Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Kakšne so napovedi delodajalcev za drugo polovico leta 2020?

Trg dela se v zadnjih mesecih intenzivno spreminja. Glede na aktualne razmere delodajalci napovedujejo 0,2-odstotni upad zaposlenosti do konca leta. Največ jih ocenjuje, da bi se v primeru ponovne epidemije in podobnih ukrepov kot spomladi njihovo poslovanje skrčilo v manjšem obsegu, zaposlenost pa ostala nespremenjena.

Zaradi precejšnje negotovosti je v tem času še posebej pomembno, da smo seznanjeni z napovedmi delodajalcev. Slednje smo zbrali v raziskavi Napovednik zaposlovanja, v kateri je tokrat sodelovalo 2.186 delodajalcev iz vse Slovenije.

Poglejte si, kako ocenjujejo dosedanji vpliv novonastalih gospodarskih razmer in razmer na trgu dela na gibanje zaposlenosti. Ker so v javnosti pogosto omenjene možnosti ponovne epidemije in s tem povezanih ukrepov, so delodajalci dali tudi oceno vpliva morebitne ponovitve epidemije na zaposlenost in poslovanje.

Aktualne razmere se že poznajo v napovedih zaposlovanja. Manjša se delež delodajalcev, ki imajo težave z iskanjem kadra, in tistih, ki tovrstne težave pričakujejo v prihodnje. Anketni podatki kažejo na manjšanje strukturnih neskladij na trgu dela.

Za prihodnjega pol leta delodajalci napovedujejo 0,2-odstotni padec zaposlenosti. Načrtujejo, da bodo v prihodnjih 6 mesecih potrebovali približno 22.000 delavcev, večinoma zaradi nadomeščanja (upokojitve, porodniški dopusti in dopusti za nego in varstvo otrok), v manjšem obsegu pa tudi za nova delovna mesta. Največji upad zaposlenosti predvidevajo v dejavnostih prometa in skladiščenja, kmetijstva in predelovalnih dejavnosti.
 

Preglejte celotno poročilo s povzetkom:

Rezultati analize Napovednik zaposlovanja 2020/I


Oglejte si infografiko s ključnimi poudarki ... 

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestiloKakšne so napovedi delodajalcev za drugo polovico leta 2020?

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube