Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Spremembe pri zaposlovanju državljanov BiH po sporazumu

V postopku zaposlovanja delavcev iz BiH v Sloveniji na podlagi sporazuma med obema državama od 1.4.2018 veljajo nekatere spremembe. Nanašajo se predvsem na situacijo, ko imate delodajalci že znanega kandidata za zaposlitev, za katero se zahteva izdaja delovnega dovoljenja.

Postopek izbire delavca migranta iz BiH se začne na pobudo delodajalca, ki pri Zavodu RS za zaposlovanje prijavi prosto delovno mesto na obrazcu PDM-KTD

Če imate delodajalci že znanega kandidata, lahko sočasno s prijavo potrebe vložite tudi vlogo na obrazcu TUJ-BIH 1 skupaj s Prilogo 2. Ob predložitvi vloge za delovno dovoljenje plačate upravno taksoPogodba o zaposlitvi mora biti sklenjena za najmanj eno leto.

V nadaljevanju na Zavodu RS za zaposlovanje preverimo: 

  • ali so v evidenci brezposelnih ustrezni domači kandidati,
  • druge pogoje za novo zaposlitev tujca (v skladu s 17. členom ZZSDT),
  • od FURS-a zahtevamo podatek o poravnanih davčnih obveznostih,
  • pozovemo delodajalca, da posreduje manjkajoče podatke o nastanitvi, predhodnih razgovorih in druge podatke, potrebne za posredovanje zahtevka za posredovanje delavcev iz BiH.

Če so izpolnjeni vsi navedeni pogoji iz predhodnega postopka, na slovenskem Zavodu pripravimo dokument Osnovni podatki o delodajalcu in prostem delovnem mestu ter ga po elektronski poti pošljemo Agenciji za delo in zaposlovanje Bosne in Hercegovine (ARZ-BiH). Hkrati obvestimo delodajalca, ki je prijavil prosto delovno mesto (PDM), da smo prošnjo za posredovanje kandidatov iz BiH posredovali službi za zaposlovanje v BiH, ki bo delodajalcu posredovala seznam kandidatov oziroma podatke o kraju in času razgovorov s kandidati.

Če niso izpolnjeni vsi navedeni pogoji iz predhodnega postopka oziroma delodajalec, ki je prijavil prosto delovno mesto, na podlagi našega poziva ne dopolni manjkajočih podatkov, mu izdamo Obvestilo o nezmožnosti posredovanja delavcev iz BiH, kjer so obrazloženi razlogi, zakaj posredovanje ni možno. 

Če ste kot delodajalec že vložili tudi vlogo za izdajo delovnega dovoljenja, pa zaradi nezmožnosti posredovanja izdamo odločbo o zavrnitvi.

Če ob vložitvi obrazca PDM-KTD sočasno vložite tudi vlogo za zaposlitev delavca iz BiH, nadaljujemo postopek izdaje dovoljenja takoj po prejemu potrjene dokumentacije iz ARZ BIH.

Poglejte si celoten postopek za zaposlitev državljanov BiH.
 

Novosti pri zaposlovanju državljanov BiH od 1.4.2018

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestiloSpremembe pri zaposlovanju državljanov BiH po sporazumu

ncips

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

eures

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

FB     LinkedIn    You Tube

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube