Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Povečuje se delež prostih delovnih mest za nedoločen čas

Največ brezposelnih se je zaposlilo s poklicem s področja gradbeništva, gostinstva in turizma, trgovine ter proizvodih in tehničnih storitev.

V letošnjih desetih mesecih smo pri Zavodu prejeli 128.478 prostih delovnih mest. To je nekoliko manj (-3,6 %) kot v lanskem primerljivem obdobju, saj se gospodarska rast v državi umirja. Vseeno ocenjujemo, da so primanjkljaji, ki jih v zadnjem času zaznavamo na trgu dela, lahko priložnost za številne iskalce zaposlitve.


Struktura prostih delovnih mest po poklicu

Med prostimi delovnimi mesti, ki so jih delodajalci sporočili Zavodu, je bilo v prvih desetih mesecih za 8,3 % več prostih delovnih mest za poklice, za opravljanje katerih je praviloma potrebna visokošolska izobrazba. Delodajalci so letos preko Zavoda v največji meri iskali vzgojitelje in pomočnike vzgojiteljev predšolskih otrok, strokovnjake za zdravstveno nego, strokovnjake za oblikovanje, izvajanje in nadzor politik, programov in ukrepov, predmetne učitelje v osnovni šoli ter učitelje razrednega pouka. 
 

Struktura prostih delovnih mest po trajanju zaposlitve

Zaradi primanjkljaja določenega kadra je pripravljenost delodajalcev, da delavce zaposlijo za nedoločen čas, večja. Tako je bilo v letošnjih prvih desetih mesecih prostih delovnih mest za zaposlitve za nedoločen čas 29,9 %, lani v enakem obdobju 27,1 %. 

Zaposlitve registriranih brezposelnih oseb po dejavnosti delodajalca in po poklicnem področju brezposelnih oseb

V desetih mesecih letos se je zaposlilo 8,9 % manj brezposelnih kot v enakem obdobju lani, so se pa brezposelni v letošnjem letu največ zaposlovali v predelovalnih dejavnostih, trgovini, vzdrževanju in popravilih motornih vozil, gradbeništvu in drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih. 
 

Aktualno povpraševanje po delavcih

Aktualno povpraševanje po delavcih kaže, da so trenutno med najbolj iskanimi strokovnjaki za zdravstveno nego ter strokovnjaki za oblikovanje, izvajanje in nadzor politik, programov in ukrepov, kamor sodijo npr. različni inšpektorji, projektni vodje itd.

Med poklici, za katere se zahteva srednješolska oz. poklicna izobrazba, izstopajo vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, prodajalci, natakarji, kuharji, zidarji, elektroinštalaterji, usmerjevalci in raznašalci ter strokovni sodelavci za zdravstveno nego. V skupini poklicev, za katere zadošča osnovnošolska izobrazba, pa čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah ter delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih.

Povečuje se delež prostih delovnih mest za nedoločen čas. Največ brezposelnih se je zaposlilo s poklicem s področja gradbeništva, gostinstva in turizma, trgovine ter proizvodih in tehničnih storitev.

 

Poklicni barometer

Iz raziskave Poklicni barometer, ki jo je Zavod letos prvič izvedel v vseh svojih 12 območnih službah, in katere cilj je ugotoviti razmerje med ponudbo in povpraševanjem po poklicih v naslednjem letu,  izhaja, da bodo leta 2020 pri velikem številu poklicev potrebe delodajalcev še vedno presegle ponudbo na trgu dela. 
 

Programi aktivne politike zaposlovanja

Z izvajanjem programov aktivne politike zaposlovanja (APZ) Zavod brezposelnim osebam pomaga pri čim prejšnjem (ponovnem) vključevanju na trg dela. Do konca oktobra 2019 je bilo v te programe vključenih 23.158 brezposelnih, največ v programe usposabljanja in izobraževanja (10.622), sledijo spodbude za zaposlitev (8.934) in javna dela (3.022).
 

EU dan delodajalcev 2019

V četrtek, 28. novembra 2019, bomo na Zavodu znova organizirali dan, ki bo v celoti posvečen delodajalcem. Z izvedbo aktivnosti se pridružujemo mreži evropskih javnih služb za zaposlovanje, ki ta dan organizirajo z namenom krepitve sodelovanja s tem ključnim partnerjem na trgu dela. Tudi letos EU dan delodajalcev organiziramo pod okriljem Evropskega tedna poklicnih spretnosti, tokratna naša posebnost pa je, da dogodke in aktivnosti organiziramo v sodelovanju z različnimi združenji delodajalcev.
 

Celotno gradivo za novinarje

 

novinarska konferenca

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestiloPovečuje se delež prostih delovnih mest za nedoločen čas

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke. 

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.  Tvoja Evropa

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost in spletno mesto Tvoja Evropa.

EURESTvoja Evropa

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube