Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Napovedi skoraj 3 tisoč delodajalcev za drugo polovico leta 2019

Delodajalci, ki zaposlujejo 335 tisoč oseb, so bili za drugo polovico leta spodbudni v svojih ocenah glede zaposlovanja: napovedovali so namreč 2,6-odstotno rast števila zaposlenih.

Anketirani delodajalci načrtujejo, da bodo v roku 6 mesecev potrebovali 31.100 delavcev, deloma zaradi nadomeščanja, deloma pa tudi zaradi povečevanja števila zaposlenih zaradi večjega povpraševanja po izdelkih ali storitvah oz. širitve dejavnosti. V prihodnjega pol leta naj bi se tako odprlo približno 17.300 novih delovnih mest.   

Najbolj spodbudne napovedi glede rasti zaposlovanja so bile v gradbeništvu in drugih raznovrstnih  poslovnih dejavnostih, ki vključujejo tudi zaposlovalne dejavnosti. Iskali naj bi se predvsem vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, zidarji, varilci, prodajalci. 

V povprečju se je v preteklega pol leta 44,6 % delodajalcev srečalo s pomanjkanjem ustreznih kadrov. Velika podjetja so se s pomanjkanjem ustreznih kandidatov srečala v kar 65,9 % primerov. Najvišji delež delodajalcev, ki se soočajo s težavami pri iskanju delavcev, je v naslednjih dejavnostih: gostinstvo, zdravstvo in socialno varstvo, druge raznovrstne poslovne dejavnosti, gradbeništvo, predelovane dejavnosti  ter promet in skladiščenje. Te težave so reševali predvsem s povečanim obsegom dela že zaposlenih, prenosom znanj na tuje izvajalce, (pre)usposabljanjem že zaposlenih in zavračanjem naročil.   

Preberite še druge ključne poudarke iz najnovejše raziskave Napovednik zaposlovanja.
 

Poglejte si infografiko!

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestiloNapovedi skoraj 3 tisoč delodajalcev za drugo polovico leta 2019

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke. 

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.  Tvoja Evropa

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost in spletno mesto Tvoja Evropa.

EURESTvoja Evropa

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube