Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Spodbujanje zaposlovanja brezposelnih na zelenih delovnih mestih

Zelena delovna mesta so pomemben vidik trajnostnega razvoja, ki lahko prispeva tudi k spodbujanju aktivnosti brezposelnih. Prav zato smo danes, 20. januarja, objavili javno povabilo delodajalcem za spodbujanje zaposlovanja na zelenih delovnih mestih.

Povabilo je odprto do porabe sredstev, najdlje do 30. 6. 2021. Na voljo je skupaj 1,5 milijona EUR, ki jih zagotavlja Ministrstvo za okolje in prostor iz Sklada za podnebne spremembe. Predvidena je subvencionirana zaposlitev 190 brezposelnih iz vse Slovenije

Delodajalci, ki izpolnjujejo pogoje javnega povabila, za zaposlitev brezposelne osebe na zelenem delovnem mestu lahko prejemajo mesečno subvencijo 340 EUR. Izplačuje se lahko največ 24 mesecev. Delovno razmerje morajo skleniti za nedoločen čas. 

Na javno povabilo se lahko prijavijo delodajalci, ki so pravne ali fizične osebe, vsaj 12 mesecev vpisane v Poslovni register Slovenije, imajo vsaj enega zaposlenega v zadnjih treh mesecih ali so samozaposleni ter izpolnjujejo še vse druge pogoje za prijavo. Ponudbo za subvencionirano zaposlitev na zelenih delovnih mestih oddajo elektronsko na našem portalu za delodajalce

Kandidirati ne morejo gospodarske družbe, ki so v 100-odstotni lasti Republike Slovenije, delodajalci, ki poslujejo v sektorju S.13 – Država, in delodajalci, ki poslujejo v sektorju S.15 – Nepridobitne institucionalne storitve gospodinjstvom, razen, če poslujejo kot društvo, združenje, ustanova, zavod ali mladinski svet.

Pogoji za kandidiranje in merila o tem, kaj sodi k zelenim delovnim mestom, so podrobneje opredeljeni v javnem povabilu. Pripravili smo ga v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor ter Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Zelena delovna mesta so pomemben vidik trajnostnega razvoja, saj lahko prispevajo k ciljem na področju podnebnih sprememb, ohranjanja narave in okolja ter posredno k aktivaciji brezposelnih. S spodbudami za zaposlitev na takšnih delovnih mestih želimo prispevati k ozelenitvi gospodarstva, okrepitvi prizadevanja za učinkovitejšo rabo energije in virov ter k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov.

Merila v javnem povabilu upoštevajo več različnih področij, ki oblikujejo široko opredelitev zelenega delovnega mesta. Upoštevani so poklici in dejavnost delodajalca, ki so kategorizirani glede na prispevek k trajnostnim praksam oziroma so opredeljeni glede na 'odtenek zelenosti'. Dodaten prispevek lahko delodajalec izkaže s pridobljenimi standardi in certifikati (npr. ISO 14 001, EMAS), med merili pa se presojajo tudi proizvodi in storitve delodajalca ter aktivnosti, ki so v skladu s podnebnimi in okoljskimi cilji.

Predhonda objava prostega delovnega mesta pri nas ni več potrebna, saj delodajalci opišejo delovno mesto v oddani ponudbi. Na podlagi tega jim napotimo brezposelne iz ciljne skupine povabila glede na zahteve delovnega mesta. Izmed napotenih brezposelnih izberejo ustreznega kandidata.

Nato z nami sklenejo pogodbo o subvencioniranju zaposlitve. Tudi izbrani kandidati (brezposelni) z nami podpišejo pogodbo o vključitvi v program (subvencionirano zaposlitev). Šele potem delodajalci z izbranim kandidatom podpišejo pogodbo o zaposlitvi in ga prijavijo v obvezna socialna zavarovanja. 

► Preberite več o javnem povabilu.

► Poglejte celoten postopek za pridobitev subvencije (infografika).
 

Javno povabilo delodajalcem za spodbujanje zaposlovanja brezposelnih na zelenih delovnih mestih

 

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestiloSpodbujanje zaposlovanja brezposelnih na zelenih delovnih mestih

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke. 

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Preizkusite spletni pripomoček pri iskanju zaposlitve in razvoju kariere.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.  Tvoja Evropa

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost in spletno mesto Tvoja Evropa.

EURESTvoja Evropa

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube