Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Oddaja in reševanje vlog brezposelnih in iskalcev zaposlitve v obdobju začasnih ukrepov

Obveščamo vas, da v obdobju začasnih ukrepov za obvladovanje širjenja okužbe ne tečejo roki za oddajo vlog za prijavo v evidenco brezposelnih, evidenco iskalcev zaposlitve, uveljavljanje pravice do denarnega nadomestila in stroškov za iskanje zaposlitve.

Navedeni roki se iztečejo osmi dan po objavi sklepa o prenehanju ukrepov v Uradnem listu RS. To pomeni, da bodo vaše vloge za prijavo v evidenco brezposelnih in evidenco iskalcev zaposlitve, uveljavljanje pravice do denarnega nadomestila in stroškov za iskanje zaposlitve pravočasno oddane še osem dni po objavi prekinitve začasnih ukrepov. 

Čeprav roki v obdobju začasnih ukrepov ne tečejo, vam predlagamo, da vlogo za prijavo v evidenco brezposelnih in uveljavljanje pravice do denarnega nadomestila oddate čim prej po izgubi zaposlitve. Denarnega nadomestila ne morete uveljavljati pred prijavo v evidenco brezposelnih.
 

1. Prijava v evidenco

V evidenco brezposelnih ali evidenco iskalcev zaposlitve se lahko prijavite, če izpolnjujete zakonske pogoje. Na podlagi oddane vloge vas bomo uvrstili v eno izmed evidenc. 

V evidenco brezposelnih se lahko najhitreje prijavite prvi naslednji dan po prenehanju delovnega razmerja. Pred tem vas ne moremo prijaviti v evidenco brezposelnih, ker ste še zaposleni.

Preberite več o tem in oddajte vlogo: Prijava pri Zavodu.

Poglejte: Kako si uredite zdravstveno zavarovanje med brezposelnostjo?
 

Kako se prijavite v evidenco?

Portal PoiščiDelo.si

Zaradi zagotavljanja vaših pravic v razmerah omejenega gibanja vas v evidenco brezposelnih ali iskalcev zaposlitve vpišemo tudi na podlagi vloge, ki jo oddate brez kvalificiranega digitalnega potrdila na portalu PoiščiDelo.si.

Podpisane in skenirane priloge (sporazumna odpoved zaposlitve, vročitev odpovedi zaposlitve ipd.) nam lahko posredujete brez kvalificiranega digitalnega potrdila po elektronski pošti na naslov naše območne službe, za katero ste oddali prijavo. 
 

Elektronska pošta

Zaradi zagotavljanja vaših pravic v razmerah omejenega gibanja vas v evidenco brezposelnih ali iskalcev zaposlitve vpišemo tudi na podlagi vloge, ki jo oddate brez kvalificiranega digitalnega potrdila po elektronski pošti na našo območno službo, pri kateri se želite prijaviti.

Obrazec za vpis v evidenco brezposelnih ali iskalcev zaposlitve si lahko natisnete z naše spletne strani ali tiskanega prevzamete zraven predalčnikov za oddajo vlog (poštnih nabiralnikov) pred večino naših uradov za delo

To pomeni, da v celoti in pravilno izpolnite, podpišete in skenirate ustrezen obrazec (prijava v evidenco brezposelnih ali prijava v evidenco iskalcev zaposlitve). Napišete svoj elektronski naslov in telefonsko številko, da vas lahko kasneje po potrebi kontaktiramo. 

Ravno tako morajo biti podpisane in skenirane vse priloge (sporazumna odpoved zaposlitve, vročitev odpovedi zaposlitve ipd.). Skupaj z obrazcem nam jih brez kvalificiranega digitalnega potrdila posredujete po elektronski pošti na naslov naše območne službe (glavna pisarna – gp), za katero oddajate prijavo. 
 

Navadna pošta ali poštni nabiralnik

Obrazec za vpis v evidenco brezposelnih ali iskalcev zaposlitve si lahko natisnete z naše spletne strani ali tiskanega prevzamete zraven predalčnikov za oddajo vlog (poštnih nabiralnikov) pred večino naših uradov za delo

To pomeni, da v celot in pravilno izpolnite in podpišete ustrezen obrazec (prijava v evidenco brezposelnih ali prijava v evidenco iskalcev zaposlitve). Napišete svoj elektronski naslov in telefonsko številko, da vas lahko kasneje po potrebi kontaktiramo. 

Ravno tako morajo biti podpisane vse priloge. Skupaj z obrazcem jih pošljete po navadni pošti na našo območno službo ali oddate v naš poštni nabiralnik (predalčnik) na eni naših lokacij.


2. Uveljavljanje denarnega nadomestila

Če se prijavljate v evidenco brezposelnih, preverite, ali izpolnjujete zakonske pogoje za pridobitev denarnega nadomestila.

