Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Po interventni zakonodaji prejeli vloge za skoraj milijon oseb

Skupaj že več kot 688 milijonov izplačil.

Zavod je od vsega začetka aktivno vpet v izvajanje interventne zakonodaje za pomoč gospodarstvu. Od začetka 1. vala epidemije, torej od aprila lani, smo na podlagi vseh osmih interventnih zakonov, do 1. julija 2021, prejeli  277.979 vlog delodajalcev za več kot 977.000 oseb. Delodajalci so namreč morali vloge vložiti večkrat za posamezno obdobje veljavnosti posameznega interventnega zakona oziroma ukrepa, to pomeni, da so v tej številki  delodajalci in njihovi zaposleni zajeti večkrat. Zavod je namreč na podlagi vsake prejete vloge moral izdati ustrezen sklep za vse v vlogi delodajalca navedene zaposlene. 

Sredstva po vseh interventnih zakonih je do zdaj prejelo:

  Število delodajalcev Število zaposlenih
Nadomestilo plače za čas čakanja na delo 31.735 215.055
Subvencioniranje skrajšanega delovnega časa 10.104 51.060
Nadomestilo plače zaradi karantene ali višje sile  11.088 56.167


Največ vlog je bilo za čakanje na delo (57,9 %), najmanj za subvencioniranje skrajšanja delovnega časa (10,5 % vseh vlog). 

Širjenje virusa COVID-19 je močno zaznamovalo praktično vse dejavnosti, največ vlog za čakanje na delo in skrajšani delovni čas pa smo prejeli od delodajalcev iz predelovalnih dejavnosti (36,9 %), trgovine (17,4 %) ter gostinstva (12,6 %).

Zato da bi delodajalci čim prej pridobili nujno potrebna sredstva za ohranitev delovnih mest, so ta bila izplačana večkrat mesečno, skupaj smo izvedli kar 49 izplačil za nadomestilo za čas čakanje na delo, 18 izplačil za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa ter  27 izplačil za nadomestilo plače zaradi karantene ali višje sile. V tem času je bilo skupaj izplačanih 688,7 milijona evrov

Izvajanje interventnih zakonov se je s 30. 6. 2021 zaključilo, in do današnjega dne je Zavod rešil praktično vse vloge delodajalcev. Nerešene tako ostajajo le še vloge, kjer so potrebne dopolnitve.

Poleg tega je Zavod obravnaval še več kot 16.600 vlog za začasno denarno nadomestilo in solidarnostni dodatek. Do slednjega so bili upravičeni tisti, ki so izgubili zaposlitev zaradi posledic epidemije in so izpolnjevali še druge pogoje na podlagi interventne zakonodaje ter so vlogo za solidarnostni dodatek oddali najkasneje do 8. 3. 2021, medtem ko so do začasnega denarnega nadomestila bili upravičeni brezposelni, ki jim je od 18. 10. 2020, torej v času trajanja razglašene epidemije COVID-19, prenehala pogodba o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali jim je iztekla pogodba o zaposlitvi za določen čas, in so bili na podlagi delovnega razmerja vključeni v obvezna socialna zavarovanja v Sloveniji ter niso izpolnjevali pogojev za pridobitev denarnega nadomestila za brezposelnost po Zakonu o urejanju trga dela. 
 

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestiloPo interventni zakonodaji prejeli vloge za skoraj milijon oseb

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke. 

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Preizkusite spletni pripomoček pri iskanju zaposlitve in razvoju kariere.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.  Tvoja Evropa

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost in spletno mesto Tvoja Evropa.

EURESTvoja Evropa

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube