Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Septembra v Srbiji dva zaposlitvena sejma pod okriljem Zavoda

Z namenom čim bolje informirati zainteresirano javnost 19. in 26. septembra organiziramo zaposlitvena sejma v Beogradu in Nišu.

V začetku meseca  smo pričeli izvajati Sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Srbije o zaposlovanju državljanov Republike Srbije v Sloveniji in Protokol о izvajanju Sporazuma med slovensko in srbsko vlado o zaposlovanju državljanov Republike Srbije v naši državi (BRSZD). Ta prinaša bolj organiziran in bolj urejen način posredovanja ter zaposlovanja delavcev po vzoru zaposlovanja delavcev iz BIH, to pomeni večjo pravno varnost  delavcev migrantov.

Postopek izbire delavca se bo  začel na pobudo slovenskega delodajalca, ki bo našemu Zavodu sporočil prosto delovno mesto, medtem ko se bo obveščanje o njem in izbira kandidatov opravila v Srbiji.  
Za izdajo delovnega dovoljenja bo zaprosil slovenski delodajalec, ki bo tudi kril stroške postopka izdaje dovoljenja. Delovno dovoljenje se bo izdalo za tri leta z možnostjo podaljšanja, dovoljenje za prebivanje pa bodo delavci morali pridobiti ločeno. 

Pogodba o zaposlitvi bo morala biti sklenjena za najmanj leto dni, delodajalec pa se lahko odloči tudi za največ 3-mesečno poskusno delo. Prvo leto mora biti delavec migrant zaposlen pri delodajalcu, ki je zanj pridobil delovno dovoljenje, po poteku enoletne zaposlitve bo imel delavec prost dostop na trg dela, to pomeni, da se bo lahko zaposlil pri drugih delodajalcih, vendar si bo moral novo zaposlitev v Sloveniji poiskati v 30 dneh oziroma do poteka obdobja, v katerem bo upravičen do denarnega nadomestila za brezposelnost, v nasprotnem bo začet postopek za vrnitev delavca v Srbijo.  

Poleg delovnega dovoljenja mora delavec migrant na diplomatsko konzularnem predstavništvu v matični državi oz. na upravni enoti v Sloveniji pridobiti še enotno dovoljenje za prebivanje in delo. Dovoljenje, izdano po Sporazumu, velja kot soglasje Zavoda k izdaji enotnega dovoljenja.

Z namenom čim bolje informirati zainteresirano javnost  bomo 19. in 26.  septembra organizirali zaposlitvena sejma v Srbiji: v Beogradu in Nišu. Na sejmih bo sodelovalo približno 30  slovenskih delodajalcev, med njimi Krka d.d., Lek d.d., UKC Ljubljana, Revoz d.d., koncern Kolektor, Spar Slovenija d.o.o., Poslovni sistem Mercator d.d. in drugi. Podrobnejše informacije o sodelujočih razstavljavcih so na voljo na posebni spletni strani: https://www.posaousloveniji.rs/  

Zaposlitveni sejem bo priložnost, da se srečajo delodajalci iz Slovenije ter iskalci zaposlitve iz Srbije ter se tako neposredno medsebojno povežejo. Sodelujoča podjetja so pri Zavodu v letošnjem letu objavila več kot 4.500 prostih delovnih mest, kar kaže, kako velik interes in potrebe so po zaposlovanju v določenih gospodarskih dejavnostih.

Na sejmih bomo s posebno stojnico, na kateri bodo na enem mestu na voljo vse razpoložljive informacije, povezane z delom in zaposlovanjem tujcev, še posebej izvajanju sporazuma s Srbijo, prisotni tudi srbski in slovenski zavod za zaposlovanje. V tem kontekstu bomo za vse zainteresirane obiskovalce sejma organizirali tudi krajša predavanja, kjer jim bomo predstavili delovne in življenjske pogoje v Sloveniji, posamezne podrobnejše predstavitve o pogojih dela pa bodo predstavili tudi posamezni sodelujoči delodajalci. 

V letu 2018 je Zavod izdal več kot 9.900 soglasij za zaposlitev in delovnih dovoljenj za zaposlitev srbskih državljanov, kar predstavlja četrtino vseh izdanih dovoljenj in soglasij. Največ se jih je zaposlilo v dejavnosti prometa in skladiščenja, gradbeništva ter v predelovalnih dejavnostih. Državljani Srbije so se v lanskem letu v Sloveniji zaposlovali predvsem kot vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, varilci, elektroinštalaterji, orodjarji, zidarji, kuharji in tesarji.

Sicer pa so slovenski delodajalci letos najpogosteje povpraševali po delavcih za preprosta dela v predelovalni dejavnosti, čistilcih, strežnikih, voznikih težkih tovornjakov, zidarjih, natakarjih, prodajalcih, varilcih itd.

Sejma se bosta poleg vodstva Zavoda in sodelavcev, ki delajo na področju zaposlovanja tujcev v Sloveniji in sodelovanja z delodajalci, udeležila tudi predstavnika slovenskega Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti: Tilen Božič, državni sekretar in Mitja Bobnar, generalni direktor Direktorata za trg dela in zaposlovanje.

Zaposlovanje srbov v Sloveniji

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestiloSeptembra v Srbiji dva zaposlitvena sejma pod okriljem Zavoda

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube