Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Prva izplačila delodajalcem po interventnih zakonih predvidoma 11. maja

Do 19. aprila smo prejeli 32.000 vlog delodajalcev za povračilo nadomestila plače. Ocenjujemo, da bo končno število za približno desetino nižje zaradi velikega števila večkrat predloženih vlog. Prva izplačila delodajalcem po interventnih zakonih načrtujemo 11. maja.

Po neuradnih, začasnih podatkih smo pri Zavodu do včeraj, 19. 4. 2020, skupaj prejeli več kot 32.000 vlog delodajalcev za povračilo nadomestila plače za več kot 262.000 zaposlenih, na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omejitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) ter Zakona o interventnih  ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP). 

Ocenjujemo, da bo končno število vsaj za desetino nižje zaradi velikega števila večkrat oddanih vlog, vendar pa bo to znano šele po obravnavi vsake posamezne vloge. Prav tako ugotavljamo, da se je rast oddaje vlog danes že začela umirjati.  

Po ZIUZEOP, ki je začel  veljati 11. 4. 2020, lahko delodajalci uveljavljajo povračilo nadomestila plače za: 

  • zaposlene, ki so jih napotili na začasno čakanje na delo od 13. 3. 2020, 
  • zaposlene, ki ne morejo opravljati dela zaradi višje sile, to pomeni zaradi obveznosti varstva otrok, ustavitve javnega prevoza ali zaprtja meja. 

Do 19. 4. 2020 smo pri Zavodu prejeli več kot 23.000 vlog za več kot 210.000 zaposlenih:

  • čakanje na delo – poslovni razlog => 20.904 vlog za 169.850 zaposlenih in
  • čakanje na delo – višja sila => 3.950 vlog za 40.783 zaposlenih, 

torej skupaj => 23.527 vlog za 210.633 zaposlenih.

Po ZIUPPP, ki je začel veljati 29. 3. 2020, lahko delodajalci uveljavljajo povračilo nadomestila plače za zaposlene, ki ne morejo opravljati dela zaradi odrejene obvezne karantene po odločbi ministra za zdravje Republike Slovenije. Do 19. 4. 2020 smo pri Zavodu prejeli 529 vlog za 978 zaposlenih.
 

Poziv za dopolnitev vloge prejelo okrog 8.400 delodajalcev

Če so delodajalci že oddali vlogo za začasno čakanje na delo po ZIUPPP – to je bilo na našem portalu za delodajalce možno do 6. 4. 2020 – smo vlogo sprejeli in upoštevali, vendar pa jo je zaradi nove, drugačne zakonodaje po ZIUZEOP treba dopolniti. Od 15. 4. do 19. 4. 2020 je poziv za dopolnitev vloge prejelo okrog 8.400 delodajalcev. Ti imajo za njeno dopolnitev na voljo 8 dni od prejema poziva.

Na Zavodu o popolni vlogi delodajalca odločamo po Zakonu o splošnem upravnem postopku (ZUP). To pomeni, da o popolni vlogi po ZIUZEOP odločamo v 8 dneh, medtem ko po ZIUPPP odločamo v 30 dneh. Prve sklepe o povračilu izplačanih nadomestil plače smo začeli izdajati konec prejšnjega tedna, tako da jih je do sedaj prejelo 568 delodajalcev. Je pa bilo v tem času, odkar je začel veljati ZIUZEOP, tudi 1.100 odstopov delodajalcev od vlog, predvsem zaradi njihove podvojenosti. 


Delo organizirali na način, da bomo lahko čim prej odločili o prejetih vlogah

Zaradi velikega števila prejetih vlog in ker imamo po ZIUZEOP le 8 dni časa za odločanje o popolnih vlogah, je bilo (s prerazporeditvami) nujno močno okrepiti time naših sodelavcev tako na področju obravnave vlog kot na področju obveščanja in pomoči pri registraciji podjetij.

Od začetka razglasitve epidemije do 19. 4. 2020 je samo naš Kontaktni center prejel več kot 20.000 klicev in okrog 17.000 elektronskih sporočil, približno 17.000 delodajalcem oziroma njihovim pooblaščenim osebam pa smo pomagali pri registraciji na našem portalu za delodajalce z namenom, da čim prej pomagamo gospodarstvu v teh težkih razmerah.

Načrtujemo, da bodo prva izplačila delodajalcem po interventnih zakonih lahko izvedena 11.5.2020. Predvideva se mesečno izplačevanje povračil nadomestila plače, in sicer 10. v mesecu za izplačana nadomestila zaposlenim iz predhodnega meseca (če 10. v mesecu ni delovni dan, se izplačilo opravi prvi naslednji delovni dan). 


Povračilo nadomestila plače

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestiloPrva izplačila delodajalcem po interventnih zakonih predvidoma 11. maja

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke. 

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Preizkusite spletni pripomoček pri iskanju zaposlitve in razvoju kariere.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.  Tvoja Evropa

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost in spletno mesto Tvoja Evropa.

EURESTvoja Evropa

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube