Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Izobraževanja in usposabljanja za zaposlene s skrajšanim polnim delovnim časom

Zaposleni, ki so jih delodajalci zaradi pomanjkanja dela razporedili na skrajšani polni delovni čas, lahko v tem obdobju izboljšajo svoja znanja in veščine. Vključijo se lahko v neformalno izobraževanje in usposabljanje ali v preverjanje in potrjevanje poklicnih kvalifikacij. Udeležba v programih je brezplačna za zaposlene in delodajalce.

Neformalno izobraževanje in usposabljanje

Interventni zakon omogoča delodajalcem uveljavljanje subvencije za skrajšani polni delovni čas. Zaposlenim, ki so jim delodajalci odredili delo s skrajšanim polnim delovnim časom, pa ponuja priložnost za pridobitev ali razširitev znanj in veščin v programih neformalnega izobraževanja in usposabljanja.

Delodajalci se z zaposlenimi v obdobju odrejenega skrajšanja polnega delovnega časa lahko dogovorijo glede udeležbe v neformalnem izobraževanju in usposabljanju. 

Na voljo so jim različne vrste programov, kot so tečaji za digitalno pismenost, usposabljanja za računalniško pismenost, tečaj za oblikovalca spletnih strani, pridobitev spričevala ECDL (Evropsko računalniško spričevalo), tečaji tujih jezikov, tečaji za voznika viličarja, usposabljanje za varnostnika, usposabljanje za knjigovodska dela, računovodja za manjše družbe, podjetniška delavnica, operater CNC-naprav.

Več informacij:

Preverjanje in potrjevanje NPK

Zaposleni se v obdobju odrejenega skrajšanja polnega delovnega časa po dogovoru z delodajalcem lahko udeležijo tudi preverjanja in potrjevanja nacionalnih poklicnih kvalifikacij (NPK) in temeljnih kvalifikacij (TK).

To pomeni preverjanje in potrjevanje njihovega strokovnega znanja, spretnosti in izkušenj, ki so jih pridobili na različne načine, tudi izven formalnega izobraževanja. 

Udeleženci, ki uspešno opravijo preverjanje in potrjevanje, prejmejo javno veljavno listino (certifikat NPK ali spričevalo TK). S tem dokazujejo usposobljenost za opravljanje poklica ali poklicnih nalog. 

Preverjanje in potrjevanje NPK je možno na primer za poklice varnostnika, socialnega oskrbovalca, posrednika za nepremičnine, operaterja na CNC-stroju in voznika viličarja. 

Več informacij: www.npk.si.
 

Vstop v programe

1. Prijava v evidenco iskalcev zaposlitve

Zaposleni se pred vključitvijo v program prijavi v našo evidenco iskalcev zaposlitve (ne v evidenco brezposelnih). Najhitreje se prijavi z oddajo eVloge na portalu PoiščiDelo.si

Po oddani eVlogi bo na svoj eNaslov prejel potrdilo o oddaji in obvestilo z informacijami o prijavi v evidenco. Osebni svetovalec ga bo povabil na podpis oddane vloge pri uradu za delo.
 

2. Podpis zaposlitvenega načrta in pogodbe o vključitvi

Po prijavi se bo z osebnim svetovalcem pogovoril o svojih željah glede izobraževanja in usposabljanja. Podpisal bo zaposlitveni načrt in pogodbo o vključitvi v program.

Sklenjena pogodba je podlaga za izplačilo dodatka za prevoz (od doma do kraja izvajanja programa, razen če bo izvajanje potekalo pri delodajalcu) in pokritje stroškov programa. 
 

Dodatne informacije 

► Kontaktni center

T: 080 20 55 (brezplačni telefon ob delovnikih)

E: kontaktni.center@ess.gov.si
 

► Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije (14. člen)


Usposabljanje in izobraževanje zaposlenih v obdobju odrejenega dela s skrajšanim polnim delovnim časom po interventnem zakonu

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestiloIzobraževanja in usposabljanja za zaposlene s skrajšanim polnim delovnim časom

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube