Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Izbira poklica – izziv za mlade in priložnost za podjetja

Kako različne poklice učinkovito približati mladim? Tako, da jim povsem od blizu pokažemo, kako poteka delo v podjetju na različnih delovnih mestih ter da v živo prisluhnejo izkušnjam tistih, ki ga opravljajo.

V četrtek, 29. novembra,  bo pod  okriljem Gospodarske zbornici Slovenije in v sodelovanju z  našim Zavodom ter Zavodom za šolstvo že tretjič organiziran Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva za mladino in starše.  To pomeni, da bo ob 16.30  več kot 120 podjetij iz različnih gospodarskih dejavnosti odprlo svoja vrata osnovnošolcem in dijakom, pa tudi njihovim staršem, ter jim predstavilo delovne procese, naravo in pogoje dela v konkretnem delovnem okolju.

V letu 2014 in 2015 je Dan odprtih vrat Slovenskega gospodarstva potekal s skupno več kot 300 podjetji iz vse Slovenije, preteklih dveh dogodkov pa se je udeležilo več kot 3.500 mladih in njihovih staršev. Kar 98 % obiskovalcev je pozitivno ocenilo obiske podjetij in izrazilo željo, da bi se dogodka ponovno udeležili.

Prav zato smo se odločili, da tudi letos organiziramo to vseslovensko akcijo. Njen glavni namen je, da šolajočo mladino informiramo o dogajanju na trgu dela v Sloveniji, jim približamo naša podjetja in poklice, jih usposobimo za lažje odločanje o nadaljnjih kariernih usmeritvah  ter jim tako vsaj nekoliko pomagamo pri odločitvah glede izbire poklica. Andreja Sever, vodja projekta iz GZS,  pojasnjuje, da tako želimo učencem, ki se odločajo o nadaljnjem izobraževanju, približati nekatere očem bolj skrite poklice in obenem razbiti številne stereotipe o »manj« ali »bolj« priljubljenih poklicih. »Mladi morajo spoznati perspektivne poklice, ki jih naše gospodarstvo potrebuje, še posebej je to nujno v trenutnih spremenjenih gospodarskih razmerah, ko primanjkuje kadra. Prav zato je  treba delati z roko v roki s številnimi akterji.« 

Letos imajo vsi zainteresirani mladi in njihovi starši spet to priložnost.  Akciji so se namreč  pridružila podjetja iz vseh regij, največ pa se jih je prijavilo iz Gorenjske, Pomurske in Podravske regije. Njihovi zaposleni bodo predstavili poklice na različnih ravneh: od CNC operaterjev, orodjarjev, strojnikov in elektrotehnikov, do inženirjev s področja informatike, elektrotehnike in strojništva, predstavljeni pa bodo tudi poklici v lesarstvu, gostinstvu, turizmu, itd. V podjetju bodo obiskovalce pričakali zaposleni, ki jim bodo predstavili podjetje in različne poklice, ki jih tam opravljajo. Obiski bodo potekali neformalno, sproščeno in so namenjeni povezovanju in spoznavanju. Vsako podjetje se bo predstavilo na svoj lasten način.

Na spletni povezavi www.odkrijsvojtalent.si so navedena vsa podjetja, ki bodo 29. novembra na stežaj odprla svoja vrata. Za vse zainteresirane je prostih več kot osem tisoč mest, izbirajo pa lahko med 121 podjetji s področja kovinarstva in strojništva, elektronike, energetike, informacijske tehnologije, gradbeništva, prometa, trgovine in drugih področij.

Osnovnošolci, srednješolci,  gimnazijci in drugi vabljeni, da pohitite s prijavo prek navedene povezave, ki je možna do zapolnitve prostih mest.

Izbira poklica – izziv za mlade in priložnost za podjetja

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestiloIzbira poklica – izziv za mlade in priložnost za podjetja

ncips

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

eures

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

FB     LinkedIn    You Tube

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube