Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Nova informacijska platforma Kompas Podonavja

Na voljo številne informacije glede dela, bivanja, izobraževanja, zdravstvenega sistema in podobno. Kompas Podonavja je v pomoč pri orientaciji v novem okolju. Vabljeni, da sodelujete v nagradni igri.

Kateri pripomoček je bil za popotnika v novih, neznanih krajih včasih najbolj nepogrešljiv? Kompas. Pa danes? Nič drugače ni, le da se imenuje Kompas Podonavja in je spletna informacijska platforma, ki novim prebivalcem vsake od 8 držav podonavske regije prinaša informacije v zvezi z delom,  bivanjem, izobraževanjem, zdravjem, učenjem lokalnega jezika, skratka življenjem v novi državi. Informacije so na voljo v lokalnem jeziku in v jezikih držav, od koder najpogosteje prihajajo migranti. Informacije za Slovenijo so tako – poleg slovenščine – še v angleščini, albanščini, bosanščini in ruščini.

Informacijska platforma Kompas Podonavja, ki je nastala v okviru Interregovega projekta DRIM  - vodilni partner je Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, partner  pa  naš zavod  za zaposlovanje - je namenjena tako Erasmusovim študentom kot potencialnim investitorjem ali prosilcem za azil,  saj velikokrat ne vedo, kje iskati informacije v zvezi z vsem, kar si morajo ob prihodu v novo državo urediti. Koristna je  tudi za slovenske državljanke in bo v pomoč pri  iskanju tovrstnih informacij. Zdaj so vse zbrane na enem mestu, to pomeni, da bo Kompas Podonavja  v pomoč pri orientaciji v novem okolju.

Zakaj je Kompas Podonavja še pomemben? Kdor ima znanje, lahko odloča o lastni prihodnosti in nadzira svoje življenje. Kdor hoče razpolagati z znanjem, mora imeti dostop do informacij. Kompas Podonavja je nepogrešljiv pripomoček, da se ljudje seznanijo s ključnimi informacijami o mnogih vidikih vsakdanjega življenja v novi državi. V petek, 28. septembra, je Unescov mednarodni dan univerzalnega dostopa do informacij,  zato se je akciji  pridružila tudi Slovenska nacionalna komisija za Unesco, ki deluje pod okriljem Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

In zakaj informacijsko spletno platformo Kompas Podonavja predstavljamo slovenski javnosti? Ker verjamemo, da se je bodo razveselili tudi slovenski državljani in državljanke - če bivajo v Sloveniji ali v kateri od 8 podonavskih držav. Kako koristna je, se lahko prepričate sami, ZRC SAZU pa je za vas pripravil tudi nagradno igro, s katero si lahko priklikate ... ne, ne azila, temveč zanimive knjige njihovega Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije. Povezava do prvega vprašanja v kvizu je tule: http://anketnik.zrc-sazu.si/index.php/265965?lang=sl

Srečno na lov za informacijami! Rezultati nagradne igre bodo objavljeni v petek, 28. septembra 2018. 

Interregov projekt DRIM

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestiloNova informacijska platforma Kompas Podonavja

ncips

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

eures

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

FB     LinkedIn    You Tube

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube