Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Rezultati ankete Napovednik zaposlovanja za prvo polovico prihodnjega leta

V raziskavi je sodelovalo več kot 3100 delodajalcev, pri katerih je zaposlenih približno 375 tisoč oseb. Napoved za prvo polovico 2020 je optimistična, delodajalci predvidevajo 2-odstotno rast zaposlenosti.

Anketirani delodajalci načrtujejo, da bodo v roku pol leta potrebovali 31.600 delavcev, deloma zaradi nadomeščanja, deloma pa tudi zaradi povečevanja števila zaposlenih.

Najbolj spodbudne napovedi glede rasti zaposlovanja so v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti (sem sodijo tudi zaposlovalne dejavnosti) in v gradbeništvu. Največ bo povpraševanja po poklicih, kot so voznik težkega tovornjaka in vlačilca, varilec in prodajalec, zidar in delavec za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih.

Še vedno lahko opazimo neskladje na trgu dela, saj se približno polovica vseh sodelujočih v anketi sooča s pomanjkanjem ustreznih kandidatov. Slednjim najpogosteje primanjkuje delovnih izkušenj, nimajo ustrezne izobrazbe oziroma poklicno specifičnih znanj. Pomanjkanje ustreznih kandidatov se je v poslovanju delodajalcev najpogosteje kazalo s povečanim obsegom dela že zaposlenih delavcev, prenosom dela na zunanje izvajalce in zavračanjem naročil.

Preberite še druge ključne poudarke iz najnovejše raziskave Napovednik zaposlovanja.

Poglejte si infografiko!

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestiloRezultati ankete Napovednik zaposlovanja za prvo polovico prihodnjega leta

ncips

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

eures

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

FB     LinkedIn    You Tube

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube