Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Danes dobrih 5 milijonov EUR po interventni zakonodaji

Skupaj že več kot 230.000 vseh vlog. Še do 8. marca lahko brezposelni predložijo vlogo za solidarnostni dodatek.

Januarja in februarja letos smo prejeli več kot 57.000 vlog delodajalcev po interventni zakonodaji. Samo februarja jih je bilo že več kot 24.000, rešili pa smo več kot 36.000 vlog.

Prednost pri reševanju dajemo povračilu nadomestila plače zaradi čakanja na delo in subvencijam za skrajšani polni delovni čas, saj gre v teh primerih za delodajalce, katerih poslovanje je zaradi epidemije okrnjeno in nujno potrebujejo finančno pomoč.  
 
Za vse interventne ukrepe skupaj smo v času epidemije prejeli več kot 230.000 vlog, v povprečju 21.000 vlog na mesec. Največ jih je bilo za čakanje na delo (60 %), 10 % za skrajšani polni delovni čas in 30 % za karanteno. 
 
Do sedaj smo izplačali že 469,1 milijona EUR za vse interventne ukrepe skupaj (skrajšani polni delovni čas, karantena in višja sila, čakanje na delo ter začasno denarno nadomestilo) – za približno 239.000 oseb in več kot 35.500 delodajalcev.

Danes, 25. 2. 2021, smo izplačali 2,96 milijona EUR za čakanje na delo in 2,09 milijona EUR za karanteno in višjo silo, skupaj 5,05 milijona EUR.
 
PKP8 omogoča brezposelnim tudi uveljavljanje enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 EUR neto. Vlogo morajo predložiti najkasneje do 8. 3. 2021.

Do izplačila je upravičena tista oseba, ki:

  • je na dan uveljavitve PKP8, to je 5. 2. 2021, bila prijavljena v evidenci brezposelnih in je od 12. 3. 2020 do uveljavitve PKP8 izgubila zaposlitev, pri čemer
  • ji delovno razmerje ni prenehalo po lastni krivdi ali volji ter
  • še ni sklenila pogodbe o zaposlitvi ali še ni pričela opravljati dela na podlagi drugega pravnega razmerja ali se še ni vpisala v register kot samozaposlena oseba.

Enkratni solidarnostni dodatek izplačamo ne glede na to, ali oseba prejema denarno nadomestilo za brezposelnost (po določbah Zakona o urejanju trga dela – ZUTD) ali začasno denarno nadomestilo (po določbah ZIUPOPDVE – Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije).

Prav tako enkratni solidarnostni dodatek izplačamo tujcu z državljanstvom države, ki ni članica EU, Evropskega gospodarskega prostora ali Švicarske konfederacije, če se šteje za brezposelno osebo po ZUTD in ne izpolnjuje pogojev za pridobitev denarnega nadomestila za brezposelnost. 

 

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestiloDanes dobrih 5 milijonov EUR po interventni zakonodaji

Karierno središče - pomoč na vaši karierni poti

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke. 

Karierno središče

Obiščite spletno mesto eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

Eures vam pomaga pri iskanju zaposlitve ali kandidatov v EU.  Tvoja Evropa

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost in spletno mesto Tvoja Evropa.

EURESTvoja Evropa

Obiščite naš Facebook.     Obiščite našo stran LinkedIn.    Obiščite naš kanal You Tube.

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube