Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Kakšne so napovedi delodajalcev za drugo polovico leta 2020?

Trg dela se v zadnjih mesecih intenzivno spreminja. Glede na aktualne razmere delodajalci napovedujejo 0,2-odstotni upad zaposlenosti do konca leta. Največ jih ocenjuje, da bi se v primeru ponovne epidemije in podobnih ukrepov kot spomladi njihovo poslovanje skrčilo v manjšem obsegu, zaposlenost pa ostala nespremenjena.

Zaradi precejšnje negotovosti je v tem času še posebej pomembno, da smo seznanjeni z napovedmi delodajalcev. Slednje smo zbrali v raziskavi Napovednik zaposlovanja, v kateri je tokrat sodelovalo 2.186 delodajalcev iz vse Slovenije.

Poglejte si, kako ocenjujejo dosedanji vpliv novonastalih gospodarskih razmer in razmer na trgu dela na gibanje zaposlenosti. Ker so v javnosti pogosto omenjene možnosti ponovne epidemije in s tem povezanih ukrepov, so delodajalci dali tudi oceno vpliva morebitne ponovitve epidemije na zaposlenost in poslovanje.

Aktualne razmere se že poznajo v napovedih zaposlovanja. Manjša se delež delodajalcev, ki imajo težave z iskanjem kadra, in tistih, ki tovrstne težave pričakujejo v prihodnje. Anketni podatki kažejo na manjšanje strukturnih neskladij na trgu dela.

Za prihodnjega pol leta delodajalci napovedujejo 0,2-odstotni padec zaposlenosti. Načrtujejo, da bodo v prihodnjih 6 mesecih potrebovali približno 22.000 delavcev, večinoma zaradi nadomeščanja (upokojitve, porodniški dopusti in dopusti za nego in varstvo otrok), v manjšem obsegu pa tudi za nova delovna mesta. Največji upad zaposlenosti predvidevajo v dejavnostih prometa in skladiščenja, kmetijstva in predelovalnih dejavnosti.
 

Preglejte celotno poročilo s povzetkom:

Rezultati analize Napovednik zaposlovanja 2020/I


Oglejte si infografiko s ključnimi poudarki ... 

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestiloKakšne so napovedi delodajalcev za drugo polovico leta 2020?

ncips

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

eures

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

FB     LinkedIn    You Tube

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube