zbornice, in njegova dvojnica Neža Čop


Nove priložnosti za delodajalce in brezposelne

Dan za dvojnika je dan, ko brezposelni dobi priložnost, da postane dvojnik zaposlenega na delovnem mestu, ki ga želi opravljati, ali v podjetju, ki ga želi spoznati.

Kot pravi vodja projekta Dostojno delo za vse, Sabrina Urnaut, lahko brezposelni s pomočjo dogodka preverijo, ali imajo pravo predstavo o želenem delovnem mestu. Hkrati lahko ob Dnevu za dvojnika delodajalci spoznajo nove potencialne kandidate za zaposlitev. 

»Z Dnevom za dvojnika tako s skupnimi močmi zagotavljamo nove priložnosti za delodajalce in brezposelne ter prispevamo k družbeni odgovornosti in pravim kariernim odločitvam.«

Spoznajte družbeno odgovorne delodajalce, ki so postali ambasadorji prvega Dneva za dvojnika

Slovenski delodajalci so ob prvem tovrstnem dogodku s svojim odzivom dokazali, da je družbena odgovornost zanje visoko na prednostni lestvici.

Tako se je za sodelovanje odločilo kar sedem podjetij in organizacij:

  • Agrokovina, Begunje, d. o. o., 
  • Frizerstvo Brigita Ptuj, Pušnik Brigita, s. p.,
  • Avtomojster, d. o. o., trgovina in storitve Ljubljana,
  • Tiskarna knjigoveznica Radovljica, d. o. o.,
  • Bizjan orodjarstvo, d. o. o, Dobrova,
  • Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in
  • Zavod RS za zaposlovanje.

Sodelujoča podjetja so dvojnikom zagotovila mentorje, ki so bili brezposelnim med dogodkom v oporo, poleg tega so jim predstavili delovno mesto in delovanje samega podjetja. 

Dvojnika sta na svojem delovnem mestu sprejela tudi Danijel Lamperger, generalni direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, in Mitja Bobnar, generalni direktor Zavoda RS za zaposlovanje.
 

Mitja Bobnar je ob dogodku povedal:

»Živimo v času, ko delodajalci težko dobijo sodelavce za delo v podjetju, zato se trudimo sodelovati predvsem s podjetji, ki so pri svojem poslovanju družbeno odgovorna. Pozitiven sloves podjetij, ki delujejo družbeno odgovorno in skrbijo za svoje delavce, pripomore k temu, da ta lažje pridobijo zaposlene in te tudi obdržijo. Kot Zavod RS za zaposlovanje si seveda želimo, da se zadeve odvijajo točno v tej smeri.«


Mitja Bobnar, generalni direktor Zavoda RS za zaposlovanje

 

Z odzivom na dogodek je zadovoljen tudi generalni direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Danijel Lamperger, ki dodaja:

»Na zbornici se ves čas zavzemamo za dostojno delo in dostojne plače za dostojno življenje. Z veseljem smo sodelovali pri dogodku Dan za dvojnika in s tem brezposelni osebi poskušali približati in orisati delovno mesto direktorja. Odzivi podjetij in naših članov so bili zelo pozitivni, zato verjamem, da ima dogodek pred seboj svetlo prihodnost.«


Danijel Lamperger, generalni direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije

 

S pravo predstavo o poklicu do pravih kariernih odločitev

Čeprav je bil za slovenska podjetja Dan za dvojnika prva tovrstna izkušnja, se je ta izkazala kot učinkovita pri premagovanju dvojnih predstav o delodajalcih in brezposelnih.

Maja Rigač, predstavnica projekta z Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, pojasnjuje, da brezposelne osebe kot dvojniki zaposlenih lahko podrobneje spoznajo klimo v podjetju in lastne interese, podjetja pa tako poskrbijo za svojo družbeno odgovornost, promocijo in nenazadnje pridobijo povratno informacijo o delovanju podjetja s strani brezposelne osebe.

»Med podjetjem in brezposelnim se lahko s pomočjo takega dogodka vzpostavi nova vez, odnos med delodajalci in iskalci zaposlitve pa postane bolj odprt.«

Kot je povedal eden izmed dvojnikov, se je dogodek izkazal kot poučen in je udeležencem omogočil, da delodajalce spoznajo tudi z drugega zornega kota.

»Izkušnja je bila dobra. Mentor je bil zanimiv, komunikativen in mi je bil v pomoč pri tem, da se na delovnem mestu nisem lovil. Udeležbo na dogodku bi priporočil vsakemu, ki išče novo zaposlitev, saj na ta način lahko posameznik spozna delo, s tem pa tudi ekipo na delovnem mestu, ekipa pa uspe spoznati njega.«

Eslami Mahyar, dvojnik v podjetju Avtomojster, d. o. o.
 

Bi se radi tudi sami preizkusili v vlogi ambasadorja Dneva za dvojnika? Ali pa želite postati dvojnik za en dan?

Kmalu vas čaka nova priložnost, saj bomo drugi Dan za dvojnika izvedli že v februarju 2022.

S sodelovanjem v projektu lahko tudi vi prispevate k ozaveščanju širše javnosti o standardih dostojnega dela in spodbujate nove možnosti. 

 

 

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestiloUspešno smo izvedli prvi Dan za dvojnika v Sloveniji

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke. 

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Preizkusite spletni pripomoček pri iskanju zaposlitve in razvoju kariere.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.  Tvoja Evropa

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost in spletno mesto Tvoja Evropa.

EURESTvoja Evropa

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube