Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Ste izgubili zaposlitev v drugi državi članici EU

Državljani Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora in Švice, ki stalno prebivate v eni in delate v drugi državi članici, ob izgubi zaposlitve uveljavljate denarno nadomestilo za brezposelnost v državi članici stalnega prebivališča.

Pri zavodu za zaposlovanje (oziroma pristojnem nosilcu za zaposlovanje) v državi svoje zadnje zaposlitve pridobite Obrazec U1, ki potrjuje vaša zavarovalna obdobja v tej državi. Predložite ga zavodu za zaposlovanje v državi stalnega prebivališča.

Dokazilo o zavarovalnih dobah iz tujine se bo upoštevalo pri seštevku gostote zavarovalnih obdobij, potrebnih za izračun vaše pravice do denarnega nadomestila za brezposelnost v državi vašega stalnega prebivališča.

Poiščite pristojne nosilce za zaposlovanje v posameznih državah EU.
 


Državljani EU, ki ste izgubili zaposlitev v Sloveniji

Če ste bili zaposleni v naši državi in ste izgubili zaposlitev, stalno prebivališče pa imate v drugi državi članici EU (npr. na Hrvaškem), denarno nadomestilo za brezposelnost v skladu z evropsko zakonodajo uveljavljate v državi stalnega prebivališča.

To pomeni, da pri slovenskem zavodu za zaposlovanje (pristojnem nosilcu) pridobite Obrazec U1, ki potrjuje vaša dopolnjena zavarovalna obdobja v Sloveniji. Dokazilo o zavarovalnih dobah boste predložili zavodu za zaposlovanje v državi stalnega prebivališča, kjer ga bodo upoštevali pri uveljavljanju vaše pravice do denarnega nadomestila. 

Obrazec U1 pridobite tako, da si z našega spleta natisnete Vlogo za izdajo Obrazca U1. Vlogo v celoti in pravilno izpolnite, podpišete in priložite potrebna dokazila.

Izpolnite prav vse rubrike, posebej pomembne so: ime in priimek, enotna matična številka (EMŠO) in uradni naslov, na katerem ste prijavljeni za vročanje dokumentov. Ne pozabite na podpis! Med prilogami je potrebno priložiti sklep o prenehanju delovnega razmerja. Če tega ne morete zagotoviti, ga bomo po uradni dolžnosti pridobili na slovenskem zavodu za zaposlovanje, zaradi česar se postopek lahko nekoliko zavleče. 

Celotno vlogo za izdajo Obrazca U1:

  • posredujete po navadni pošti na naš naslov (Zavod RS za zaposlovanje, Rožna dolina, Cesta IX/6, 1000 Ljubljana),
  • pustite v poštnem nabiralniku (predalčniku) pred našo stavbo na navedeni lokaciji.
     

Slovenski državljani, ki ste izgubili zaposlitev v Avstriji 

Če imate stalno prebivališče v Sloveniji, delali pa ste v Avstriji in tam izgubili zaposlitev, uveljavljate denarno nadomestilo za brezposelnost pri slovenskem zavodu za zaposlovanje. To pomeni, da ob prijavi v evidenco brezposelnih pri slovenskem zavodu oddate vlogo za denarno nadomestilo in predložite Obrazec U1, ki potrjuje vaša zavarovalna obdobja v Avstriji. 

Pri tem je pomembno, da zaposlitve v Avstriji niste izgubili po svoji volji ali krivdi, pač pa na primer zaradi poslovnih razlogov na strani delodajalca ali izteka pogodbe za določen čas. Pri izračunu pogojev za dodelitev pravice do denarnega nadomestila bomo upoštevali vaš čas dela v Avstriji, kot da bi delali v Sloveniji.

Obrazec U1, ki potrjuje vaše dopolnjene zavarovalne dobe v Avstriji, pridobite pri avstrijskem zavodu za zaposlovanje (AMS). Vlogo za izdajo Obrazca U1 lahko oddate elektronsko na spletni strani avstrijskega zavoda.

Preberite več o prijavi pri slovenskem zavodu

Vlogo za denarno nadomestilo si lahko natisnete z naše spletne strani, jo v celoti in pravilno izpolnite, podpišete in priložite Obrazec U1.

Celotno vlogo za denarno nadomestilo:

Če Obrazca U1 ne pridobite sami pri avstrijskem zavodu, lahko to na vašo zahtevo ob predložitvi vloge za denarno nadomestilo naredimo pri slovenskem zavodu (po uradni dolžnosti). Vendar se zaradi tega postopek lahko nekoliko zavleče. Če želite pridobiti Obrazec U1 od avstrijskega zavoda z našo pomočjo, vlogi za denarno nadomestilo priložite izpolnjeno in podpisano Vlogo za izdajo Obrazca U1, ki jo natisnete z naše spletne strani.  
 


Slovenski državljani, ki ste izgubili zaposlitev v Italiji

Če imate stalno prebivališče v Sloveniji in ste kot čezmejni delavec izgubili zaposlitev v Italiji, uveljavljate denarno nadomestilo za brezposelnost pri slovenskem zavodu za zaposlovanje. Pri tem je pomembno, da zaposlitve niste izgubili po svoji volji ali krivdi, pač pa na primer zaradi poslovnih razlogov na strani delodajalca ali izteka pogodbe za določen čas.

Za uveljavljanje denarnega nadomestila ob prijavi v evidenco brezposelnih pri slovenskem zavodu priložite Obrazec U1, ki dokazuje dopolnjene zavarovalne dobe v Italiji in se upošteva pri izračunu nadomestila. 

Obrazec U1 izda pristojni nosilec za zaposlovanje v Italiji INPS. Priskrbite ga lahko sami tako, da INPS-u predložite zahtevo za njegovo izdajo. Lahko pa zanj zaprosimo tudi na slovenskem zavodu (po uradni dolžnosti), če nam skupaj z vlogo za denarno nadomestilo predložite izpolnjeno in podpisano Vlogo za izdajo Obrazca U1, ki jo natisnete z naše spletne strani. Vendar se zaradi tega postopek lahko nekoliko zavleče.

Preberite več o prijavi pri slovenskem zavodu

Vlogo za denarno nadomestilo si lahko natisnete z naše spletne strani, jo v celoti in pravilno izpolnite, podpišete in priložite dokazila.

Celotno vlogo za denarno nadomestilo:


Dodatne informacije:


Kontaktna toča za spodbujanje enakega obravnavanja delavcev EU

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestiloSte izgubili zaposlitev v drugi državi članici EU

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke. 

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Preizkusite spletni pripomoček pri iskanju zaposlitve in razvoju kariere.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.  Tvoja Evropa

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost in spletno mesto Tvoja Evropa.

EURESTvoja Evropa

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube