Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Napoved javnega povabila za javna dela 2018

Namen javnih del je predvsem aktiviranje dolgotrajno brezposelnih, njihova socialna vključenost, ohranitev in razvoj delovnih sposobnosti.

Javna dela izvajamo že več kot 25 let. V tem času so se precej spreminjale razmere na trgu dela in možnosti za vključevanje brezposelnih v programe.

Letos smo zaradi gospodarskega okrevanja priča večjemu zaposlovanju in s tem zmanjševanju števila brezposelnih, kar pomeni, da se spreminja struktura brezposelnosti.

Povečuje se delež dolgotrajno brezposelnih, med njimi je kar 30.000 izrazito dolgotrajno brezposelnih (dve leti in več), starejših od 55 let (več kot 14.000), oseb z nižjo izobrazbo (več kot 15.000) in invalidov (več kot 12.000). Pogosto so to brezposelni, ki so hkrati starejši in nižje izobraženi in imajo tudi različne omejitve za zaposlitev. To so najtežje zaposljive osebe in hkrati ciljne skupine za vključitev v javna dela.

Z javnim povabilom za izbor programov javnih del za leto 2018 bomo spodbujali reševanje brezposelnosti v sodelovanju z vašimi lokalnimi skupnostmi, kjer osebe živijo, in neprofitnimi delodajalci. Slednji oblikujete programe javnih del, ki so v javnem interesu in so primerni za zaposlitev težje zaposljivih.

Vsako leto je na javno povabilo prijavljenih več programov javnih del, kot jih lahko financira država. Tudi letos pa računamo na izvajalce, ki ste družbeno odgovorni in boste dali priložnost brezposelnim, ki jim je treba posvetiti veliko pozornosti ter zagotoviti dodatno pomoč in usposabljanje, da bodo lahko uspešni pri delu. 

Udeleženci javnih del so z delom in odnosom izvajalcev v veliki večini zelo zadovoljni. Kljub strukturi vključitev ugotavljamo, da se po zaključku javnih del zaposli kar okrog 30 % udeležencev. Verjamemo, da bodo ob dobrem sodelovanju vseh deležnikov javna dela še naprej tako uspešen ukrep aktivne politike zaposlovanja.

Javno povabilo za leto 2018 bo objavljeno predvidoma v prihodnjem tednu. 
 

Napoved javnih del 2018

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestiloNapoved javnega povabila za javna dela 2018

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube