Preskoci do navigacije

Preskoci do vsebine

27. marca začne veljati drugi sklop sprememb novele Zakona o urejanju trga dela

Kdor izpolnjuje pogoje za pridobitev starostne ali poklicne pokojnine, ne more uveljavljati pravice do denarnega nadomestila.

Konec minulega leta je začela veljati novela Zakona o urejanju trga dela (ZUTD-E), ki je prinesla kar nekaj novosti. Vse spremembe zakona se niso začele uporabljati takoj, nekatere začnejo veljati tri oziroma šest mesecev po uveljavitvi zakona, druge v začetku leta 2021.    

Tri mesece po uveljavitvi novele zakona, torej s 27. 3. 2020, začne veljati sprememba, ki se nanaša na potrebno starost in zavarovalno dobo pri določitvi trajanja denarnega nadomestila za starejše brezposelne. Ti pridobijo pravico:

  • do 19 mesecev prejemanja denarnega nadomestila za brezposelnost pri starosti 53 let in z zavarovalno dobo več kot 25 let oziroma
  • do 25 mesecev prejemanja denarnega nadomestila za brezposelnost pri starosti 58 let in več kot 28 let zavarovalne dobe. 


Nova določba ZUTD-E tudi določa, da zavarovancu preneha pravica do denarnega nadomestila z dnem, ko dopolni 65 let starosti ali ko izpolni pogoje za pridobitev starostne pokojnine v skladu s 65. členom ZUTD (moški in ženska, ki je dopolnil 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe brez dokupa).

Tem osebam predlagamo, da čim prej vložijo vlogo za uveljavitev pravice do starostne pokojnine pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ).


Poleg tega se začne uporabljati tudi določba (63. člen ZUTD-E), da pravice do denarnega nadomestila za brezposelnost ne more uveljaviti zavarovanec, ki izpolnjuje pogoje za pridobitev starostne pokojnine v skladu s  27. členom Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ). Ta določa, da pravico do starostne pokojnine pridobi tudi zavarovanec (moški in ženska), ki je dopolnil 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe brez dokupa dobe.

Pravice do denarnega nadomestila za brezposelnost ne more uveljaviti tudi zavarovanec, ki izpolnjuje pogoje za pridobitev pravice do poklicne pokojnine po predpisih, ki urejajo poklicno zavarovanje.
 

Vlogo za uveljavitev starostne pokojnine lahko oddate:

  • elektronsko preko eZPIZ-a na spletni strani ZPIZ oziroma
  • na njihovih poslovnih enotah v času uradnih ur. 
     

Kdor izpolnjuje pogoje za pridobitev starostne ali poklicne pokojnine, ne more uveljavljati pravice do denarnega nadomestila.

Skip Navigation LinksDomovObvestilaObvestilo27. marca začne veljati drugi sklop sprememb novele Zakona o urejanju trga dela

ncips

Oglasite se v Kariernem središču. Obiščite delavnice in druge dogodke

Karierno središče

eSvetovanje

Oglejte si uporabne nasvete za iskanje zaposlitve.

eSvetovanje

eures

Obiščite evropski portal za zaposlitveno mobilnost.

EURES

FB     LinkedIn    You Tube

Spremljajte nas!

Facebook, LinkedIn,
You Tube