Denarno nadomestilo uveljavljate z vlogo, ki jo lahko oddate že ob prijavi v evidenco brezposelnih. 

Denarnega nadomestila ne morete uveljavljati pred prijavo v evidenco brezposelnih. Če nam vlogo za priznanje pravice do denarnega nadomestila oddate predčasno, še pred prijavo v evidenco brezposelnih, bomo vlogo šteli za predloženo z dnem vaše prijave v evidenco brezposelnih.

Za čas prejemanja denarnega nadomestila vas bomo prijavili v obvezno zdravstveno zavarovanje, in sicer z dnem, ko vam bomo z odločbo priznali pravico do denarnega nadomestila. >> Preverite: Kako si uredite obvezno zdravstveno zavarovanje v obdobju do izdaje odločbe?

Preberite več in oddajte vlogo: Denarno nadomestilo
 

Kako uveljavljate nadomestilo?

Portal PoiščiDelo.si

Zaradi zagotavljanja vaših pravic v razmerah omejenega gibanja lahko denarno nadomestilo uveljavljate na podlagi vloge, ki jo oddate brez kvalificiranega digitalnega potrdila na portalu PoiščiDelo.si.

Podpisane in skenirane priloge (sporazumna odpoved zaposlitve, vročitev odpovedi zaposlitve ipd.) nam lahko posredujete brez kvalificiranega digitalnega potrdila po elektronski pošti na naslov naše območne službe, za katero ste oddali prijavo. 
 

Elektronska pošta

Zaradi zagotavljanja vaših pravic v razmerah omejenega gibanja lahko denarno nadomestilo uveljavljate na podlagi vloge, ki jo oddate brez kvalificiranega digitalnega potrdila po elektronski pošti na našo območno službo, pri kateri se želite prijaviti.

Obrazec za uveljavljanje nadomestila si lahko natisnete z naše spletne strani ali tiskanega prevzamete zraven predalčnikov za oddajo vlog (poštnih nabiralnikov) pred večino naših uradov za delo

To pomeni, da obrazec v celoti in pravilno izpolnite, podpišete in skenirate. Napišete svoj elektronski naslov in telefonsko številko, da vas lahko kasneje po potrebi kontaktiramo. 

Ravno tako morajo biti podpisane in skenirane vse priloge (sporazumna odpoved zaposlitve, vročitev odpovedi zaposlitve ipd.). Skupaj z obrazcem nam jih brez kvalificiranega digitalnega potrdila posredujete po elektronski pošti na naslov naše območne službe (glavna pisarna – gp), za katero oddajate vlogo. 
 

Navadna pošta ali poštni nabiralnik

Obrazec za uveljavljanje nadomestila si lahko natisnete z naše spletne strani ali tiskanega prevzamete zraven predalčnikov za oddajo vlog (poštnih nabiralnikov) pred večino naših uradov za delo

To pomeni, da obrazec v celot in pravilno izpolnite in podpišete. Napišete svoj elektronski naslov in telefonsko številko, da vas lahko kasneje po potrebi kontaktiramo. 

Ravno tako morajo biti podpisane vse priloge. Skupaj z obrazcem nam jih pošljete po navadni pošti na našo območno službo ali oddate v naš poštni nabiralnik (predalčnik) na eni naših lokacij.
 

3. Reševanje vlog

Naredili bomo vse, da bomo vloge za prijavo v evidenco brezposelnih in uveljavljanje pravice do denarnega nadomestila rešili v zakonsko določenem času, saj se zavedamo, da je to povezano z vašim preživljanjem. 

O prijavi v evidenco brezposelnih vam lahko na vašo zahtevo izdamo potrdilo, ki pa ga ne potrebujete za ureditev zdravstvenega zavarovanja ali uveljavljanje pravice do denarne socialne pomoči, saj zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) in centri za socialno delo (CSD) dnevno elektronsko pridobivajo potrebne podatke iz naših evidenc.

Vlogo za uveljavljanje stroškov iskanja zaposlitve, ki jo lahko oddate na enak način kot vlogo za vpis v evidenco ali uveljavljanje denarnega nadomestila (na portalu, po elektronski ali navadni pošti ali v predalčnik), bomo reševali v skladu z razpoložljivi kadrovskimi viri.   

Dokumente v zvezi z vašimi vlogami (npr. odločbo o priznanju pravice do denarnega nadomestila, dopis za dopolnitev vloge) vam bomo vročili na vaš naslov stalnega ali začasnega prebivališča iz centralnega registra prebivalstva.  


4. Podlaga za izvajanje

Oddaja in reševanje vlog brezposelnih in iskalcev zaposlitve v obdobju začasnih ukrepov

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestiloOddaja in reševanje vlog brezposelnih in iskalcev zaposlitve v obdobju začasnih ukrepov

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube