Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

Čezmejni zaposlitveni sejem v Kopru

Pri Zavodu smo se tudi letos pridružili kampanji EU projekt, moj projekt 2019, ki jo organizira Služba Vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko. To pomeni, da se med 11. in 18. majem po vsej Sloveniji odvijajo številni dogodki, na katerih se predstavljajo različni projekti, sofinancirani iz evropskih sredstev. Med njimi je tudi projekt EURES, pod čigar okriljem danes, v torek, 14. maja 2019, od 12. do 18. ure, v Kopru poteka čezmejni zaposlitveni sejem. Na njem predstavljamo zaposlitvene možnosti in priložnosti v obmejnem in čezmejnem območju Italije, Hrvaške in Slovenije


Na sejmu se predstavlja 40 razstavljavcev iz Slovenije, Italije in Hrvaške, približno polovica je slovenskih predstavnikov. Razstavljavci, ki svojo dejavnost opravljajo poleg Slovenije tudi v Italiji ali na Hrvaškem, bodo na sejmu nastopili skupaj s svojimi partnerji.

Slovenski delodajalci bodo predstavili različna prosta delovna mesta iz praktično vseh področij, kjer primanjkuje delavcev: iz zdravstva, prodaje, financ in računovodstva, gradbeništva, elektronike, turizma, gostinstva, IT, itd. Aktualne potrebe na trgu dela bodo predstavili tudi delodajalci iz Italije in Hrvaške, tako da na sejmu pričakujemo največ brezposelnih oseb, prijavljenih na območju OS Koper, prav tako pa so bile vabljene tudi brezposelne osebe iz Hrvaške. 

Iskalci zaposlitve, brezposelni kot tudi zaposleni se bodo lahko z delodajalci neposredno pogovorili ter izvedeli podrobnosti o prostih delovnih mestih, prav tako bodo lahko pridobili več informacij o naših storitvah in programih, ki so sofinancirani iz evropskih skladov. Odgovorili bomo tudi na vprašanja, kaj vse ponuja projekt EURES, ki s svojimi aktivnostmi spodbuja mobilnost delovne sile, prav tako bo na voljo vrsto informacij o življenju in delu v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem. Zainteresirani bodo imeli tudi možnost neposrednega pogovora z našimi in tujimi svetovalci EURES glede zaposlovanja doma in v tujini. V Sloveniji se je letos do konca aprila zaposlilo 5.599 oseb iz EU, med njimi iz Italije 408 in iz Hrvaške 2.464 oseb.

Poleg dogajanja na sejemskem prostoru Taverna in na Carpacciovem trgu smo pripravili tudi obsejemske dejavnosti

  • ob 14. uri bo na voljo predavanje Saše Einsiedler, ki bo govorila o samopromociji in o tem, kako se uspešno predstaviti v poslovnem svetu; 
  • v dvorani Območno obrtno-podjetniške zbornice Koper pa bo ob 16. uri organizirano predavanje Uporaba socialnih omrežij za iskanje zaposlitve. 


Delovno aktivno prebivalstvo

V februarju 2019 je bilo na območju Območne službe Koper (Upravne enote: Ilirska Bistrica, Izola, Koper, Piran, Postojna, Sežana) 58.990 delovno aktivnih prebivalcev (po lokaciji delovnega mesta), kar je za 1.362 oseb oz. 2,4 % več kot februarja 2018 (v Sloveniji za 3,3 % več). (Vir: SURS)

Stopnja registrirane brezposelnosti je februarja 2019 znašala 8,0 % (v Sloveniji 8,4 %). V primerjavi s februarjem 2018 se je stopnja registrirane brezposelnosti na tem območju znižala za 0,3 odstotne točke (v Sloveniji znižala za 0,7 odstotne točke). 

Registrirana brezposelnost

Konec aprila 2019 je bilo registriranih 5.009 brezposelnih oseb, kar je za 218 oseb oz. 4,2 % manj kot aprila 2018 (v Sloveniji za 5,8 % manj). V primerjavi s predhodnim mesecem se je registrirana brezposelnost znižala za 298 oseb oz. 5,6 % (v Sloveniji znižala za 3,4 %). 
Ob koncu aprila 2019 je bil povprečni čas brezposelnosti oseb 27,5 meseca (v Sloveniji 30,4 meseca).

Zaposlitvene možnosti

V obdobju od januarja do aprila 2019 so delodajalci Območni službi Koper sporočili 3.945 prostih delovnih mest* (glej opombo na tretji strani). 
Med temi je bilo največ povpraševanja po naslednjih poklicih: čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah (308), natakarji (272), vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev (181), kuharji (167), vozniki osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil (155), kuhinjski pomočniki (137), zidarji ipd. (129), delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, d. n. (93), prodajalci (90), varnostniki (88), skladiščniki in uradniki za nabavo in prodajo (76), strokovni sodelavci za zdravstveno nego (74), delavci za preprosta prekladalna dela (70), usmerjevalci in raznašalci ipd. (65), tajniki (61). 

Priliv in odliv iz evidence brezposelnih

V obdobju od januarja do aprila 2019 se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 2.066 oseb, kar je za 40 oseb oz. 2,0 % več kot v enakem obdobju lani (v Sloveniji za 1,2 % manj). Med novoprijavljenimi je bilo:

  • 195 iskalcev prve zaposlitve (20 oseb oz. 11,4 % več kot v enakem obdobju predhodnega leta),
  • 31 oseb, ki so delo izgubile zaradi stečaja oz. likvidacije podjetja (7 oseb oz. 18,4 % manj kot v enakem obdobju predhodnega leta),
  • 336 oseb, ki so bile opredeljene kot trajno presežni delavci (87 oseb oz. 34,9 % več kot v enakem obdobju predhodnega leta),
  • 1.158 oseb, ki jim je izteklo delovno razmerje za določen čas (46 oseb oz. 3,8 % manj kot v enakem obdobju predhodnega leta).

V istem obdobju je bilo iz evidence brezposelnih odjavljenih 2.423 oseb, kar je za 42 oseb oz. 1,8 % več kot v enakem obdobju lani (v Sloveniji 6,8 % manj), med njimi 1.871 zaradi zaposlitve, kar je za 28 oseb oz. 1,5 % več kot v enakem obdobju predhodnega leta (v Sloveniji 8,1 % manj). 

Celotno gradivo za novinarje

Čezmejni zaposlitveni sejem

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestiloČezmejni zaposlitveni sejem v Kopru

ncips

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

eures

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

FB     LinkedIn    You Tube

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube