Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Info točka za tujce tudi uradno odprla vrata

Pomembna pridobitev tako za delavce migrante, delodajalce kot tudi za državo nasploh.

Info točka za tujce v Ljubljani je pričela s svojim delovanjem letos septembra  z uveljavitvijo Sporazuma o zaposlovanju med R Slovenijo in R Srbijo. V tem času se je nanjo obrnilo kar precej iskalcev zaposlitve, delavcev migrantov, delodajalcev in drugih, ki jih zanima delo in zaposlovanje v naši državi.  6. novembra  2019 smo to novo storitev s slavnostnim odprtjem  tudi uradno predali svojemu namenu.

Ob tej priložnosti je zbrane nagovorila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer, ki  je tako kot tudi Zorana Vlatković, veleposlanica R Srbije v Sloveniji ter Milorad Živkovič, veleposlanik BIH v R Sloveniji,  izrazila zadovoljstvo nad našo novo storitvijo, saj je to točka, kjer  tuji delavci dobijo vse informacije o storitvah Zavoda ter druge strokovne informacije in odgovore na vprašanja glede njihovega dela.

"Dejstvo je, da so informacije moč – moč, ki dobro informiranemu posamezniku lahko pomaga premagovati različne ovire. In da je prav neznanje, neobveščenost o možnostih in pravicah, ki jih tuji delavci imajo, velikokrat v preteklosti botrovala kršenju njihovih pravic  ter jim otežilo delo in bivanje v Sloveniji. Pomanjkanje osnovnih informacij je pogosto največja ovira, s katero se spopadajo tuji delavci  na poti do kvalitetnega načina življenja. Možnost zaposlitve pri tem igra pomembno vlogo, saj učinkovito prispeva k bolj celoviti in uspešni integraciji migrantov,« je poudarila ministrica, pristojna za delo. »Vsi delavci imajo v Sloveniji enake pravice, za vsakega delavca se moramo potruditi, predvsem pa moramo ohranjati njihovo dostojanstvo. Z vzpostavitvijo Info točke začenjamo konkretne aktivnosti za aktivno preprečevanje izkoriščanja delavcev migrantov, diskriminacije in morebitne brezposelnosti po poteku veljavnosti delovnega dovoljenja.« 

Po besedah Mavricije Batič, generalne direktorice Zavoda, vzpostavitev Info točke pomeni, da bomo z njeno pomočjo ponujali možnosti informiranja in svetovanja, usposabljanja in izobraževanja potencialnih delavcev migrantov v njihovih izvornih državah, kjer ima naša država sklenjene sporazume, torej z Republiko Srbijo in BIH.  »Dejstvo je, da zaradi strukturnih neskladij na trgu dela primanjkuje delavcev v poklicih, ki so na trgu dela že več let deficitarni. Zaradi tega v zadnjih letih narašča število izdanih delovnih dovoljenj in soglasij za zaposlitev tujcev v Sloveniji, saj se s pomanjkanjem ustreznih kandidatov za zaposlitev sooča že polovica delodajalcev.«

Info točka za tujce zagotavlja celovito podporo delavcem migrantom in delodajalcem. Po besedah Sladjane Zarić iz omenjene Info točke smo v dveh mesecih zagotovili že več kot tisoč odgovorov na telefonske klice, dvesto odgovorov na elektronsko pošto, prav tako je bilo v tem času opravljenih že več deset svetovanj na sami Info točki, izvedli smo dva sejma v Srbiji, ki sta  bila množično obiskana. Ponovno smo tudi vzpostavili spletno stran Info točke za tujce, kjer se nahajajo informacije o delovnih in enotnih dovoljenjih, vstopu in prebivanju, izobraževanju ipd. Trenutno poteka prevajanje spletne strani v tuje jezike, in sicer v bosanski, srbski, albanski, makedonski, ruski in ukrajinski jezik. Naredili smo tudi več različnih informativnih gradiv, nekatere so bili prevedene v tuji jezik in cirilico. V pripravi je tudi mali slovar slovenskega jezika – Prvih 500 po slovensko itd.

Sklenemo lahko, da je Info točka za tujce pomembna pridobitev tako za delavce migrante, za delodajalce kot tudi za državo nasploh, saj omogoča izhodišča za naše delo že v okviru predintegracijskih ukrepov  v državi izvora. Pomembno je tudi to, da se odziva na aktualne razmere na slovenskem trgu dela ter deluje na podlagi informacij, ki jih pridobivajo naše pisarne za delodajalce o potrebah delodajalcev. Ti ukrepi predstavljajo zapolnitev vrzeli, ki je nastala z intenzivno gospodarsko rastjo in omogočajo delavcu migrantu, da pridobi dejanske informacije, znanje in vedenje pred vključitvijo na slovenski trg dela ter s tem tudi večjo pravno varnost. Obenem pa s tem projektom omogočamo tudi delodajalcem sistematičen in urejen dostop do novih trgov dela, to pomeni nadaljnji razvoj gospodarskih aktivnosti uspešnim podjetjem.

Več informacij v gradivu za medije.

 

 info točka

info točka

nfo točka

info točka

info točka

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestiloInfo točka za tujce tudi uradno odprla vrata

ncips

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

eures

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

FB     LinkedIn    You Tube

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube