Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Povračilo nadomestila za začasno čakanje po šestem interventnem zakonu

Od danes, 2. decembra, vam je na portalu za delodajalce na voljo nova vloga za povračilo nadomestila plače za začasno čakanje na delo na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije (ZIUOPDVE). Omenjeni 6. interventni zakon (PKP6), ki velja od 28. novembra, prinaša kar nekaj novosti.

Povračilo lahko znaša 80 % izplačanega nadomestila plače. Po novem je omejeno z višino povprečne plače v Sloveniji (v letu 2019). Ravno tako imate delodajalci po novem možnost uveljavljati 100 % povračilo izplačanih nadomestil plače za november 2020 do izteka upravičenosti, če skupni znesek prejetih državnih pomoči po interventnih zakonih pri vas ne presega 800.000 EUR za posamezno podjetje. V navedeno je všteta tudi pomoč, ki jo boste prejeli do konca upravičenosti po Zakonu o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije (ZIUOPDVE). 

Možnost uveljavljanja 80 % ali 100 % povračila nadomestila plače za začasno čakanje za november in nadaljnje mesece bomo vsem delodajalcem, ki ste vlogo že oddali, omogočili pri oddaji zahtevka za november (za izplačana nadomestila v decembru). Pri zahtevku boste delodajalci podpisali izjavo glede višine prejetih sredstev in se odločili, ali boste uveljavljali 80 % ali 100 % povračilo nadomestila plače. Zato vam ni treba oddajati nove vloge.

► Izjavo glede višine prejetih sredstev in odločitev, ali boste uveljavljali 80 % ali 100 % povračilo nadomestila plače, smo dodali v nov obrazec vloge. Predložite jo elektronsko na našem portalu za delodajalce, v roku 8 dni od napotitve zaposlenega na začasno čakanje. Skrajni rok za oddajo vlog je 15. 1. 2021 in velja tudi za napotitve do 31. 1. 2021. 

Če ste bili registrirani med 12. 2. 2020 in 1. 9. 2020, zaposlene pa ste napotili na začasno čakanje že pred uveljavitvijo novega zakona (ZIUOPDVE) v obdobju od 1. 10. 2020, predložite vlogo v roku 8 dni od uveljavitve zakona, najpozneje do 7. 12. 2020.

Do povračila nadomestila za začasno čakanje ste upravičeni delodajalci, ki vam bodo po vaši oceni prihodki v letu 2020 zaradi posledic epidemije upadli za več kot 20  % glede na leto 2019. Če niste poslovali v letu 2019, ste do povračila upravičeni tudi tisti delodajalci, ki ste bili registrirani najpozneje 1. 9. 2020 in se vam bodo povprečni mesečni dohodki v letu 2020 zaradi posledic epidemije znižali za več kot 20 % glede na povprečne mesečne prihodke v letu 2020 do 31. 8. 2020.

Vloge delodajalcev, registriranih po 1. 9. 2020, se zavržejo s sklepom, zoper katerega ni pritožbe. Povračila nadomestila plače ne morete uveljavljati za zaposlene v času odpovednega roka.

► Poglejte še druge informacije o povračilu nadomestila plače

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestiloPovračilo nadomestila za začasno čakanje po šestem interventnem zakonu

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke. 

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Preizkusite spletni pripomoček pri iskanju zaposlitve in razvoju kariere.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.  Tvoja Evropa

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost in spletno mesto Tvoja Evropa.

EURESTvoja Evropa

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube